Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No bass coming from Sub


23 May 2012   #1

Windows 7 RTM X64
 
 
No bass coming from Sub

Not sure why but this morning when i switched my PC on, the settings had been reset on my soundcard. I reset them back to what i have always been using for the last 4-5 years.

I have a creative Xtremegamer, using latest drivers.

After messing about i finally had sound back in all channels except for the Sub.

In the creative settings i tested the channels and bass was been played on the Sub (In the channel assignment area)

Yet, when i play music films etc, no bass comes from the Sub.


I have Antec Lansing 5.1 System, had it for a good few years now. So not sure if its that on its way out!

I noticed that if i press the STER/SURR On my remote for the spekers, sound comes from the sub in Stero mode, but, in surround it doesn't.

I've tried using my onboard sound, but the same thing still happens.

Is this a software/Windows issue, or are my speakers (Sub) on there way out?

My System SpecsSystem Spec
.

23 May 2012   #2

Windows 7 x64 / Windows Server 2008 / Linux (Redhat & Deb distros) / OS X / More
 
 

try uninstalling all your sound drivers, and then re-installing them.
My System SpecsSystem Spec
23 May 2012   #3

Windows 7 RTM X64
 
 

Done that.

Uninstalled, used Cclener, used driver sweeper.

Used the latest from Creative.

Have tried PAX too.

Like i said, was working fine yesterday, turned it on today, all settings had been lost and now Bass doesn't come through sub on 5.1 mode. when bass redirection is enabled or disabled.

Tricky one!
My System SpecsSystem Spec
.


23 May 2012   #4

Windows 7 RTM X64
 
 

Now when i do a channel test, it sys 'front left' out the front left but the sub also vibrates!

I have no idea what to think anymore.

I think its the speakers. They dont use RCA at the back of the sub, they use the (press the two prongs, insert metal strip and then release hte prongs) method.
I know ive had problems in the past with these not working and having to restrip the wire a little.

Maybe this is the problem? I have had the speaker around 5 years.
My System SpecsSystem Spec
23 May 2012   #5

Windows 7 x64 / Windows Server 2008 / Linux (Redhat & Deb distros) / OS X / More
 
 

This is a completely different problem, but at the end of my own thread, i explain how to re assign a sound pin. maybe you should go into the registry the way i did and make sure you don't have pins assigned to the wrong binary values. I know im just pulling ideas out of a hat right now, but it might put you in the right direction. if you dont see any pins assigned at all, you could try playing around with some. there is a link on my last post that tells you the binary values for each pin. let me know what you find

Realtek onboard sound card with 5.1 surround speaker fill problem

p.s. im not sure if it would be different for creative, but like i said just throwing out ideas that might point you in the right direction
My System SpecsSystem Spec
25 May 2012   #6

Windows 7 RTM X64
 
 

I honestly dont know what to think! Its weird thats its happening with both onboard sound and my xtremegamer.

Which points to the speakers been at fault surely?
My System SpecsSystem Spec
26 May 2012   #7

Windows 7 RTM X64
 
 

Starting to think maybe it is my Soundcard.

Booted PC this morning. Soundcard is listed under device management, but not under the sound devices in control panel!?
My System SpecsSystem Spec
26 May 2012   #8

Windows 7 RTM X64
 
 

Have managed to get it working on Onboard sound. Looks like its the Card!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No bass coming from Sub




Thread Tools



Similar help and support threads for2: No bass coming from Sub
Thread Forum
No bass at all. New laptop Sound & Audio
Where is bass management Sound & Audio
no bass coming out of my subwoofer Sound & Audio
No bass with 5.1? Sound & Audio
Cant increase bass! Sound & Audio
Less bass and quieter Sound & Audio
Bass Problem Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:17 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33