Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Surround Problems


11 Oct 2009   #1

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 
Surround Problems

I just re-installed win 7 RTM and I can't get my sound drivers to work right. I have a Creative Soundblaster Extreme Gamer and a set of 5.1 surround speakers. I installed the drivers for win 7 and the console launcher to set up my sub. I clicked on 5.1 surround and bass redirection, the same thing I done with it last time and worked but now there's only sound coming out of the front 2 speakers, no center, rear or sub. If I go into sound properties and test for sound it plays fine through each speaker. I'm puzzled????

My System SpecsSystem Spec
.

11 Oct 2009   #2

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by SuperEmotastix View Post
I just re-installed win 7 RTM and I can't get my sound drivers to work right. I have a Creative Soundblaster Extreme Gamer and a set of 5.1 surround speakers. I installed the drivers for win 7 and the console launcher to set up my sub. I clicked on 5.1 surround and bass redirection, the same thing I done with it last time and worked but now there's only sound coming out of the front 2 speakers, no center, rear or sub. If I go into sound properties and test for sound it plays fine through each speaker. I'm puzzled????
SE

Maybe driver, or port redirection (check control panel). we could use some info about your hardware

Ken
My System SpecsSystem Spec
11 Oct 2009   #3

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Everything is under my profile.
My System SpecsSystem Spec
.


11 Oct 2009   #4

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Nevermind lol ignore me.. I didnt fully read your post..
My System SpecsSystem Spec
11 Oct 2009   #5

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by SuperEmotastix View Post
Everything is under my profile.
SE

My apologies I missed them. I guess the first thing is to check device manager (type devmgmt.msc in search. go to the sound video and game tab expand it and check the sound device. Is it listed and deos it have a yellow triangle on it? Are there any other unknown devices (with yellow triangles)

let us know

Ken
My System SpecsSystem Spec
11 Oct 2009   #6

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

There's a ATI High Definition Audio Device, Creative SB X-Fi which my speakers are running through and a High Defintion Audio Device which I run my headphones through, no yellow triangles or unknown devices. I'm going to try to install the drivers again and then install the console launcher in vista compatibility mode.
My System SpecsSystem Spec
11 Oct 2009   #7

Win 8 Release candidate 8400
 
 

SOunds good let us know
My System SpecsSystem Spec
11 Oct 2009   #8

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Nope, just installed the windows 7 driver for my card and the console launcher in vista sp1 compatibility mode and it's still a no go. ARGGGG. Everything is set-up the exact same way but still no center, rear or sub. Something's different because when I click on sound then properties in says that audio enhancement for this device are causing problems, would you like to disable them?
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2009   #9

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Can anyone help me further. The speakers work fine because I downloaded a 5.1 surround test song and it played through all the speakers but only through 2 speakers in a normal song or game. Normally I could enable CMSS-3D and drag the silder to surround or up to front but this does nothing now. It's like the sound card is using windows sound properties and not the Creative ones.
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2009   #10

Win 7 RTM
 
 

when you go to control panel > sound > speakers > configure and click on the individual satellites images (to test audio), does all the satellites AND the subwoofer play ?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Surround Problems




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:58 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33