Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound through speakers.Jack not being detected.HDMI sound only?

03 Feb 2013   #1
paulstung

7 home premium 64bit
 
 
No sound through speakers.Jack not being detected.HDMI sound only?

So I've got a problem,I changed my case 2 days ago and everything went great,all working as it should be.Up until an hour ago,when the lid got stuck in one of the little clips so after a quick bang it went in.But then I lost my picture on both monitors.
So I went to investigate,I ended up moving the GPU over to the other 16x slot and it is now fine.
but since then I've lost all sound through either the front or rear jacks,It is saying that the speakers are not connected.I've done all the usual checks,as in default devises,drivers.Everything I can think of I have done.I have tried a new cable,and tested through both of my phones and the speakers work fine.I've also tried a few sets of headphones in both jacks.There is a faint hiss sound when I turn the speakers on,that has just started.
I have managed to get sound through my tv via HDMI,but every time,I go into audio manager and lets say change from soft to hard,I loose the sound again,and have to set the HDMI as default again.this too has just started.
I'm using the on board realtek audio sound card ,on an Asus p8z77-lx motherboard.
Just a quick note when I plug in the jack,there is no beep and the pop up screen does not appear as normal.
To me it is pointing towards a motherboard problem,with the 2 problems happening together.Any help would be great.


My System SpecsSystem Spec
.
03 Feb 2013   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 7 Home Prem / Main lap Asus ROG 7 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro
 
 

Hiyya Paul mate sounds like (no pun intended) that thump dislodged something on the board just carefully move the I/O output block and see if there is any movement, could be something a simple as dry joint but which is going to be hard to find and fix.

If you have some warranty and I know it is a PITA having to reef it all out again but.....

Personally I have the P8Z77-V and I just stuck an Asus Xonar DG card in the thing and there is no comparison really and you get one heck of a control centre. Not expensive I don't know about where you are but out here $35 so both my Ivy and Sandy Bridges have them.
My System SpecsSystem Spec
04 Feb 2013   #3
paulstung

7 home premium 64bit
 
 

Cheers for the reply mate,I haven't stopped trying since I posted god knows how many hour ago that was.I can't see how that would affect the front io panel too though ? I will give it a go though.A sound card was on my list of essentials any way,but after the 300 on case cooler fans/controller cables,god all the little bits add up quick..I'm skint.I'm going to try and scrape 50 up in the am well a few hours and go from there.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Feb 2013   #4
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 7 Home Prem / Main lap Asus ROG 7 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro
 
 

No nor do I Paul but try the other USB ports on the board if they are all out then something very wrong somewhere.

Now at least the card will or should bypass that onboard to back panel function, and my front panel still works from those ports in the pic..

I don't know what you have hooked up for sound but I have a Logitec Z506 (5:1) which again is not expensive and with the Xonar control panel on screen the mixing and effects are just fabulous.

John (ex pat Sussex)


Attached Thumbnails
-board.png  
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2013   #5
paulstung

7 home premium 64bit
 
 

All the other ports are working fine.It is only the 3.5mm jacks,the phones/mic,on the front and all 3 on the rear.I'm using the on board realtek sound card(if you can call it that)I have managed to get the sound through hdmi constantly now,instead of having to set the hdmi as default every time I wanted to use it.
I done as advised,and checked to see if there was any play in the io,connections there's not.I resat the mobo,in case there was a short,but it all looks ok . I've removed and reinstaled the drivers a few times,I even tried the version on the mobo install disk.Problem still there.
Everything is pointing toward the motherboards sound area on the pcb,being the problem.Especially as two seperate problems arose at the same time.
My System SpecsSystem Spec
05 Feb 2013   #6
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 7 Home Prem / Main lap Asus ROG 7 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro
 
 

So swapping those ports did nothing ? Well if it is the board then perhaps it may have got some static from somewhere while you were changing the case.

Well if you have no warranty and if it was your fault then I wouldn't be holding my breath the card is probably the best way out of this.

If you are concerned re the phones that Logitec system has a phone jack on the control speaker that I use for quality purposes as the front jack is not that crash hot in my view.
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2013   #7
paulstung

7 home premium 64bit
 
 

I can't understand why it happened,it was up and running for two days before the gpu / jack problem started ,All from that bang of the lid . I've still got warranty left ,so that's no biggy , I have got some pennies sorted out for an early upgrade of the mobo , like I said it was planned but not yet , but Who doesn't like new toys ? The phones aren't really an issue as my Bheringer MS20's active monitors, have a phone out that I use. I opted for active monitors over a sound card with plans to also in the future . At the moment I'm using the HDMI,and connected the speaker through the phone port on the tv ,not the best option but still better than the tv speakers.
Monday I'm going to order the mobo ,MSI Z77 M Power then the week after the sound card ,I'm not trusting the on board again. Thanks for all the help mate..
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2013   #8
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 7 Home Prem / Main lap Asus ROG 7 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro
 
 

Ok mate well go with the warranty if you want to. As for the motherboard I don't know much about MSI's so cannot comment too much but have a look at the Asus P8Z77 series the P8Z77-V I used for my Ivy Bridge build is a very well featured board and it is the base model board.
My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2013   #9
paulstung

7 home premium 64bit
 
 

I've got the P8z77-lx at the moment,but am hearing very good things about the msi . Once i receive the new board I will do the whole warranty thing for my back up rig.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound through speakers.Jack not being detected.HDMI sound only?




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek HDMI+NVIDIA = no sound+frezze screen using pc rear audio jack
Hi every one i am new at this i might carry on please forgive me if that happens. i am having this Realtek HDMI+NVIDIA =No Sound issue + if i connect back to my rear audio jack with my speakers its fine to listen music but it freeze the screen during game play and gives out a loud buzz sound than...
Sound & Audio
Can I run sound through hdmi and rear jack simultaneously?
I am having a problem with running sound through hdmi from my graphics card and rear jack or headphone jack at the same time. I have to enable and disable the rear jack or headphone jack when I want to listen to headphones. I have a Nvidia 8400gs connected to my tv via hdmi and sound and video...
Sound & Audio
HDMI Sound Works but Audio Jack Doesn't
I built a barebone kit and installed Windows 7 Ultimate 64bit, I installed all the drivers correctly but for some reason Windows keeps detecting the front audio jack as if someone is repeatedly pushing in and out headphones(no pun intended). Audio doesn't work at all through front and back audio...
Sound & Audio
no sound through tv via hdmi, sound plays through laptop speakers (idt
Yesterday I installed a new external hard drive - following the installation - my sound no longer played through my television (video is fine, HDMI connection) and sound now comes ONLY through the laptop speakers. The option for HDMI Audio doesn't appear in the 'sound' menus. I have 'checked'...
Sound & Audio
Got sound from my headphone jack abut nothing from speakers
I have a ASUS laptop running win 7 64 bit. out of the blue the sound stopped working. no sound will come from the internal speakers, though sound is being registered in the various volume control screens. If i plug speakers into my headphone input, the sound comes out. IVe tried all the various...
Sound & Audio
Sound through headphone jack, but not laptop speakers
I usually listen to music with speakers through the headphone jack. When I unplug the speakers, the music plays through the stock laptop speakers like it is supposed to do. However, all of a sudden, the sound has only worked through these external speakers. It plays fine through the headphone...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:42.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App