Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: New windows 7 prem. 32 bit on new HD. No sound from onboard device.

13 May 2013   #1
Theschnack

windows 7 premium 32 bit
 
 
New windows 7 prem. 32 bit on new HD. No sound from onboard device.

I have a dual boot system with XP home on another hard drive and I am able to get sound from that operating system. It is VIA vt1708b chipset on an Asus m3a78 model motherboard. XP has no problem playing sound as stated but when I switch to windows 7 I get nothing. I have tried the drivers from asus's web site as well as some from VIA's site with no luck. I know the motherboard is a littlt old but its not that old yet. I am not getting any errors in device manager and there seems to be no errors anywhere with regards to the sound device. Again, XP plays sound but windows 7 will not. This is a fresh install of windows 7 on a new hard drive and I am running out of ideas as to why windows 7 does no want to play sound.

Any ideas would be appreciated and if any other information is wanted please let me know.

Thanks for reading and any input anyone may have.

Good day

Warren


My System SpecsSystem Spec
.

13 May 2013   #2
Sub Styler

Windows 7 Ultimate x64
 
 

When you click the volume button and open "Mixer" what device is selected as default? "Speakers" "HDMI" or "S/PDIF"?
My System SpecsSystem Spec
13 May 2013   #3
Theschnack

windows 7 premium 32 bit
 
 

Thanks for the reply. I have made a little progress with this. I should have stated that I was using optical out set up with the XP and windows 7, sorry. Speakers seem to be the ones that are default but there seems to be a couple of setting areas with sound and it is a bit confusing, never the less, I hooked up my three direct wires on back of computer and the back of the Z-5500 control panel. I played with this set up an now I am able to get sound.

The main issue seems to be the optical out set up and I think I changed all the settings more then once with that set up to no avail.

Still strange to me that XP works with no issues but windows 7 is having a fit with optical.

Well I am going to test out some other things and see what happens, so again, thanks for reading.

Great forum here by the way.

Good day.
My System SpecsSystem Spec
.


15 May 2013   #4
Sub Styler

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Glad you found a solution
My System SpecsSystem Spec
Reply

 New windows 7 prem. 32 bit on new HD. No sound from onboard device.




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
S/PDIF Optical out - No sound from receiver (onboard and sound card)
I've got an Asus Crosshair V Formula motherboard that I couldn't get any sound on my Onkyo HT-R550 receiver via the onboard optical output (Win 7 Ultimate 64 bit OS) I was planning on getting a nicer sound card anyway, so I bought the Asus Xonar Essence ST. Installed that sound card but alas, I...
Sound & Audio
XPS720 Sound Failure Windows 7, onboard audio
Hi i am currently running a XPS 720 with Windows 7. I have had Windows 7 on the machine for years and only recently have experienced sound problems. Audio Does not play, or play a test tone. Audio also doesnt work with my USB Gigaware Headset(basicaly its own external soundcard). I...
Sound & Audio
Distortion sound using onboard realtek sound card on windows 7ultimate
Hello,i recently upgrade my system from xp to windows7,i use the same realtek driver and get distortions!I try severall drivers,disable all enhancements/levels on speakers properties with no result(2.1speakers-),i configure them in stereo mode,i reduce the default format to 44100 16bits(cd...
Sound & Audio
No sound with Windows 7 Home Prem. x64 on Acer Aspire 5742G
Has anyone experienced no sound with Windows 7? Running Home Premium 64 bit on an Acer Aspire 5742G. A bit of a search indicates sound issues when people upgrade to 7 from XP etc, but this laptop came with 7 installed already. And there has been sound...sometimes. But more often than not, just...
Sound & Audio
No sound in windows 7, onboard soundcard.
Hi guys, I'm experiencing trouble with the sound. At the moment I cant get any sound out of my computer. I use the onboard soundcard VIAź VT1828S 8. I think there might be some driver related issues? What I've done: - Installed a fresh install of windows on different harddrive to make sure...
Sound & Audio
Windows 7 RC and ALC889A onboard sound?
Hello! I just wanted to ask if anybody solved the no sound problem with a ALC889A (or similar) on a Windows 7 install? I already tried a lot of things. -I have installed the Realtek High Definition Audio Driver 2.22, and some older ones. -I have installed the Realtek AC'97 in various...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:03.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App