Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Realtek HD Audio Drivers - Constantly detecting/undetecting front jack


25 May 2012   #1

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Realtek HD Audio Drivers - Constantly detecting/undetecting front jack

Hello all,

I rercently came with the following problem without any reason:

I have a realtek audio chipset with my mother board.

Since some time, the HD audio drivers keeps on detecting/undetecting a device plugged in my front jack (resulting is sound cutoff, which is more than annoying). But, there is nothing plugged.

If I plug something then, the detection works right.

I'm wondering if it is a software problem, or if there is something wrong with my motherboard or my front jack connector (some kind of shortcut or whatever).

If someone as a solution I would really appreciate.

Thanks a lot in advance !

I cannot uncheck the "reload" option in the realtek driver because I need to have this detection working right.


My System SpecsSystem Spec
.

25 May 2012   #2

Windows 7 Pro-x64
 
 

Sounds like a loose or defective jack. No software will "fix" broken hardware. When nothing is in the jack, it's grounded and the chipset ignores or turns off the jack. When you plug something into it, the open ground signals the chipset to detect a device and notify Windows of it's presents. Windows (driver) will then allow you task the jack as necessary.

You don't give any info on your system but some manufactures have spare parts available. Most front panel assemblies are replaceable. Also make sure the front panel connections aren't loose at the motherboard. Be sure to completely power-down the PC and un-plug the power cord before checking wires inside.
My System SpecsSystem Spec
25 May 2012   #3

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Thanks for your reply.

So I did several checks:

  • If I plug nothing it detects/undetects
  • If I plug something in either micro in or speakers out (green or pink) it works nicely.
  • Then, I've unplugged the HD Audio cable from my motherboard: it work nicely (it stops to detects/undetects)
  • Then, if I plug this cable on the motherboard but disconnect it on the front jack side, it starts to detect/undetect.

I don't know which kind of diagnostic I can made from these tests (maybe a bad cable)...


FYI, I have a Fractal Design Define R3 - Black Pearl and a Gigabyte GA-X58-USB3 for the Motherboard.
My System SpecsSystem Spec
.


25 May 2012   #4

Windows 7 Pro-x64
 
 

It could be a bad cable connector or loose pin on the motherboard. Check the wires carefully too.
My System SpecsSystem Spec
25 May 2012   #5

Windows 7 Ultimate x64
 
 

So, the pins seems to be OK. They are not moving.

It's hard to say if the cable is right. At first sight, all the wires seems to be connected to the connector (they are not loose).


Besides, I've noticed that if I plug the AC97 part of the cable instead of the HD Audio one, the problem is gone.

I hope it's a cable problem and not a motherboard one. Am I right?
My System SpecsSystem Spec
25 May 2012   #6

Windows 7 Pro-x64
 
 

It sounds like a cable or cable connector problem.
My System SpecsSystem Spec
26 May 2012   #7

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I will try to see if I can get a cable replacement from Fractal Design.
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2012   #8
TF6

Win 7 home premium 64 bit
 
 
Simple solution

Open Real Teck manager
click speakers
Right click green button (that is my connection yours may be different)
Choose "connector retasking"
at the bottom of the page you will see "enable auto popup dialog"
Disable it and you are set to go.
....................
The newer version of Realtek manager is different.
But is basically the same. Look for - "enable auto popup dialog" and disable it!!

those popups bug me
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Realtek HD Audio Drivers - Constantly detecting/undetecting front jack




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Realtek HD Audio Drivers - Constantly detecting/undetecting front jack
Thread Forum
Front jack not working for Realtek HD Audio on Windows 7 Sound & Audio
Front I/O Audio Jack not working. Sound & Audio
Realtek HD audio front output jack, no sound. Sound & Audio
Solved Front audio headphone jack reversed stereo... Sound & Audio
static from front audio jack?????? Sound & Audio
Realtek HD audio - Front jack makes cracking sound Sound & Audio
can't set front jack as default audio output (notebook) Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:26 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33