Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Bass and subwoofer not working in Windows 7 64 bit

17 Sep 2012   #1
khuzafa

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Bass and subwoofer not working in Windows 7 64 bit

Ok I may seem repeating the thing posted before by some guys but it's a real trouble for me.My system's specs are as;
Dell N-5110 Core i7-2630QM 2.0GHz
Windows 7 Ultimate 64 bit Service Pack 1
Ram 4 GB
When I plug in Creative SBS A320 Speaker System - 2.1 , I can hear sound but there is no bass at all with music playing.I tried many solutions/fixes but can't get rid of this annoying thing.I have installed Realtek High Definition Audio Driver and also have pre-installed Dell Audio by IDT.I checked the Bass Boost in Speakers=>Enhancements, Installed/Re-Installed drivers/ Checked pins.I really don't wanna mess up with my drivers again so decided to ask some reliable expert like you people.Speakers are perfect with other devices except for my Laptop.
Do I need any Audio Manager to install on my system?Can I solve my problem you know how empty it feels without Bass.
(By the way Like many others, My system speakers are also dead for no reason.Cant hear anything without external sound system/headphones)


My System SpecsSystem Spec
.
17 Sep 2012   #2
fireberd

Windows 7/10 64 bit
 
 

First, you must use the Dell supplied drivers. Non-Dell drivers in many cases will either not work or not work correctly.

Here is the correct Dell IDT driver for the N5110. Drivers and Downloads | Dell [United States]

Install that and then see if it fixes it. As you have installed an incorrect driver, the RealTek, you may have to completely uninstall all sound drivers before installing the correct one.
My System SpecsSystem Spec
17 Sep 2012   #3
khuzafa

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Ok!!

Now that's the exact reason why I love you guys so much..Go and search other blogs and forums,you will see tons of solution with 'dos' and 'donts' filling all over in replies..But here I have seen many threads, No other than straightforward & sensible solutions..Thanks alot 'fireberd' ..My Sound looks fine with sound system now..(Will be back with my system's own audio problems soon but let's get some rest before. ) Thanks for helping out to the Illiterate' people like me all around the world.You people are web Heroes.. R.E.S.P.E.C.T

God Bless!!!
My System SpecsSystem Spec
.

18 Sep 2012   #4
fireberd

Windows 7/10 64 bit
 
 

Thank you for the nice complements. We try to help.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Bass and subwoofer not working in Windows 7 64 bit




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
no bass coming out of my subwoofer
I recently bought myself a new computer & ever since, have been having nothing but troubles. 1 in particular is no bass coming out of my subwoofer. I had a computer built in 2000 that ran XP Pro and my Altec Lansing speakers worked great. Now I have Windows 7 & Realtek HD On-board sound which...
Sound & Audio
5.1 Speakers, Subwoofer Not Working.
Hey all, I'm in need of help here with my 5.1 speakers. I just recently changed to a 5.1 Sonic Gear 4000 set of speakers and I believe i have plug in the jacks correctly - based on and online guide, using the Line in, Line Out and Microphone slots. However, the issue is now there is no bass...
Sound & Audio
Annoying BASS Bug,,,Ummm, Really Really Annoying Bass Bug.....
OK, I'm the only one with this issue that I could find... Nobody on this forum has this, REALLY,,,,REALLY,,,,#@%&!#,,,,Annoying Bass bug problem... Every time I start W7 the Bass is @ -12,,,,making my notebook sound tinny,,,,and I have beatsaudio in this and the sound is AMAZING,,,or should be at...
Sound & Audio
No bass and subwoofer not working in Windows 7 64 bit
I purchased a new Asus laptop a few weeks ago with Windows 7 Home Premium installed. The laptop has Conexant Cocoa II High Definition SmartAudio speakers. The problem I'm having is in regards to the sound I am getting from both my laptop speakers and my external speakers which plug into the...
Sound & Audio
looking for some good bass speakers and a great subwoofer fo 600 bucks
well I've been using some altec lansing surround sound speakers running on real tek hy tek operating software and it can handle alot of bass it's just sometimes I need to edit the pitch of songs on lower ghz songs. So on the songs I look at with the extreme bass boosts I've been seeing alot of...
Sound & Audio
Subwoofer not working, driver/config issue
Hello. I just installed Win 7 and I have a 7.1 setup, but my subwoofer is not working. I'm pretty sure it's a driver/config issue, because all wiring is OK and it was working on XP some hours ago. I have an Audigy 2 ZS, but I also tried my onboard Realtek High Definition Audio, but the subwoofer...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:15.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App