Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: PLS HELP! Onboard realtek hd audio always says 'NOT PLUGGED IN' now

10 Jul 2013   #1
ssdd

Windows 7 ultimate 32bit
 
 
PLS HELP! Onboard realtek hd audio always says 'NOT PLUGGED IN' now

Hi guys, this is my first post in this forum. Sorry it is gonna be a long one. So here it goes..

Recently i re-assembled my computer. Everything was working fine until yesterday when I decided to put a sound card (creative 5.1vx) and then a graphics card (ati raedon hd 5450) in. The sound card was my friends and i wished to check the quality, so I put it into the pci slot, checked it then removed it and gave it back.

Then I put the gfx in (which i just bought for myself). Upon starting the pc, it installed some hdmi audio and pci slot driver thingy (sorry, I'm kinda noob in this..) via auto-update and since then, a red cross appeared beside my volume icon and sound went off. Since then its always showing 'not plugged in' in my playback devices, no matter whether I plug in my speakers/headphones or not.

I have been searching net, been through various advices with no avail.

What I did so far...

1) un-installed, re-installed both audio and gfx drivers a thousand times. Always the latest updates from manufacturer sites. doesn't fix...

2) disabled hdmi audio in device manager and disabled it in the playback devices. (I couldn't 'set default the realtek hd audio, that and the configure option are always grayed out).
Didn't work.

3) Went to control panel-> realtek hd audio manager, but the window came up with a white screen; it said something like 'you are seeing thee white page because no device is plugged in... you will be able to access the gui when you plug in a device)

4) unplugged the graphics card. plugged into MB graphics, un-installed and reinstalled all A/V drivers... nothing.

5) Went to BIOS, the onboard sound was already enabled, I re-enabled it anyway, came back.... nada

6) reformatted drive, installed win7 fresh, installed all drivers fresh. Same problem.

7) unplugged gfx card, reformatted
drive, installed win7 and all drivers fresh, didn't work.

what I didn't do so far:

install a pci sound in the motherboard and check if sound is coming from there.


I am at my wits end guys. I can't think of anything else but to use a pci sound. any Ideas?


My System SpecsSystem Spec
.
10 Jul 2013   #2
fireberd

Windows 7/10 64 bit
 
 

See my response to your other post. If you want to use the Creative PCI sound card, you must disable the Integrated Audio (RealTek) in the BIOS or there will be conflicts and problems.
My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2013   #3
ripperrita

windows 7 home premium 32bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
See my response to your other post. If you want to use the Creative PCI sound card, you must disable the Integrated Audio (RealTek) in the BIOS or there will be conflicts and problems.
Doesnt the onboard sound become disabled when a dedicated sound card is fitted, always been the case when ive installed a sound card????????????
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 PLS HELP! Onboard realtek hd audio always says 'NOT PLUGGED IN' now




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
No sound from onboard audio (Realtek High Defition Audio)
Hey Guys, So here it goes, I normally have my Logitech z-5500 speakers connected to the onboard sound output (green,yellow and black) as well as my Plantronics 780 connected to the front panel USB port. I used to be able to play music through any one without any problems, just had to select...
Sound & Audio
Realtek ALC888 Onboard audio multistreaming
Hello, I've recently bought a new headset for my Skype telephone, and I don't want to unplug it from the front jacks each time I finish a call to get the sound back to my rear speaker jacks. I've seen Realtek having a so-called Multistreaming ability, and I'd like some insights on if this is...
Hardware & Devices
RealTek HD Audio Onboard gives static, even when muted.
For a point of reference, I checked this thread first. I'm having a similar issue to what is listed here. Even when all my sound is muted I have this distinct buzzing sound when I plug into my front jack. I've tried it with three different headphones, and two different sets of speakers. I do not...
Sound & Audio
Onboard Realtek ALC658 no audio
Is anyone having a problem with their ALC658 chipset? I bought a motherboard that came out of a Compaq with that chipset and am having no luck using the Realtek drivers. No audio whatsoever. Also, I'm trying to manually install the .inf files and Windows 7 doesn't recognize any devices to...
Sound & Audio
Onboard Realtek ALC658 no audio
Is anyone having a problem with their ALC658 chipset? I bought a motherboard that came out of a Compaq with that chipset and am having no luck using the Realtek drivers. No audio whatsoever. Also, I'm trying to manually install the .inf files and Windows 7 doesn't recognize any devices to...
Drivers
Realtek Onboard HD Audio
Hi folks, I am running Windows 7, on an Abit IB9 mobo which has Realtek HD Audio on board. I have just installed Skype and cannot get the sound playback in my headphones to work. Sound plays fine in the 2.1 speakers My mic works fine using the generic MS drivers from Win update.
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:05.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App