Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Mysterious Sound Issue - Ghost????

16 Oct 2009   #1
CosmicSurfer

 
Mysterious Sound Issue - Ghost????

OK.. I'll try and explain this.

I installed Win7 Pro RTM last Monday. Mostly the sound is Fine... BUT....

I noticed that on Some files the sound sounds Muffled and at a REAL low volume.. But other files sound Fine.

Example.. The Update voice notice when AVAST updates definitions is almost unrecognizeable.. like an Audio Blur. Some AVI movies play fine.. some play like a whisper.. and I never can turn the volume up enough to listen comfortably. So Voice Alarms work OK, but with Diminishing Volume as the file plays.. some are just Murmers... BTW I marked the Sound Files NOT to Reduce Volume when played in Volume control Properties... but they still seem to it.

Bells and whistles type noises play fine, Some don't. Most of my Music will play but Some files are totally muffled and distorted. They are all MP3files.

I have updated the Creative Driver installed by Windows during the Full Install, but in actual fact the installed Driver went down from 5.12.1.2018 that was Installed by MS to 5.12.1.2016 after installing the X-Fi Xtrteme Audio Download 1.04.0090 from the Creative site.

In the Device Manager, under sound I see 2 Drivers.. The Creative one and a Generic "HIgh Definition Audio Device" driver that was installed by Windows... I gues this is suppossed to replaced the Realtec Driver that I had disabled in Vista. It was enabled in Win7... and so wass the X-Fi Xtreme, so I tried disabling it.. but that didn't improve the sound on the problem files. (These files played fine in Vista.)

I don't know what additional information I can add... or what other thing to try! It's a Mystery ????

CS

BTW - Should I leave the Generic "HIgh Definition Audio Device" driver Enabled or keep it Disabled and only let the Creative Driver work ??


My System SpecsSystem Spec
16 Oct 2009   #2
CosmicSurfer

 
SOLVED

OK...so it turns out that my system defaulted to 7.1 surround (which my card supports) but I only have 2.1...so the sound, randomly, would be pumped to the surround channels and not the front. By changing the speaker configuration the sound now works perfectly. *sigh* When in doubt, look for something simple!

NOW.. Everything is GREAT...

I LOVE WINDOWS 7
CS
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Mysterious Sound Issue - Ghost????




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Mysterious audio software is controlling my sound
Hi all, I have a dell XPS laptop with a plantronics .Audio 655 USB headset. Because I have Dell's "QuickSet" software installed whenever I increase or decrease the sound using either the keyboard or the buttons on the headset, the dell QuickSet software will display bars corresponding with the...
Sound & Audio
Mysterious internet connection issue
Okay, I've had this issue for a while and I'm going to try and explain everything I can recall about it, but please feel free to request any relevant information that I may have missed out. The issue is the following: At some point for some reason, my PC loses the ability to establish NEW...
Network & Sharing
Mysterious sound!?
Okay I am pretty sketched out right now, ever since I upgraded my 1TB HDD and upgraded to my 64bit, I can hear windows messanger alerts coming from somewhere but my speakers are not even plugged in... Any Ideas?
Sound & Audio
Sniper ghost warrior video issue
hello guys ... i am having a problem with Sniper ghost warrior - bought over steam. the problem about this game is that when i open it, i can hear the sounds - but the screen is 100% black - though the little steam sign the the right corner pops up ( shift + tab to talk with friends) or...
Gaming
mysterious issue
I have a folder in documents/shared called startup2. It works exactly like all other folders. However when I rename it to startup it acts strangely. Entering the folder in explorer it sometimes shows no files at all. Other times it shows all the files in all sub-folders and does not show the...
General Discussion
The most mysterious 5.1 issue in W7...
I know the title to this thread is a lot to live up to, but hear me out. I ran XP for years with onboard sound--no problems. I have an ASUS board with built in RealTech HD, 5.1 configured with Logitech speakers. When I upgraded to Windows 7 Ultimate 64 (by upgrade, I mean complete fresh...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App