Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound output from rear speakers (Creative A500)


24 Sep 2012   #1
CountVeggie

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 
No sound output from rear speakers (Creative A500)

Hello
I recently bought Creative A500 5.1 surround sound speakers for my PC. I then bought an internal sound card as i only had 2 speaker inputs on my pc, but then found out that my motherboard has only 1 PCI slot. So i had to buy an external sound card for the surround sound to work (this one)
I connected it all up, put the wires in the correct places, but the rear speakers do not play any sound. I know they work, as I put the rear jack into the front output to test them.
If I go into sound, then try to configure it to 5.1 I don't have the option to select rear speakers. (picture of what i mean) I can't go into enhancements to select fill speakers either as the tab isn't showing up in properties.
And also, as I'm using an external sound card (USB), nothing shows up in Realtek HD audio manager, so I'm not able to do it from there.
I have searched a lot to try and find out what the problem is, and can't find anything.
Any help would be appreciated. Thanks


My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2012   #2
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

CountVeggie welcome to the Seven Forum.

Did you install the driver that came with the external or is it just running on the default Windows 7 USB audio driver? The reason your rear's aren't working at the moment is that Windows is seeing it as a 7.1 set up and not 5.1, with the rear's showing as side's.
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2012   #3
CountVeggie

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Hi, thanks for the quick reply.
Thinking about it, I put the disk in, and the widows device driver thing came up, but I thought that the driver came from the disk, but looking at it now, there are a few files inside the disk, but none that auto install. I have tried clicking on the main install, but it says: Cannot install in 64 bit OS!
I'm guessing that this should be in a different category now, but is there any way I can solve this?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound output from rear speakers (Creative A500)




Thread Tools



Similar help and support threads for2: No sound output from rear speakers (Creative A500)
Thread Forum
5.1 Two Rear Speakers Not Working Sound & Audio
Sound works through HDMI output but not internal speakers. Sound & Audio
Solved I'd like to have sound output through 2 sets of speakers at same time Sound & Audio
No Sound in 2 Rear speakers Sound & Audio
Only Rear speakers work?? NO SOUND!! Sound & Audio
Rear speakers not working Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:11 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App