Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Creative Sound Card Problem Thread


11 Jun 2009   #121

Windows 7 RC1
 
 

Thanks for the suggestion, bloke.

I'll have to try that eventually, the problem is I also can't seem to get system image to work (I have a dual boot with XP on separate drives, but apparently some files for Windows 7 are on the XP drive, so it will only let me create an 80GB image of both drives and I don't have enough space).

So if I start trying these things and they don't work I'm back to formatting, and with everything else working and all my programs (office, CS4, etc) installed and running, I'm reluctant to go through it all again.

I did figure out a temporary solution, though: install the driver and listen to music while I work, then uninstall before restarting. It's a pain, but it works.


My System SpecsSystem Spec
.

11 Jun 2009   #122

vista ultimate 32bit
 
 

i used the betra driver from creative website

now my audigy value is now fine
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2009   #123

 
 

Quote   Quote: Originally Posted by thunder2008 View Post
Hello All,

I have not updated the thread in sometime for working on a design project. Last night I was up into the wee hours doing an installation of Windows7 RC, since learning that the most pivotal software; Solidworks2009 is now functioning in RC.

So, I also have been able to successfully open the x-fi console in this RC build. Have not really had the time to thoroughly test the sound quality, but as yet it seems to work rather well.

I shall update the thread today to reflect everyones continued issues, so that you may also have resolution to your wants.
Please include links as well. I'm going to try a few suggestions that have been pointed out here. I have a Creative Sound Blaster X-Fi Extreme, I've not found the right drivers yet. I'm on an older Pen4 system with 2gig's of RAM running 32bit. My main OS is XP.
My System SpecsSystem Spec
.


12 Jun 2009   #124

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Is it possible to adjust surround sound balance and/or adjust EQ settings with an Audigy 2 (original) in Windows 7?

The pack I found here does not have the EAX console, which I use to enable CMSS 2 for deeper bass sound as well as more balance towards the rear for more surrounded sound.
My System SpecsSystem Spec
13 Jun 2009   #125

Windows 7
 
 

BoardBabe, Creative X-Fi Surround 5.1 USB, Hewlett-Packard HP Pavilion dv5 Notebook PC
My System SpecsSystem Spec
16 Jun 2009   #126

Windows 7 RC 7100
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by BuzWeaver View Post
Please include links as well. I'm going to try a few suggestions that have been pointed out here. I have a Creative Sound Blaster X-Fi Extreme, I've not found the right drivers yet. I'm on an older Pen4 system with 2gig's of RAM running 32bit. My main OS is XP.
This is can be easily resolved by using the Windows 7 RC build 7100, if you are using 6100 or previous it will not be possible without a thorough go-around.

Which build are you using?
My System SpecsSystem Spec
16 Jun 2009   #127

Windows 7 RC 7100
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by joe7dust View Post
Is it possible to adjust surround sound balance and/or adjust EQ settings with an Audigy 2 (original) in Windows 7?

The pack I found here does not have the EAX console, which I use to enable CMSS 2 for deeper bass sound as well as more balance towards the rear for more surrounded sound.
Joe are you using build 7100? If so you just need to click the compatibility tab for vista to access eax.
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2009   #128

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by thunder2008 View Post
Joe are you using build 7100? If so you just need to click the compatibility tab for vista to access eax.
I'm actually running 7137 but I think there is something else preventing your suggestion from being possible... When I try to install the Creative drivers from my original CD or the download here the very first thing it says is "no compatible hardware detected" or something to that effect. I guess maybe I can DL the EAX console separately somehow? Kind enough to give me a link? I don't feel like googling this late... *yawn* hehe
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2009   #129

Windows 7 Pro 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by BuzWeaver View Post
Please include links as well. I'm going to try a few suggestions that have been pointed out here. I have a Creative Sound Blaster X-Fi Extreme, I've not found the right drivers yet. I'm on an older Pen4 system with 2gig's of RAM running 32bit. My main OS is XP.
Since May 29 there has been a new X-Fi Xtreme beta driver available here:

Creative Worldwide Support

Have you tried it? It works fine with my SB X-Fi Xtreme card. Note that it automatically seems to install itself as a "7.1 Surround" system. You will need to go into "Control Panel | Sound" and select ""Configure" to choose the speaker option that matches the audio set-up you actually have.
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2009   #130

Windows 7 RC 7100
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by joe7dust View Post
I'm actually running 7137 but I think there is something else preventing your suggestion from being possible... When I try to install the Creative drivers from my original CD or the download here the very first thing it says is "no compatible hardware detected" or something to that effect. I guess maybe I can DL the EAX console separately somehow? Kind enough to give me a link? I don't feel like googling this late... *yawn* hehe
Quote   Quote: Originally Posted by Wintings View Post
Since May 29 there has been a new X-Fi Xtreme beta driver available here:

Creative Worldwide Support

Have you tried it? It works fine with my SB X-Fi Xtreme card. Note that it automatically seems to install itself as a "7.1 Surround" system. You will need to go into "Control Panel | Sound" and select ""Configure" to choose the speaker option that matches the audio set-up you actually have.
Listen if your running 7137, then that may also be another reason it is doing what it used to do with 6100 builds. As the 7137 while newer than 7100 is nevertheless not a public release.

From what you describe it is doing exactly what it did in the 6100 builds. You should not a that unrecognized driver pop-up at all.

Consider un/re-installing your 7137 to see if this resolves any missing os dlls', that you need. If this does not work then try dl'ling 7100 official not torrent.

Newer x-fi drivers may also help, but they should not be necessary if you have 7100 you could use the manufacturers cd that you originally used with your previous os.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Creative Sound Card Problem Thread




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Creative Sound Card Problem Thread
Thread Forum
Solved Low volume with new sound card(Creative Sound Blast 5.1 VX) Sound & Audio
Creative Sound Blaster Audigy 24bit Sound Card Drivers
Creative Sound card Sound & Audio
Upgraded to W7. No sound. Creative Xfi card. Help! Sound & Audio
Problems with my Creative Sound Card. Drivers

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:18 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33