Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Windows Audio service not running ! But it is ?

17 Dec 2010   #31

Windows 7 64
Disable video card HD

If you just installed a new video card or updated drivers it may have enabled the HD audio drivers on the card. I you are using native audio you may have to go to device manager and disable HD audio from graphics card. This may correct red X as you have no HDMI connected to graphics card and your PC is looking for that connection. Hope this helps

My System SpecsSystem Spec
17 Dec 2010   #32

Windows 7 64

You can also right click on audio icon and click sounds and then playback. It should show an HDMI cable unplugged from your video card. Simply right click on that and choose disable to correct problem. Only do this if you donot intend to use your HDMI from your video card for sound
My System SpecsSystem Spec
18 Dec 2010   #33


same exact thing happens here too
and if you adjust the volume it does go away too
My System SpecsSystem Spec

19 Dec 2010   #34
magnificent seven

windows 7 Ultimate 64 bit

good advice Jackietools its work thanks
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2011   #35

Windows 7

2 yrs later and still no fix for these disappearing tray icons & audio service not running bugs. what heck is this? this is rediculous and really annoying.
My System SpecsSystem Spec
26 Jan 2011   #36

windows 7 pro
Sliding the sound bar works

Thank you so much for that quick fix
My System SpecsSystem Spec
04 May 2011   #37

Windows 7
Bug Fix Priorities

If MS is like most software houses, bugs which don't prevent users from using a feature get a very, very low priority on the "list of things to do". And since a) the service works, and b) the appearance of the red cross can be so easily fixed, I suspect this is near the bottom of their fix list.
My System SpecsSystem Spec
06 May 2011   #38

Windows 7 Ultimate x64

Quote   Quote: Originally Posted by Niteshade1870 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by midgo View Post
Quote   Quote: Originally Posted by cyberman View Post
mine does exactly the same as JackDinn describes
the service is actually running but tray icon says differently
minor pita but nicer if it did what it was supposed to do

simply restarting the service makes the red cross go away

i have also noticed some other erratic issues with other tray icons as well
possibly it's general issue with windows 7 as it never did such things with vista


booted the pc tonight
audio service had the red cross
clicked on it
volume slider opened
adjusted volume
red cross went away
go figure

Same here.

Just tried adjusting the audio as suggested and the red cross disappeared.

What gives?

No ideas here either, I simply pressed the mute button on my keyboard a couple of times and the cross disappeared as well. Gotta love the bugs

Oh well, a bug like this is easy to work with and I'm sure they'll fix it eventually.
that's what i did. didn't see someone else same thing X) ..since simple adjust volume didn't work (already maxed =.=)
My System SpecsSystem Spec
07 May 2011   #39

Windows 7 Home Premium

It seems as a version of Windows ages its harder and harder for the startup items to remain conflict free. I have surmised that when items don’t startup correctly we get the X or items missing etc. It seems silly to me that Microsoft can’t make this start up process rock solid. I use Logitech software to customize my mouse. It use to start up fine. Now it won’t start on its own when I turn my machine on.
My System SpecsSystem Spec
12 May 2011   #40

Windows 7 Ultimate x64
Wireless keyboard, perhaps?

I picked up the same issue, but only after I installed a wireless keyboard. Anyone with this problem have a regular wired kb?
My System SpecsSystem Spec

 Windows Audio service not running ! But it is ?

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Audio service is not running.
I've been having some audio trouble with my Dell Vostro desktop for a month or so. It says audio service not running. If I Turn on dependent services it will shut off when I try to use sound. What I've Tried System Restore (Won't restore) Turning on all dependent services Replacing...
Sound & Audio
The Audio Service is not running, Alienware M14x Windows 7 64-bit
Hey everyone, so i come home one day and turn on my laptop, i go to play some music and i realize nothing is playing. I look at the speaker icon and it has a white x in a red circle over it. I tried to open the settings but it kept saying "one or more audio services are not running." So i tried...
Sound & Audio
The Audio Service is not running .
Someone know how to fix this ?
Sound & Audio
The Audio Service Is Not Running!
Hello im new to the forums and my audio service says it is not running. i've gone onto services.msc and it says windows audio endpoint builder has started but when i try to start windows audio it says windows cold not star the audio service on local computer. Error 1079: the account specified for...
Sound & Audio
Windows Audio Service is not running - Automatic
Hey, I am having two issues, small but irritating; once I boot into Windows, my audio service is not running, it is set to automatic and it needed to be manually started (I have tried reinstalling my audio drivers) I am also having issues with my network, my connection is "identifying" until...
Sound & Audio
Audio Service not running
This is kind of weird. Down by the sound icon says "Audio Service is not running". I have sound with audio files such as MP3 and sound when I play a video file. I know I am using onboard sound, and in the Device Manager, it says "High Definition Audio Device". There are NO...
Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:44.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App