Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound with Creative Labs CT4810


14 Oct 2009   #1

windows 7
 
 
No sound with Creative Labs CT4810

Hi fellow Windows 7 users,

Problem:
No sound

Specs:
soundcard; Creative Labs CT4810
cpu; AMD Athlon 64 3000+
memory; 1.5gb
graphics; ATI Radeon xxxx series

When i downloaded the drivers for CT4810, it automatically installed some Realtek stuff. In control panel Realtek Digital Output is selected as default device (Realtek AC'97 Audio).

Any help would be more than welcome

My System SpecsSystem Spec
.

14 Oct 2009   #2
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Perragiom, welcome to the forums.

The only way I can see something like this happening,

Quote:
When i downloaded the drivers for CT4810, it automatically installed some Realtek stuff.
is if you have a Realtek onboard audio (or it could be from your ATI card if it is one of the HD series of cards), and it is enabled. If it helps any that card model number, CT4810 is also known as the Creative Ensoniq AudioPCI. One thing I can tell you is that that card is so old (something like 10 years if not older) that there will never be a driver for Windows 7 for it. You may be able to find a modded driver or a workaround of some kind, but I wouldn't hold out much hope.

What video card is it, and what is the make and model of your motherboard? In your case you would probably be better served to stop using that sound card and go with the onboard audio.
My System SpecsSystem Spec
14 Oct 2009   #3

windows 7
 
 

stormy13, first off, thanks for the warm welcome!

second, thanks for your reply. Its actually ironic that im only using this old computer only to store and listen to music haha. The sound from the card aind that bad at all btw

I have no idea if it has Realtek onboard audio (how to check?)
There is only one set of jacks to plug in headphones and thats the old CT card, so i figured (perhaps wrongly) that i dont have onboard audio.
also, in winamp the spectrum analyses is showing audio signal.

Mainbord (data from CPUID);
manufacturer; Gigabyte Technology
Model; nForce
chipset; NVIDEA nForce3 250

Graphics (once again data from CPUID)
ATI RADEON standard VGA graphics adapter

old stuff, old stuff, but id really like to keep using it

thanks in advance
My System SpecsSystem Spec
.


14 Oct 2009   #4
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

No kidding old stuff, and from what you posted, none of it officially supported under Windows 7 (be hard pressed to even find anything for Vista). That NF3 based motherboard won't have any motherboard driver support; your video card depends on what it is (showing as it is, there is no driver installed for it).

If you can find the exact model number of the motherboard (should be stamped on the board somewhere), we can tell you which onboard audio it has and which driver for it.

Other than that with that system I would forgo 7 for now and stick with XP until you can get a new computer.
My System SpecsSystem Spec
14 Oct 2009   #5

windows 7
 
 

thanks again for ur reply! i should probably just stick with xp or something, but i wanted to try it on this one before using it elsewhere

theres a bunch of stuff stamped on
The model name; GA-K8NSC-939
and
12BB1-K8NS939-00
+
K8TritonK8NS939SizeA200503

thanks again amigo!
My System SpecsSystem Spec
14 Oct 2009   #6

Windows 7 ultimate 64 bit / XP Home sp3
 
 

GIGABYTE - Support&Download - Motherboard - Driver - GA-K8NSC-939 This is your driver download page. Their are some 64 bit drivers for XP but they didn't even see the need to write drivers for Vista so I think your out of luck with this one my friend. Fabe
My System SpecsSystem Spec
14 Oct 2009   #7
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by thefabe View Post
GIGABYTE - Support&Download - Motherboard - Driver - GA-K8NSC-939 This is your driver download page. Their are some 64 bit drivers for XP but they didn't even see the need to write drivers for Vista so I think your out of luck with this one my friend. Fabe
That would be because socket 939 is pretty much dead and buried. Also Gigabyte doesn't write the drivers, they just use the reference Realtek (ALC850 on his board by the way) drivers, and mod the INF to included Gigabyte's name in the control panel.

That being said he can get Windows 7 drivers for his onboard directly from Realtek (32 and 64 bit),

Realtek

just select the AC'97, and go from there.
My System SpecsSystem Spec
14 Oct 2009   #8

windows 7
 
 

thanks fabe. might be unfortunate yeah..although i read somewhere that the drivers u suggested work fine for windows 7 too, but you should let the device wizard look in the vista map. anyone knows what is meant by that?
My System SpecsSystem Spec
14 Oct 2009   #9
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Perragio do the following,

1. Download the Realtek driver from the link above.

2. Uninstall anything you can find for the Creative card in Programs and Features

3. Open Device Manager and locate the Creative card (if showing) and uninstall it from there.

4. Shut down and remove the Creative card.

5. Restart and enter the bios and enable the onboard audio. This is the section you are looking for,

Name:  gigabios.PNG
Views: 1874
Size:  62.2 KB

It could already be enabled as that is the default setting.

6. Install the Realtek driver you downloaded.

That should get you sound on your computer.


My System SpecsSystem Spec
15 Oct 2009   #10

windows 7
 
 

Thanks so much for your help stormy. your assistance has been great. iŽll try these steps when i get back from school.

thanks again
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound with Creative Labs CT4810




Thread Tools



Similar help and support threads for2: No sound with Creative Labs CT4810
Thread Forum
Solved No Sounds/Creative Labs X-Fi....Again Sound & Audio
No sound with Creative Labs CT4810 Sound & Audio
creative labs-Extigy Sound card--help ! Sound & Audio
Considering Creative Labs SB0950 ExpressCard Sound Blaster X-Fi Sound & Audio
Non Creative Labs Sound cards Sound & Audio
Dell Creative Labs Webcam Sound & Audio
Creative Labs X-Fi Xtreme Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:49 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33