Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound after PSU switch(old one stopped working)


26 Dec 2012   #1

Windows 7 Ultimate x64
 
 
No sound after PSU switch(old one stopped working)

Hello!

Here is my problem with a little back story.

On the night of 22nd December everything was fine. I went to bed and left the computer running to watch a movie(Pulled out the Headphones[front jack] to activate the speakers[rear jack]). I used the program "Hot Keyboard Pro" to shut my PC down(I fell a sleep before the PC shut down). When I woke up the next morning and pressed my PC power button nothing happened. So I bought a new PSU today and switched it out.

Now the PC is working just fine except there is no sound. I checked in the device manager, under "Sound, video and game controllers", it shows "Realtek High Definition Audio". And when I double-click it, the "Device Status" is "This device is working properly".

When I open my Playback devices, it shows that my headphones(front 3.5mm jack) are plugged in but my speakers(rear 3.5mm jack) aren't. Also my microphone, which is in the rear jack, shows in unplugged. And what I noticed is that, when I turn something that should generate sound on(Youtube for example), the volume levels start moving in the volume mixer.

Here you can find my hardware:
HP Pavilion Elite m9065.sc Desktop PC Product Specifications HP Pavilion Elite m9065.sc Desktop PC | HP® Support

(And I have another small question, is it normal for new PSU-s to smell a bit? Like this weird electric smell.)

My System SpecsSystem Spec
.

26 Dec 2012   #2

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

Unplug mic and headset and reboot...then check sound with speakers, if it works then check with headset and mic.
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2012   #3

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I tested the speakers in the rear and front. In the rear I got nothing but when I connected them in the front I got this weird glitchy sound. Then I tried the headphones and I got nothing in the rear jack or in the front. In front it recognizes that the device is plugged in but I get no sound.

Also when I connect to ventrilo for example I get this error: "Unable to activate DirectSound for selected device. DirectSoundCaptureCreate failed. HR=DSERR_NODRIVER. No sound driver is available for use".
My System SpecsSystem Spec
.


26 Dec 2012   #4

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

Try re-installing your sound driver...from the vendors website...not through windows.
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2012   #5

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I uninstalled the "Realtek High Definition Audio Driver" from "Programs and Features", then rebooted and windows automatically installed the drivers. Since I didn't know how to stop it, I just reinstalled(from the realtek site[Realtek <---- 64bits Vista, Windows7, Windows8 Driver only (Executable file), don't know if they are right ones.]) the drivers and rebooted again. Now it doesn't even recognize that my headphones are connected. Front or rear.

Is it possible that the PSU fried my integrated sound card?
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2012   #6

Windows 8.1 Pro RTM x64
 
 

Did you unplug the front audio cable from the motherboard when you changed the PSU? If not, check to see if you've dislodged the cable in any way.

A new PSU shouldn't smell. Are you getting a hissing sound as well?
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2012   #7

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

When installing the new psu, there could have been some static discharge which could have possibly fried your onboard sound chip. Did you use an anti-static wrist band?
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2012   #8

Windows 7 Ultimate x64
 
 

@Dwarf

I checked all the cables before I closed it up, everything was good. And the PSU isn't hissing. And the smell is almost gone. Probably just a new PSU smell. It wasn't like burning. More like chemicals or something. Thanks though.

@bassfisher6522

No I didn't use any anti-static wrist band. And I didn't see or feel any static electricity. But what did happen was I connected the speakers(in the rear 3.5mm jack), which are connected to the monitor, before I plugged in the monitors power. The monitor was turned on and there was a flash in the extension cord when I plugged the power in.

So I'm pretty convinced that, that flash fried my integrated sound card. One time I fried my GPU the same way, forgot to turn of the monitor before unplugging it and when I plugged it in again got the flash and GPU didn't work.

Also I got another sound card from a friend so I think I'm going to try to hook it up tomorrow. If you have any guidelines or tips I would really appreciate it.
My System SpecsSystem Spec
27 Dec 2012   #9

Windows 7 Ultimate x64
 
 

The sound card was too old(didn't have drivers for windows 7). Hopefully I can get new one tomorrow.
My System SpecsSystem Spec
28 Dec 2012   #10

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Got the now sound card and now I have sound. So solved.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound after PSU switch(old one stopped working)




Thread Tools



Similar help and support threads for2: No sound after PSU switch(old one stopped working)
Thread Forum
Solved Sound stopped working Sound & Audio
Sound suddenly stopped working Media Center
Solved Sound stopped working ?! Sound & Audio
Sound Suddenly Stopped Working Sound & Audio
Sound stopped working Hardware & Devices
Sound and webcam stopped working! Hardware & Devices
The sound has mysteriously stopped working on my pc Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:16 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33