Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: 5.1 Speakers only 3 are working, unique case

20 Jul 2013   #1
makarius007

Windows 7 Ultimate x64
 
 
5.1 Speakers only 3 are working, unique case

My problem: Only 2 main speakers and sub buffer are working out of the whole 5.1 speaker set up.

I have:
Cyber Acoustics CA-5402 40Watts 5.1 5 Piece Flat Panel Design Subwoofer & Satellite Speaker System
and
GIGABYTE GA-970A-D3 AM3+ Motherboard



As you can see in the above image I have the box "Virtual Surround" checked which should enable surround sound. It does not do that.

So I went to this website:
Realtek

and installed the drivers both the 79mb one and 148mb one.


AS you can see in the above image the drivers are installed in my directory.

but when i open speaker properties it still says under Controller Information "Microsoft":


So at this point I am stuck. All the wires are plugged in correctly. Speakers work on my old computer, so they are functional.


My System SpecsSystem Spec
.

21 Jul 2013   #2
fireberd

Windows 7/8.1/10 64 bit
 
 

Sounds like the Microsoft HD Audio is still installed and set as the Default Audio Playback Device.

Go to the Device Manager, display what is in the Sound section. You should have the RealTek, possibly HDMI audio (if your video card has that) and nothing else. If the HD Audio is listed, RIGHT click on that to highlight it and then LEFT click "Uninstall". Restart the PC and then check the Sound Panel/Playback section. Your "Speakers" (RealTek) should be set as default playback device. You can go to configure and set the speaker type as 5.1.


Attached Thumbnails
-device-manager-capture.jpg  
Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
21 Jul 2013   #3
makarius007

Windows 7 Ultimate x64
 
 

This is what appears in my Device manager under sound drop down:


I tried uninstalling all of those "High Definition Audio Device" and then uninstalling and reinstalling realtek drivers. But when I would restart windows just installs those "High Definition Audio Device" drivers back...

And as you can see Realtek drivers do not appear in the device manager.

My speakers are set as default audio device as shown in your second thumbnail.

PS thank you for responding...
My System SpecsSystem Spec
.


21 Jul 2013   #4
Sub Styler

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Try a Manual install of the drivers through the device manager.

Download the ZIP version of the driver from realtek (if you have been using executable version) and extract the folder (to desktop or your choice)

Then in the device manager right click a HD adio device and select update driver, Browse my computer, Specify the 64bit or 32bit section of the extracted folder as required. Hopefully this is the job done, repeat for other "HD audios" as needed.

If the driver scanner does not recognise any compatible drivers, you have a problem, you can force them manually by selecting "let me choose a drive" and then pressing have disk, but that realtek driver covers hundreds of devices, you will struggle to find the right .inf for your needs.
My System SpecsSystem Spec
21 Jul 2013   #5
fireberd

Windows 7/8.1/10 64 bit
 
 

I would install the AMD motherboard chipset drivers and then try the Realtek.

GIGABYTE - Motherboard - Socket AM3+ - GA-970A-D3 (rev. 1.0/1.1)
My System SpecsSystem Spec
22 Jul 2013   #6
makarius007

Windows 7 Ultimate x64
 
 

So my driver scanner does not recognize any compatible drivers. I tried "let me choose the drive" option and browsed for .inf file. There were many, I tried one and then another one both caused blue screen of death.

Ill try installing the AMD chip driver.
My System SpecsSystem Spec
22 Jul 2013   #7
makarius007

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Installed the chipset driver but it does not show up in the device manager ( not sure if it is suppose to) as seen here:


Driver scanner still does not recognize any compatible drivers when trying to install manually the .zip version of realtek drivers.
My System SpecsSystem Spec
22 Jul 2013   #8
fireberd

Windows 7/8.1/10 64 bit
 
 

What is "driver scanner"? When you install a driver you do it directly from the driver's install procedure, nothing extra is needed.

If driver scanner is a program to detect what drivers are needed, that could be your problem. Those programs are not very reliable and not needed.
My System SpecsSystem Spec
22 Jul 2013   #9
Sub Styler

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I think the OP is referring to windows compatible INF search. The correct drivers should be available from the MFR website, if not included with chipset then as audio driver for the model.
My System SpecsSystem Spec
22 Jul 2013   #10
Sub Styler

Windows 7 Ultimate x64
 
 

GIGABYTE - Motherboard - Socket AM3+ - GA-970A-D3 (rev. 3.0)

You have VIA audio, Realtek LAN, Doh! This is why the driver is not being found as compatible with windows
My System SpecsSystem Spec
Reply

 5.1 Speakers only 3 are working, unique case




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Surround 5.1 only 2 speakers working
Hey guys, I'm not very good at all this, but I've been searching for hours without finding a solution to my problem: I've recently bought a SoundForce 5.1 (Trust) surround speakers set with a SC-5500P 5.1 External Sound Card. At first I didn't have the sound card so I could only insert 1...
Sound & Audio
HP 2009m speakers not working
Ugh, I switched from Vista to 7 and now my built-in monitor speakers aren't working. I've tried drivers for the sound. I've tried reinstalling the monitor drivers. I have checked and rechecked that I'm plugged into the right jack, cables are connected, etc. They were working in Vista (still work if...
Sound & Audio
Speakers Not Working
Hey, Here's the story, so today I decided it was about time to clean my computer out of all the dust so I unplugged everything and proceeded with doing so. After replugging everything back in the speakers had stopped working. I tried a few things in a attempt to solve it such as: - Putting in...
Sound & Audio
Old Speakers Not Working?
I have some older speakers, Soundworks Digital 2.1, from my last computer dated 2001. I tried to plug then into my new computer but no sound comes out, the plug looks different also on the old speaker output. I would like to get them cranking again as they are nice and the speakers from the...
Hardware & Devices
CPU/Case Fans not working
I'm putting my rig together http://www.sevenforums.com/overclocking-case-mods/137435-rig-build.html. Got everything installed and hit the power button. The PSU is running, I get one beep from POST. No case fans are running and the CPU fan looks like it tries to start, but not engaging. Nothing...
Hardware & Devices
My case broke my speakers
I was playing Far Cry 2 with my USB speakers (Logitec S-150) turned on, when I plugged some iPod headphones into one of the front audio ports of my Antec 902. Now my speakers dont work on my PC. I have tried them on my laptop, and they work, same as always, but on my PC, they don't. So somehow,...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:58.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App