Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: no rear surround


30 Dec 2012   #1

windows x64
 
 
no rear surround

Hello my names Craig im having a strange issue & im trying to narrow down where the problem is motherboard or some glitch in the drivers

motherboard Asus p9x79 pro

running 5.1 ac3
left & right , center sub woofer work
Rear surround has just stopped working for no reason i do no understand why

i change the plugs around in back on motherboard & it only seems the rear surround plug port is not working . i plug the speaker in & realtek notices that a plug has been pushed in . i test the sound & rears still dont work .

went into playback devices & came across something wierd in picture below shows two 5.1 so i decided i would reformat the computer & see if i still have problem



okay so computer has been reformated check the settings the two 5.1 surround has gone but still no rear surround .

any suggest please I really love my sound

kind regards
Craig

My System SpecsSystem Spec
.

31 Dec 2012   #2

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

First question, are you using the correct ASUS supplied sound driver? If not, that is the first step. In most cases the Vendor supplied sound driver is preferred. Non-Vendor drivers can either not work or not work correctly and that includes the generic (basic function) HD Audio Codec that Windows will install.
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2012   #3

windows x64
 
 

yep up to date on all drivers double checked them !
My System SpecsSystem Spec
.


31 Dec 2012   #4

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

That is the same display I get on my RealTek. I don't have 5.1 so I can't test it. I can also set it up in the RealTek Control panel, listed in the control panel/Hardware and sound. If you have RealTek, check your control panel.


Attached Thumbnails
no rear surround-capture1.jpg  
Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2012   #5

WIN7 Ultimate 64bit
 
 

Are you testing with a 5.1 FILM?

Stereo music mp3's etc are just 2 channels

There are tick/check (for you USA's) boxes which give false 5.1 on muzac files by just multiplying them
ie copying the original two channels to a further two/four.

Check yer tick boxes in the sound menus/sub-menus!
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2012   #6

windows x64
 
 

i tested a 5.1 movie & found that there might actualy be sound but its extremely soft ,even when i turn the volume button up
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2012   #7

WIN7 Ultimate 64bit
 
 

There are numerous volume adjusters hidden away in the setup menus.

The rear spkrs are always set softer than the front.
Check the sound icon volume slider + Realtek icon
- plus the others hidden in the sub menus.

Are your cables back in original position?

Start at beginning setup as 2.1/stereo > Test (volume loudness back?)
Reboot pc

Then try 5.1 setup

If you have full range spkrs make sure you adjust it as you go thru spkr setup menus.

Make sure windows media player slider hasn't moved/ditto Media Centre I usually leave these all at 50% default
My System SpecsSystem Spec
01 Jan 2013   #8

windows x64
 
 

there all fine its something else causing it =(
My System SpecsSystem Spec
01 Jan 2013   #9

WIN7 Ultimate 64bit
 
 

Try resetting yer Bios - take soundcard out first

Only other thing I can think of is your spkr AMP isn't connected to electric or has died.

The residual low sound is from inbuilt motherboard weak amplification?
My System SpecsSystem Spec
03 Jan 2013   #10

windows x64
 
 

its the on board motherboard . i was thinking of hitting the cmos button & seeing what would happen , ill give it a go tonight
My System SpecsSystem Spec
Reply

 no rear surround




Thread Tools



Similar help and support threads for2: no rear surround
Thread Forum
5.1 Two Rear Speakers Not Working Sound & Audio
No Sound in 2 Rear speakers Sound & Audio
5.1 Setup Right Surround Playing Through Left Surround Sound & Audio
Solved Rear Fan Direction Help! PC Custom Builds and Overclocking
5.1 Two Rear Speakers Not Working Sound & Audio
Realtek AC'97, No rear sound Sound & Audio
PC Case rear fan PC Custom Builds and Overclocking

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:32 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33