Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No Sounds/Creative Labs X-Fi....Again

13 Jun 2012   #1

Windows 7
 
 
No Sounds/Creative Labs X-Fi....Again

I had to do a reinstall/image restore and suddenly I have no sound when using my Creative X-Fi card. I tried driver updates, cleaning out ALL of my creative drivers then reinstalling them, and the 2.5 support pack I read about in another thread and nothing's worked. I running Windows X64, any ideas??

My System SpecsSystem Spec
.

14 Jun 2012   #2

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Did you install any motherboard chipset drivers? If not give that a try and then the sound card drivers.
My System SpecsSystem Spec
14 Jun 2012   #3

Windows 7
 
 

I ran Speccy to get my motherboard information and it said I have an Asus Aspire M5910 -Intel revision 11, but on the Asus site it says Intel chipset version 9 so I'm a bit confused.
My System SpecsSystem Spec
.


14 Jun 2012   #4

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Those may be two different items.
One of the prime things the chipset drivers do is define (identify) all the devices on the motherboard. On many systems the chipset drivers must be installed BEFORE the sound drivers.

Also, since you are using a separate sound card, make sure you Integrated (on the motherboard audio - if you have it) is disabled in the BIOS so it does not conflict with the SoundBlaster.

It may not be this, but its a good place to start.
My System SpecsSystem Spec
14 Jun 2012   #5

Windows 7
 
 

I just said screw it and bought an Asus Xonar DG sound and it's not working either. I've checked all the usual stuff, mute connections, device manager and can see a problem. My onboard sound works if it's enabled, but the card won't work. I called asus and the guy(who didn't seem very bright suggested that it might not be compatible with my ACER board, but I can't find any info regarding that. I doesn't seem like that would be the case especially seeing that the creative card didn't work either. Everything was fine before the image backup soundwise so I don't think the PCI port went bad.

So....not I REALLY don't know what to think.
My System SpecsSystem Spec
14 Jun 2012   #6

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

What does the Device Manager show for the sound card? An error code or "working properly"?

I've seen several posts of problems with that ASUS Xonar sound card so I'm not sure about them. I think they use a C-Media chipset/driver the same as my HT Omega Striker 7.1 PCI Sound Card.
My System SpecsSystem Spec
15 Jun 2012   #7

Windows 7
 
 

I was having too many problems from the backup so I just did a clean install with the Asus card and everything's going smoothly. Thank for the help with creative though.
My System SpecsSystem Spec
15 Jun 2012   #8

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

That worked, but was something I would have only done as a "last resort".
My System SpecsSystem Spec
15 Jun 2012   #9

Windows 7
 
 

I just looked at the big picture. The fact of the matter is I've had consistent problems with creative drivers since vista. I just got tired of the hassle of wondering if my drivers would work if/when I did a clean install or image restore. I like the fact that I installed and set up the asus drivers in about 2 minutes with no issues at all.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No Sounds/Creative Labs X-Fi....Again




Thread Tools



Similar help and support threads for2: No Sounds/Creative Labs X-Fi....Again
Thread Forum
No sound with Creative Labs CT4810 Sound & Audio
No sound with Creative Labs CT4810 Sound & Audio
creative labs-Extigy Sound card--help ! Sound & Audio
Considering Creative Labs SB0950 ExpressCard Sound Blaster X-Fi Sound & Audio
Non Creative Labs Sound cards Sound & Audio
Dell Creative Labs Webcam Sound & Audio
Creative Labs X-Fi Xtreme Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:44 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33