Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Weird startup and shutdown sound; I can't disable nor figure its cause

15 Nov 2012   #1
ChuckN

win7 64 bit home premium
 
 
Weird startup and shutdown sound; I can't disable nor figure its cause

Lately I have a weird startup and shutdown sound. I've never had Sounds turned on. I went to Control Panel/Sounds/Sounds and it indicated No Sounds scheme. Tried some of the sounds and they work. Changed scheme to Cityscape and tested. It worked. I rebooted. Changed scheme to No Sounds. rebooted. I still get weird Startup & Shutdown sound. Not that it's the worst thing in the world, but I have a suspicion it's the result of a virus. I've run MalwareBytes and SuperAntivirus and have Windows Defender updated and working.


My System SpecsSystem Spec
.

15 Nov 2012   #2
fireberd

Windows 7/10 64 bit
 
 

In the panel for System Sounds, did you uncheck the box for the Windows startup sound? Even if you have No Sounds you must still uncheck that box or you will get the startup (not sure about the closedown).
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2012   #3
Debbie B

Windows 7 Enterprise x64
 
 

Hi,

Please let us know if your hear this sound after signing in through your user account. If yes, then it could possibly be due to a virus infection. I would recommend you to test the symptoms while in safe mode with networking.

You may try performing system restore if the issue started occurring recently.
Please click Windows 7 System Restore | Dell for details.
My System SpecsSystem Spec
.


15 Nov 2012   #4
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

" Weird sound" is very generic. Can you describe it a bit - what does it resemble.
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2012   #5
ChuckN

win7 64 bit home premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
In the panel for System Sounds, did you uncheck the box for the Windows startup sound? Even if you have No Sounds you must still uncheck that box or you will get the startup (not sure about the closedown).
yes, I did.
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2012   #6
ChuckN

win7 64 bit home premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by whs View Post
" Weird sound" is very generic. Can you describe it a bit - what does it resemble.
sounds like someone humming. On startup it goes from low to high, on shutdown it is reversed.
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2012   #7
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

It must be the HDD reving up and down. If it really bothers you, replace the HDD with a SSD. That makes no sounds.
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2012   #8
vsrawat

Windows 7 Ultimate x86/x64 dual boot
 
 

For me, all windows sounds are weird, that is why I always keep "no sounds" selected.
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2012   #9
ChuckN

win7 64 bit home premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Debbie B View Post
Hi,

Please let us know if your hear this sound after signing in through your user account. If yes, then it could possibly be due to a virus infection. I would recommend you to test the symptoms while in safe mode with networking.

You may try performing system restore if the issue started occurring recently.
Please click Windows 7 System Restore | Dell for details.
I shut down; interestingly no sound accompanied shutdown, now.

I started up and hit F8 repeatedly, but did not get into SAFE mode. I've rarely used SAFE mode and don't know for sure that F8 should work on this Sony Vaio laptop.

The startup Sound played about the time I got to Desktop. Just checked and the Play Sound on Startup is NOT checked.
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2012   #10
ChuckN

win7 64 bit home premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by vsrawat View Post
for me, all windows sounds are weird, that is why i always keep "no sounds" selected.
ditto
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Weird startup and shutdown sound; I can't disable nor figure its cause




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Figure out what shell extensions are installed, and remove/disable em?
For a couple of weeks now, my explorer.exe crashes very often. This occurs when I right-click on a file (any file, not just one particular filetype). It's never been like this in the past. I think it may have to do with some shell extension that is causing problems, but I have no idea how to figure...
General Discussion
Can't figure out windows keyboard sound
OK I have windows 7 and I have a problem. When the computer turns on the onscreen keyboard comes up and as I'm typing with the touch screen .is there anyway to turn this off. While the computer is running windows after I log on it doesn't do it only during the password part. Or can I just take out...
Sound & Audio
Creative USB sound card causes loud pop at startup and shutdown, sleep
I have installed a new Creative "Soundblaster X-Fi Surround 5.1 Pro USB Audio System with THX SB1095" soundcard. I disabled the old on-board card. Note: It's USB. When I start-up, shutdown, sleep or wake, I get a very loud POP thru the speakers. I contacted Creative and they told me this is...
Sound & Audio
Can't Disable Windows Startup Sound
When I enter the Sound properties and click on the Sounds tab, the check box Play Windows Startup sound is deactivated. The box is checked by default, but I can't uncheck it. Does anyone know how I can reactivate the check box?
Sound & Audio
Startup Sound - Enable or Disable
How to Enable or Disable the Startup Sound in Windows This tutorial will show you how to either turn the startup sound on or off, or to have the startup sound to always be enabled or disabled for all users in Vista, Windows 7, and Windows 8. The Windows Startup sound is not the same as the...
Tutorials
No Sound...can't figure it out
Hi all, I installed Build 7100 onto a PC using the ASUS A8N-SLI Deluxe motherboard. I cannot get the audio to work for the life of me. I've tried the realtek drivers off of Realtek's website, the drivers from Windows update, nothing seems to work. Anyone have any clues what I am doing wrong?...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:30.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App