Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Loss of monitor sound via HDMI

22 Dec 2012   #1

Window home Premium 64 bit
 
 
Loss of monitor sound via HDMI

Sometime over the past 3 days i have lost the sound come through the Sync-Master SB550_s27B550v (HMDI) i am at a loss on how to restore the sound.
In the sound setting there is no monitor displayed only Speakers (front headphone jack works). & Realtek Digital Output.
in the Realtek setting i have mute the rear output device, when a front headphone plugged in.
i have also tried to run the sound of the monitor via the front jack and this wont even play sound through the monitor.
I can add any more details, and thanks for any help

Cheers Cassar


My System SpecsSystem Spec
.

22 Dec 2012   #2

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

You should have HDMI listed as a Sound Playback device. Whatever happend apparently removed or disabled that.

To start, go the the Souind Playback panel and RIGHT click in an empty spot in the panel and then LEFT click to show disabled and disconnected devices. If it now shows up you can set it as default and you should get sound back.

However, if its missing, reinstall your video display drivers and that should get it back.
My System SpecsSystem Spec
22 Dec 2012   #3

Window home Premium 64 bit
 
 

I have disabled and disconnected device checked not shown in this screen, i just re installed the video card drivers form disk and a have also re installed the monitors drivers early tonight. still no luck in sound from monitor
I have just found Realtek HDMI Output 2- A TI HDMI Audio not plugged in with a red arrow. in the properties of this
This device is working properly
location 0 (internal high definition audio bus)
Cassar
My System SpecsSystem Spec
.


22 Dec 2012   #4

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

The HDMI audio is part of your video card, NOT the RealTek audio.

The ATI HDMI Audio not plugged in is the source of the problem. The Video is not detecting the plugged in HDMI cable. If you have done it, unplug then plug back in the HDMI cable and see if that helps.
My System SpecsSystem Spec
22 Dec 2012   #5

Window home Premium 64 bit
 
 

I have unplugged hdmi cable restart computer and then plugged HDMI back in no sound
tried using DVI to HDMI cable no sound
also connected monitor sound via line out line in still no sound
uninstalled monitor re installed still no sound
there is still no TV display in the sound options
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2012   #6

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

There is no audio on the DVI signal, thus converting that to HDMI will not provide HDMI audio.

Do you have a System Restore point back to a date BEFORE all this happened and it was working correctly? If you do try the System Restore and see if that corrects it.

Click on the Start orb and enter System Restore in the search box. It will be listed in the results.
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2012   #7

Window home Premium 64 bit
 
 

Thanks for all the help just performed a system restore point from last week and i now have sound via HDMI on my monitor

Thanks Again
Cassar
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Loss of monitor sound via HDMI




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:27 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33