Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sounds playing on my T.V. when connected to my laptop.

27 Feb 2013   #1
seth168

windows 7 home premium 64bit
 
 
No sounds playing on my T.V. when connected to my laptop.

hey everyone,

Please help, i've searched the interwebs and have not found a solution to my particular problem.

I have connected my Asus K52Jr to my Lg flatscreen via HDMI cable.
the display is awesome and is working on the t.v., but no sound comes out, instead the sound stays with the laptop.

now i know everyone says go set the tv to default device in sound setting from control panel. well if only it were that easy.

when i do go to the list showing the possible sources for my sound, it only shows either my laptop speakers or the other one that has a picture of a t.v., which i assume is what i want. only problem is that it says its not plugged in, even though it is...

i don't know if im missing something, but please help!

i've tried connecting my laptop and then restarting it, but it didnt work. i cant set the tv to default because it says its not plugged in. my audio driver is updated to latest version.

i'll attach a picture showing what i mean.

FYI its not the t.v. or cable as i can play my ps3 and it works normally.




Attached Images
No sounds playing on my T.V. when connected to my laptop.-sound-issue.jpg 
My System SpecsSystem Spec
.

27 Feb 2013   #2
M1GU31

Windows 10 64bit Technical Preview
 
 

Enable the ati hdmi output, right click on it and set as default device. From that screen shot I see that your speakers are what are enabled and not the hdmi audio. I think that will probably fix it and if not try updating your drivers.
My System SpecsSystem Spec
27 Feb 2013   #3
seth168

windows 7 home premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by M1GU31 View Post
Enable the ati hdmi output, right click on it and set as default device. From that screen shot I see that your speakers are what are enabled and not the hdmi audio. I think that will probably fix it and if not try updating your drivers.
thats the problem, i right click on it, but the only option available is to disable. the option to set as default is greyed out.

i have checked and my drivers are up to date
My System SpecsSystem Spec
.


02 Mar 2013   #4
M1GU31

Windows 10 64bit Technical Preview
 
 

When you connect the hdmi, do you have the tv on already or do you have it off with the laptop already booted up? Try turning on the tv first then turning on the laptop with it already being connected. Also if you have any speakers connected to the laptop make sure they are unplugged. Also try disabling the laptop audio and see if the hdmi audio option un-greys and lets you enable.
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2013   #5
seth168

windows 7 home premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by M1GU31 View Post
When you connect the hdmi, do you have the tv on already or do you have it off with the laptop already booted up? Try turning on the tv first then turning on the laptop with it already being connected. Also if you have any speakers connected to the laptop make sure they are unplugged. Also try disabling the laptop audio and see if the hdmi audio option un-greys and lets you enable.
i think i have only tried it when my laptop was already on. i'll give it a try next time i use it.
i have tried disabling the laptop audio, but it did not allow for me to use the hmdi still.

now, a peculiar thing happend. on thursday night, i restarted my computer after it installed some updates and i cant rememeber if i had it plugged in to the tv when it restarted or not, but the audio worked on the tv. i tried again last night without restarting, i usually only put my laptop on hibernate, and it didnt work again.
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2013   #6
M1GU31

Windows 10 64bit Technical Preview
 
 

I have heard of hibernate messing with hdmi before. I think when you leave your laptop idle for a while then goes into hibernate it turns off the hdmi then it bugs up when it wakes up. That's what I think might be happening.
My System SpecsSystem Spec
03 Mar 2013   #7
seth168

windows 7 home premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by M1GU31 View Post
I have heard of hibernate messing with hdmi before. I think when you leave your laptop idle for a while then goes into hibernate it turns off the hdmi then it bugs up when it wakes up. That's what I think might be happening.

yes, i tested it and it appears that the hibernation is what is affecting it. its inconvientent, but oh well at least it works lol. thanks for the help
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2013   #8
carwiz

Windows 7 Pro-x64
 
 

Have you tried unplugging the HDMI cable when you're finished--Before it goes into hibernation? Then just plug it back in when you need it.
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2013   #9
seth168

windows 7 home premium 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by carwiz View Post
Have you tried unplugging the HDMI cable when you're finished--Before it goes into hibernation? Then just plug it back in when you need it.
yea, it doesnt work after i hibernate once, when its plugged in or not.
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2013   #10
carwiz

Windows 7 Pro-x64
 
 

There's a pot full of updates for that thing. Are you up to date on the BIOS and Chip set? Wouldn't hurt to look for an update to your display drivers too. The specs say that laptop has VGA. Did you add a new GPU card?

ASUS - Notebooks- ASUS K52Jr

Ops. I see that the camera is VGA.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sounds playing on my T.V. when connected to my laptop.




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
my system sounds for usb connected but didn`t show it in explorer.
so whenever i connect my usb pendrive to system it sounds as it is connected. it says unable to install drivers and does not show it in explorer. Previously also i had the same problem, but restoring the system helped me. but now i cant find the restore point i previously restored with. i...
Hardware & Devices
Sounds only playing through 1 headphone speaker.
I was using my computer with headphones, then sound only started playing through 1 speaker. They work fine on everything else. I tried to restart my computer, but that didn't do anything. Is there any way to fix this?
Sound & Audio
Headset Mic & Sounds Playing At The Same Time
As the Title says. My Speakers and Internal Speakers along with the Microphones are screwing up. This problem only started today, I haven't got a clue why and I haven't changed any settings whatsoever, Everything was working fine until one moment they weren't. I've gone into Sound to...
Sound & Audio
Problem about playing sounds in my headphones only
The situation is, I want to put a CD in my computer and play Halo Wars' soundtrack while playing some StarCraft 2. Of course, not to bother anyone, I plug my headphones. The problem occurs once I enter the game. Everything goes well until that moment, everything is playing in my headphones and...
Sound & Audio
TV Connected to PC sounds...
hello everyone, can anyone tell me how to use different sounds when a tv is connected to a pc with HDMI for example when im watching a movie on that screen, it has only the movie sound? thanks.
Sound & Audio
No sounds when playing Flv Videos
Hi everyone, I have a Problem!!!! When I try to play FlV (Flash) Videos on My PC, there is no sound, only the video. Ive Noticed that it happened when i've installed Windows 7 Codecs 1.3.4. can someone help me? please :D I really Need Help Sound Card : Realtek AC 97
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:12.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App