Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio Service on Local Computer. Error 3: The system can't find path

25 Feb 2013   #1
pcb79

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 
Audio Service on Local Computer. Error 3: The system can't find path

I have been wasting so much time the past few days trying to fix this issue! Any help/direction will be much appreciated. I have been all over these forums and found SIMILAR issues, but not my exact issue.

Every time I reboot, I have reset my audio drivers. They work every time afterwards, but not until I let Windows 'fix' the problem. This has been going on for a month or so. I want to know what I can to permanently fix this...

What I have learned...I can get the 'Windows Audio' and the 'Windows Audio Endpoint Builder' to start automatically. They originally were not starting automatically. I modified the logon setting for both of these services like I read about. I found a Windows 'MicrosoftFixit50671' troubleshooter that did nothing. I manually attempted to reset the "Windows Firewall and Base Filtering Engine' the same way by modifying the logon info to no avail.

This is the error I can't get past. This pops up when I try to 'Start' the 'Audio Service' from the services.msc window. What have I done and how do I fix it? Please help!!!

"Windows could not start the Audio Service services on Local Computer. Error 3: The system cannot find the path specified."




My System SpecsSystem Spec
.
25 Feb 2013   #2
Saurabh A

Windows 7 64bit
 
 

Hi pcb79,

Please check status of the 'Dependency' for 'Windows Audio Service'; and check if 'Windows Audio Endpoint Builder' is functional. You may follow these steps: Click 'Start' & type 'Services.msc' in the search box and tap 'Enter'.

Also check the following services and ensure that they show 'Status as Started & are set to Automatic':
- Audio Service
- Multimedia Class Scheduler
- Windows Audio
- Windows Audio Endpoint Builder
Note: Please create a system 'Restore Point'; for future use, if needed: System Restore Point - Create

If the issue persists, try re-installing the 'audio drivers' to see if that helps; updating them may not work. To check the 'audio card' installed in the nit, you may follow these steps:
- Open 'Device Manager' > Expand 'Sound, Video & Game Controllers' > Right click and uninstall the 'Audio Card' drivers > Follow through with the uninstall and allow the system to restart > Allow 'Windows' to update the 'Audio drivers' automatically > Check if the issue persists (Please share the system make/model if you face ambiguity)

If you still experience issues, try to reset 'Windows Services' to 'default settings': Services - Restore Default Services in Windows 7

If nothing works, please run the 'SFC Diagnostic Tool' to check the integrity of files in 'Windows': SFC /SCANNOW Command - System File Checker
- Follow 'Option 3' to capture the CBS logs and share for investigation

I would also like to have a closer look at the 'System Logs' for a better understanding. Please check the steps listed in the following thread and share details. The tool may not find any 'Blue screen errors'; however, system logs and other information may prove useful: Blue Screen of Death (BSOD) Posting Instructions

Hope this helps. Do reply with the findings.

My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2013   #3
pcb79

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

Thank you Saurabh! I had already done everything you mentioned EXCEPT the Windows Services default settings. I reloaded Windows Audio and Windows Audio Endpoint Builder....rebooted and then the Windows logon sounds came on when I was in the other room. <----Great feeling. lol. Thank you!
My System SpecsSystem Spec
.

25 Feb 2013   #4
Saurabh A

Windows 7 64bit
 
 

Hi pcb79,

It appears that 'Windows Services' were misbehaving and resetting defaults did the trick.
Glad that the issue is fixed; thank you for confirming.

My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio Service on Local Computer. Error 3: The system can't find path




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Cannot Open File...The system cannot find the path specified
Hello, could somebody please help me? So background story here: I have a SSD for boot and applications, and a HDD for storage. I recently changed my "Location" for Pictures, Movies, Documents, and also Downloads. I changed the "Locations" to my 1TB HDD. I did not make a junction, I just created...
General Discussion
Error from Service Control Manager - system cannot find the file
Hello! Not sure this is the correct forum, new here. I constantly (roughly every 10ms) receive an error in Event Viewer Screenshot: http://i.imgur.com/rF8Voi1.png "The WinPcap Packet Driver (NPF) service failed to start due to the following error: The system cannot find the file specified."...
Software
Teracopy: "Open error: The system cannot find the path specified"
I'd like to use Teracopy for all copying etc. but after moving to 7 from xp it's giving me these errors. I have Win 7 Pro 64-bit. I copy from network drive for which I have read and write permissions as windows' own copy works fine. But with teracopy I immediately get error "Open error: The...
Software
Cannot find the system variable path.
Hi. Running windows 7 ultimate 32bit. I want to add to path per this below, but I cannot find the path per the info here: How do I that ?
General Discussion
"System Can't Find Path Specified" Error During Backup
I automatically back up my hard-drive weekly to an external drive. For several weeks I didn't notice that the capacity of my external drive had been exceeded. At that point I deleted several of the older data file backups, thus giving me ample space on the external drive to once again perform my...
Backup and Restore
system cannot find specified path
error message: The system cannot find the drive specified. ERROR CODE 20 (0X14) BAD UNIT when i click on CONTROL PANEL or DOCUMENTS, DEFAULT PROGRAMS, etc. a DOS COMMAND BOX opens with the error message. sfc /scannow showed nothing chkdsk showed nothing
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:16.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App