Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: SoundBlaster Live! (EMU10K1) terrible sound?!

14 Aug 2009   #41

windows 7

I don't think the modded NGO driver gets the attention it deserves, for me it works perfectly (although you might have to reinstall one or two times). You can find it here: Other Modified Drivers Downloads

My System SpecsSystem Spec
15 Aug 2009   #42

Windows XP

Do the NGO drivers work with more than 2gb of ram? Have you tested them?

I recall using them in the past and still getting BSODs...
My System SpecsSystem Spec
17 Aug 2009   #43

windows 7

I'm sorry, I was to quick with my judgement.....the modded drivers seemed to work fine at first (with 1GB of ram), but the distorted sound is back....The strange thing is that they seemed to work fine with one of the rc's (don't remember the exact build), but not with the RTM (7600).
My System SpecsSystem Spec

13 Sep 2009   #44


KX Project drivers have been around for quite a while and work just fine in Vista and 7...
I'm still running a SoundBlaster Live value and solved the crackling issue by installing these.
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2010   #45

Windows 7

Try this :

I found it on Drivers Creative Sound Blaster USB 1.01.0098 bÍta

This is the only solution that worked for me !
My System SpecsSystem Spec
26 Jan 2010   #46

Windows XP

Soundblaster live 5.1 support pack

Operating systems supported: 32-bit and 64-bit editions of Windows 7 / Vista SP1 & SP2 / XP SP3

SB Live! series Support Pack 1.5 (08/09/2009) - Creative Labs
My System SpecsSystem Spec
26 Jan 2010   #47

Windows XP
Getting Rid of Bass

To clear up the base, load up the creative audio console... Goto Speakers Tab, and set it to 5.1 speakers.

This cleared up the Bass problem.
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2010   #48

Windows 7 Ultimate


I have fixed all the cracking crappy sound problem with my CREATIVE live sb0220!!
Windows 7 Ultimate 7600 32bit !

Here is HOW :

I go in windows / system32 / audioDG.exe changed ownership to my username ( without dooing this you can`t replace the file !)
Next i log in my windows 7 RC 7100 32bit copyed the audioDG file in a folder , then simply overwrited to the Audiodg file from W7ultimate

I am now running Kxdriver (kxdrv3539-x86) with no issues ,cracking sounds or stuff like this ! and it works 5.1 with no problem !!!!

Here is the audiodg.exe file from w7Rc7100 : MEGAUPLOAD - The leading online storage and file delivery service

After you change the ownership to get full control of audiodg.exe , you can replace the file !!! no need to go to another win or safemode etc !
UnPACK , REplace , and enjoy the sound !

If you allready have KX installed there is NO need to remove/reinstall them
My System SpecsSystem Spec
13 Mar 2010   #49

Windows7 / Ubuntu 9.10
How about for rigs with 4GB of mem??

Has anyone found a solution for a driver that can handle a system with 4 gigs of ram??
My System SpecsSystem Spec
02 Apr 2010   #50

Win 7 Pro


Quote   Quote: Originally Posted by techy65 View Post
I am using a SB live! value with the live! drive. The mobo sound is probably quantum leaps better than this old SB live!, but I like the live! drive.

The beta driver clearly has issues. I started using the KX project drivers.

I am using kxdrv3541. I installed it and the sound is fine. Expect an error message each time you log on. It will say that the driver hasn't initialized. But it's working fine. Just click on the button to close the dialog.

But you may have to go to the sound applet in control panel to get sound. On the playback tab, you have to have Wave Out 6/7 selected as the default device (not the default communication device) to get the back jacks working. If Master Mixer is the default device, the headphone jack on the live! drive works. (that took some time playing with it to learn).

Hopefully M$ and creative get to fixing their driver eventually.
Just wanted to say thank you to this person, it works in windows 7 perfectly fine.

The only thing I can expand on is: To get rid of the error on startup, you can do the following.

1. Hit the "Windows" + "R" to bring up the run box. (Or click StartButton>Run)
2. Type "Regedit", then hit "Enter"
4. While you have "run" selected in the left hand pane, look on the right for "kX Mixer".
5. Right click it, select "delete", then click "yes".

The error shouldn't show up during your startup anymore. I only wrote this for future reference should anybody ever read it.
My System SpecsSystem Spec

 SoundBlaster Live! (EMU10K1) terrible sound?!

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Soundblaster Live! 5.1 Win7 Compatibility
I know that Creative has stopped supporting the SB Live! 5.1 way back in the day, but I was hoping anyone would know of a way to force it to function in some way. I've heard a lot about this Daniel_K guy, who's been making drivers for old Creative cards, but I can't really find anything for my...
Sound & Audio
I have a SoundBlaster Live! and a GeForce GTX 550 Ti
At the moment I use the SoundBlaster for sound. Would using the graphics card instead be better or worse?
Sound & Audio
Creative Soundblaster Live 5.1
Good Afternoon, I've recently installed the above card (SB Live 5.1) on my system which is running Win 7 ultimate 32-bit. Prior to installation, I checked with the Microsoft Windows7 compatability website and it states completely compatable. Unfortunately, I get the red "x" in the taskbar...
Sound & Audio
SoundBlaster Live! Value, please!
Hi dears Could anyone help me to find the correct driver for my soundcard?, it is a Creative SB Live! Value (CT4670). It was working fine on WinXP, but since I changed the OS to W7 its sounds is terrible. I have tried to install many of those mod drivers of Daniel_K, but everytime the...
Sound & Audio
Soundblaster Live Value 4.1 Speakers issue
Hi, other day, i instaled Win7 on my pc and i noticed a little big problem, i can't find drivers for my sound card Soundblaster Live Value 4.1. I used the ngocmd.exe but it only capt 2 of my 4.1 speakers. In Vista, the same patch/driver works fine, appears the 4.1 speakers, but in Win7 doesn't...
Sound & Audio
Soundblaster Live! 5.1 on windows 7
Hi, ive just upgraded my system from xp straight to windows 7 ultimate 64-bit... and installed all the drivers needed for my motherboard... but i had a creative soundblaster live! 5.1 audio card which windows 7 is not detecting on my system (uknown device, multimedia audio controller). i have...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:46.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App