Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No Audio after reinstalling Windows 7

20 Aug 2012   #1

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 
No Audio after reinstalling Windows 7

Hi!

I have reinstalled my Windows 7 x64 today, using a flash drive. Once the installation was finished, I immediately proceeded to AMD website to look for new drivers for my Radeon HD5670. I installed them with ease in a few minutes, computer rebooted, and I was a happy camper... until I tried going on YouTube, when I realized my monitor was giving off no sound. I never had any troubles with the sound, it always worked properly before the reinstallation. I have tried absolutely everything for the past 6 hours: I installed and reinstalled CCC, beta version of CCC, Realtek AMD HDMI, googled for hours, unplugged HDMI cables back in forth, and must have restarted about 50 times.

This is not the way I envisioned Windows 7 reinstallation would be like. I wanted to start from a clean slate, instead I was given hemorrhoids. I know a lot of people have had these issues, and I tired following the steps they were given in other threads, but to no avail... Please help!


Pics:





My System SpecsSystem Spec
.

21 Aug 2012   #2

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

You do not have the correct sound drivers installed, from looking at what you posted. Windows 7 will install some drivers and Windows will usually just install generic sound drivers (High Definition Sound Device) but in most cases vendor specific sound drivers are needed. If you have RealTek audio then you need the PC vendor's RealTek sound driver (non-vendor RealTek drivers many times do not work). Same way with your video card, you need the Video card vendor's video/sound drivers for proper operation.
My System SpecsSystem Spec
21 Aug 2012   #3

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Ok, but why won't the generic High Definition Audio Device produce any sound? Even when everything else is uninstalled?
My System SpecsSystem Spec
.


21 Aug 2012   #4

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I'm gonna listen to johhnymarshall's advice for the time being, and I'll let you know if I get any sound upon reinstallation.
My System SpecsSystem Spec
21 Aug 2012   #5

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

You need to take "firebirds" advice...and download you sound driver from your computer manufacturer website.

When doing a reinstall of an OS you have to download all system hardware drivers...ie graphics driver, chipset driver -(with some brands the chipset driver will include LAN driver and a few others), wireless drives and so on.

If you fill in your system specs we can help you locate the correct drivers for you.
My System SpecsSystem Spec
21 Aug 2012   #6

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I've just done a clean reinstall of the entire system, and the sound is still missing 8(

Ok, here you go:

CyberpowerPC Gamer Ultra GUA260
Windows 7 Home Premium SP1
Processor: AMD Athlon II x4 640 3.00GHz
RAM: 4 GB
System Type: 64-bit operating system
Video Card: AMD Radeon HD 5670 (currently not installed)


Anything else?
My System SpecsSystem Spec
21 Aug 2012   #7

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Unfortunately I don't see a Cyberpower vendor web page. I see it listed at Amazon, newegg, etc but no actual PC manufacturer web page. Thus I can't link you to the vendor drivers for this brand.

As I previously mentioned, many times you need Vendor (or motherboard vendor) specific drivers for some devices such as sound. Do you know who/what model the motherboard is?
My System SpecsSystem Spec
21 Aug 2012   #8

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I'm gonna reboot the computer and'll tell you in a min
My System SpecsSystem Spec
21 Aug 2012   #9

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I'm sorry it took forever, but since it was the first reboot it needed to install a bunch of updates. I was kinda hoping they would help somehow, but nope.

Anyway, this is the text written right on the motherboard, hope it helps you help me lol:

ASUS MSQ-M4N68T-MV2 (B)
My System SpecsSystem Spec
21 Aug 2012   #10

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Ok, I think I'm starting to figure this out! I found a link to ASUS' web site, and am downloading the latest sound driver now. How it works, migth have to shoot myself if it doesn't lol.

edit: and sorry for multiposting, I got carried away
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No Audio after reinstalling Windows 7




Thread Tools



Similar help and support threads for2: No Audio after reinstalling Windows 7
Thread Forum
Reinstalling windows Installation & Setup
Reinstalling Windows 7 Installation & Setup
Solved Reinstalling Windows Installation & Setup
Reinstalling Windows Installation & Setup
Reinstalling Windows 7 Installation & Setup
Help Reinstalling Windows 7 Please Installation & Setup
Reinstalling Windows 7 (HELP) Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:45 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33