Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Subwoofer plays when configuring sound, but not when playing music.


13 Mar 2013   #1

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
Subwoofer plays when configuring sound, but not when playing music.

So, here's my issue. I have Creative Inspire 5.1 Digital 5500 speakers. I originally had them connected to my computer via a single line. So, I took the inputs from the speakers' console and directly connected everything to my computer. Now, I have surround sound (Wahoo!). But, the subwoofer only works when I'm configuring through the Control Panel. But, when I play music, I get zero sound from it.

Also, I have to set the properties in Sound to 7.1 to get all 5 speakers working. And the sub still works when running the test in 7.1 too. I've gone through every program that I can find on my computer that relates to sound and have set everything to 5.1 for now. I don't understand why I don't have sound from my subwoofer.


My System SpecsSystem Spec
.

14 Mar 2013   #2

Windows 7 64bit
 
 

Hi ruste84,

Since the speakers are producing 'surround sound' while configuration, it appears that the 'audio track' that you are trying to listen to is a standard '2 channel audio file'. You may try a digitally encoded 'surround sound audio' (a retail DVD with known 5.1 audio) to check if the 'speakers' work as desired.

If the issue persists, please confirm that the physical connections of the 'speakers' are setup properly. For reference, you may want to have a look at the recommended 'setup' for the motherboard installed 'ASUS Crosshair IV Formula'.


Also use the 'X-Fi CMSS-3D Panel' to configure 3D virtual surround effects. (Reference image below)


Hope this helps. Do reply with the findings.

My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2013   #3

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Hello Saurabh A,

The first image is how I have it setup now, but I'll check the X-FI 3D panel settings when I get home. Here's a little more background. All of my speakers connected to the subwoofer, then the 3 speaker connections ran from the subwoofer to the speaker "console", which was connected to my computer through another single connection. This worked, but it was only 2 speakers and the sub.

So, what I did was disconnected the single connection to the computer and instead of running the speaker cables from the sub to the console, I ran them from the outputs on my computer to the sub. This relegates the console as merely a power supply for my speakers, but it brings to life all of my speakers when I’m playing music. This is where I noticed the sub not playing, but as you stated, I'm not sure about the audio track itself.

Another issue I noticed after awhile is I don’t have sound when watching YouTube videos. But, I’ll double check after I configure the X-Fi 3D panel.
My System SpecsSystem Spec
.


14 Mar 2013   #4

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

So, I've checked my connections and set the X-Fi CMSS-3D Panel. Still no sub or sound when watching YouTube.
My System SpecsSystem Spec
14 Mar 2013   #5

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Something magical has happened in the 5 minutes since my last post. I can now hear YouTube videos. Still no subwoofer though.
My System SpecsSystem Spec
17 Mar 2013   #6

Windows 7 64bit
 
 

Hi ruste84,

Thank you for the response.

Wierd that the 'sub woofer' works while testing stage; and don't work later.
Would recommend you to try removing the current 'audio drivers' and allow 'Windows' to pick the apt drivers by itself.

Do reply with the results.


My System SpecsSystem Spec
Reply

 Subwoofer plays when configuring sound, but not when playing music.




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Subwoofer plays when configuring sound, but not when playing music.
Thread Forum
My laptop has sound but isn't playing music - help! Sound & Audio
Distorted sound while playing music. Sound & Audio
Crackling sound while playing music, games etc. Sound & Audio
iTunes freezes randomly but still plays music Software
music plays slowly on computer Music, Pictures & Video
Music plays even at minimum volume Sound & Audio
Playing music in surround sound Media Center

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:22 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33