Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows Audio service not running ! But it is ?

18 Feb 2012   #51
Meresya

Win 7 Ulimate x64
 
 

Like everyone else this just surfaced for me as well. However, while the proposed fix may fix the system tray icon it is not fixing the real problem. I'm using a USB Titanium Sound Card, and the system sound works fine, but the icon isn't just a random glitch. Upon going into the actual setting for the sound card I find the "What You Hear" icon is no longer working, unless headphones are plugged in. It stopped working all of a sudden, and rebooting caused the red icon to show up. Any permanent fix welcome...


My System SpecsSystem Spec
.
23 Mar 2012   #52
rsedgarroman

Windows 8 Pro with Media 64 bit
 
 
Sound icon with red x upon login

Its is a bug, i have three computers running Windows 7 Home, Professional, and Ultimate, all have updated sound drivers, microsoft needs to fix this problem. operating system bug, probably in the registry.
My System SpecsSystem Spec
24 Mar 2012   #53
rsedgarroman

Windows 8 Pro with Media 64 bit
 
 

Apparently I found what is causing this problem with the sound icon showing up with a red X, when your system boots the audio service is hanging, while other system processes start. Don't know if this can fix the problem but, try this.
Go to the registry editor and look for this key:
[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop]

find HungAppTimeout, string and delete it.

or you can add it or change the value, default value is 5000 for this device, you can change it to 9000.

if it is not present and you want to add it, right click, add new string value : HungAppTimeout, set value to 9000,
hope this helps
My System SpecsSystem Spec
.

10 Sep 2013   #54
mikep6dd

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Same problem here very randomly. Recommended fix - adjust volume - worked for me too. Still happening in Autumn 2013. Doesn't look as if anyone is attempting to fix it.
My System SpecsSystem Spec
21 Oct 2015   #55
jambarrey1

Windows 7 pro 64 bit
 
 

Thanks cyberman...it worked..go figure!
My System SpecsSystem Spec
22 Oct 2015   #56
7leagueboot

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Although the solution to this issue is as simple as pie, it of course will not resolve the cause which as far as I'm aware is a corrupted icon cache. Rebuilding the icon cache corrects the problem permanently.

I was surprised to note that activating Windows 7's "God Mode" did not offer an option to rebuild the icon cache however, there are independent Windows tweaking tools that do. TweakNow Power Pack is one of them. It has some genuinely useful tools although the program is only available as shareware now. Previously, they also offered a free version which, at the time of writing, is still available on softonic.com's site. Personally, I found the $15 fee for the Pro version quite reasonable and I use the program often but do take the time to look at what else is available as there may be something even better out there.

My System SpecsSystem Spec
1 Week Ago   #57
jaaam

windows 7 x64
 
 

Hi there
My names is janet and im going to pull my hair out
I have a dell xps 410 desktop, yes i know its a dinasour ,and just put windows 7 on it and for 2 days have been trying to download all sorts of audio drivers from the dell sight and other sight too and i get no sound, i see in the audio devices , i play movie and the bar goes up and down on the playback but dont hear anything, in device manager everythings working ,no yellows ??,please help me thank you
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows Audio service not running ! But it is ?




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Audio service is not running.
I've been having some audio trouble with my Dell Vostro desktop for a month or so. It says audio service not running. If I Turn on dependent services it will shut off when I try to use sound. What I've Tried System Restore (Won't restore) Turning on all dependent services Replacing...
Sound & Audio
The Audio Service is not running, Alienware M14x Windows 7 64-bit
Hey everyone, so i come home one day and turn on my laptop, i go to play some music and i realize nothing is playing. I look at the speaker icon and it has a white x in a red circle over it. I tried to open the settings but it kept saying "one or more audio services are not running." So i tried...
Sound & Audio
The Audio Service is not running .
Someone know how to fix this ? http://i1293.photobucket.com/albums/b599/xDenny96/2_zpsd67248da.png
Sound & Audio
The Audio Service Is Not Running!
Hello im new to the forums and my audio service says it is not running. i've gone onto services.msc and it says windows audio endpoint builder has started but when i try to start windows audio it says windows cold not star the audio service on local computer. Error 1079: the account specified for...
Sound & Audio
Windows Audio Service is not running - Automatic
Hey, I am having two issues, small but irritating; once I boot into Windows, my audio service is not running, it is set to automatic and it needed to be manually started (I have tried reinstalling my audio drivers) I am also having issues with my network, my connection is "identifying" until...
Sound & Audio
Audio Service not running
This is kind of weird. Down by the sound icon says "Audio Service is not running". I have sound with audio files such as MP3 and sound when I play a video file. I know I am using onboard sound, and in the Device Manager, it says "High Definition Audio Device". There are NO...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:10.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App