Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Surround sound works via HDMI, but not WMV's, no audio

20 Oct 2009   #1
Modifyinc

Windows 7
 
 
Surround sound works via HDMI, but not WMV's, no audio

Hey everyone, new to this site, I've got a bit of a problem with my audio with my new installation of Windows 7. Previously I had Vista installed, and had no problems with my Realtek HD audio. Installed Windows 7 everything looked good, then realized my Sony A/V receiver model SA-WCT100 was not outputting my movie collection in surround 5.1 like it use to using Vista. I figured, thatís cool, probably need to install ac3filter_1_51a, I had to in Vista, and it worked a treat when I enabled SPDIF pass through. I guess I should mention Iím using HDMI all the way through, from my PC to the receiver, from the receiver to the LCD. Well, that didn't fix it, everything still plays in stereo. After scratching my head and clicking here and there, I finally found a little tab in the sound settings of my Realtek HDMI setting called 'Custom'. I selected it, it said to enable AC3, DTS, etc click this box will require a restart. I said awesome, sounds like just what I need. I clicked, and rebooted. I went into WMC, and setup my audio wizard again, and selected 5.1, and tested, and this time it reported 5.1 on my Sony receiver as before it only showed 2 channels (Stereo). I played some of my DVD rips, and bam my DVD rips were playing surround sound again. I was like that was easy enough. I went to test my Blu-Ray rips that I had converted to WMV HD using TMPGEnc Xpress 4.0, and the video started to play, and I was like, wheres the damn sound. I noticed on the receiver, it didn't report anything for sound. I had no idea what was going on. My surround sound was finally working for everything, but my WMV HD videos had no sound output. I mean I can't even get stereo or anything out of them now. At least before the WMV played in stereo, now I can't hear anything.

Please someone tell me what could be the problem, I don't know what else to try. I don't want to have to revert back to stereo, and disable the magic box under custom in my sound setting.

I have downloaded the latest Realtek drivers form Realtek, version 2.35 for the ATI HDMI audio, and the Digital Audio. I also have the latest drivers for my integrated Radeon 3200 graphics card. I read that sometimes a high resolution can affect the audio, so I lowered my resolution from 1080p, and that didn't help, which I figured it wouldn't.

Mike


My System SpecsSystem Spec
.

20 Oct 2009   #2
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Try switching to DVD quality play back.


Attached Thumbnails
-application-control-device.png  
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2009   #3
Modifyinc

Windows 7
 
 

I'm pretty sure I have already tried that, as I have tried all the easy things. I will check though when I get home. It seems like that was greyed out, and I couldn't change it, I'll let you know.
Thanks for the reply though.
My System SpecsSystem Spec
.


20 Oct 2009   #4
Modifyinc

Windows 7
 
 

Ok, I checked and sure enough, that is already selected for DVD, and I was right I can't change it to anything else. It is locked on DVD which is good I assume. I'm surprised I havn't got much feedback for this. I'm going to reinstall before I get to deep into it. If I still can't get it, I guess I'l try going back to Vista. I hope it works this time, but I doubt it, this was already a fresh installation.

Any suggestions to make sure I have a trouble free re install of Window 7 and my Realtek HD audio drivers?
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2009   #5
Modifyinc

Windows 7
 
 

Reinstalled, samething, same exact problem.

Can anyone confirm that has WMV clips (perferablly converted from Blu Ray using TMPGEnc Xpress) do you have surround sound using your HDMI to A/V receiver to LCD using Realtek in Windows 7? If you do and it's working, please tell me your setup.

I can't be the only one with this problem. I know theres other people out there that has built there movie libary by converting there Blu Rays to WMV. If you want to them to play on your 360 extender, you pretty much have to.

Maybe I just need to take this up with realtek, since it seems to be a driver issue. If everything is ouputting suround sound but the WMV's, then there must be something the audio drivers are missing, right?

Is it normal that my sound card says that HDCP is not supported? It says it isn't under the realtek HDMI sound setings. I don't think that would be my problem, since AnyDVD removes most protections including HDCP.
My System SpecsSystem Spec
26 Oct 2009   #6
Modifyinc

Windows 7
 
 

I finally decided to go back to Vista, didn't want to but didn't have much of a choice. Everything is working great, I have surround sound again for my WMV's using AC3Filter. Windows 7 Audio architect is broken or somethig and AC3Filter refuses to work in W7. It works great in Vista, and it looks like I will be sticking with Vista for awhile. I know you could look at this and say well, it's AC3Filter fault for not working in W7, it can go both ways. One thing that stood out was in Vista, w/o using AC3Filter I still had stereo with my WMV's. In W7, there is no audio with my WMV's, no audio at all.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Surround sound works via HDMI, but not WMV's, no audio




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
HDMI Sound Works but Audio Jack Doesn't
I built a barebone kit and installed Windows 7 Ultimate 64bit, I installed all the drivers correctly but for some reason Windows keeps detecting the front audio jack as if someone is repeatedly pushing in and out headphones(no pun intended). Audio doesn't work at all through front and back audio...
Sound & Audio
HDMI sound output works just fine, audio jacks not at all! New PC
Hello everyone, you guys seem to know your stuff so Ill ask for your help: I have a frustrating problem with my brand new XPC Shuttle computer. Everything works fine, just not sound. I tried hooking up the computer via HDMI to a TV for the first time as I didnt have a monitor - sound works just...
Sound & Audio
No Surround Sound via HDMI
I have Windows 7 32 bit running on an Aver Aspire Revo 3610. The "sound card" is a High Definition Audio (I couldn't find further details on it). I'm trying to get surround sound on my Samsung reciever by plugging in a HDMI cable from the computer to the receiver. I get sound, but only through 2...
Sound & Audio
hdmi and surround sound
I have alot of trouble with getting surround to work through hdmi. My setup is the following - the Revo 3600 is connected through hdmi to my Denon AV-Receiver which sends the sound/picture to my Sony TV also through hdmi. But I have alot of trougle to get surround to work. When I look in the...
Sound & Audio
No surround sound through HDMI to AV Receiver
I am connecting my laptop to my AV receiver via HDMI cable. With both streaming video (netflix, hulu) and various video formats, I am not getting any surround sound. Is there a setting in Windows 7 I am missing? Thanks for any help!
Sound & Audio
HDMI surround sound
my computer is connected to my surround sound box then to the TV. But windows only lets you choose 2 ch stero output via the HDMI. The only explaination i could come up for this is that windows detects my TV having only two speakers and doesn't detect my surround sound having 7.1 speaker set...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:43.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App