Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound - Windows 7 Home Premium

22 Oct 2009   #1
rluke42

Windows 7
 
 
No sound - Windows 7 Home Premium

Hi all.

I upgraded to windows 7 home premium, from windows xp. I needed a clean install from xp, as many of you will know.

So I installed windows 7, 64 bit. everything worked fine, except for the 'Digital Audio (HDMI) sound'. Windows update did provide an update, but that didn't fix the sound. Every single driver I have downloaded and installed hasn't fixed the problem.

When I do uninstall the high definition audio device via the device manager so I can install a new one, it does uninstall. But when I restart the computer, that high definition audio device installs again, and the driver I was trying to install didn't seem to work.

The playback device on the Digital audio menu is shown below:



I am really stuck at what to do, any help to fix this sound problem will be appreciated.

My computer specs:

Processor: Intel Core 2 Quad Q8400 Processor
Motherboard: ASUS P5KPL/1600(With CD)

Hard drive: 500GB SATA (7200RPM)
Memory: 4GB DDR2 (Branded)
Graphics card: 512MB 9600 GSO
DVD drive: 22x Samsung Dual layer DVD-RW (Light scribe)
Multi card reader: Combined with USB
Monitor: Hanns G 22”TFT LCD with built in speaker


My System SpecsSystem Spec
.

22 Oct 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

no sound at all or just HDMI?

You usng the chip built into the mobo?

32bit or 64?

Ken
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2009   #3
rluke42

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
no sound at all or just HDMI?

You usng the chip built into the mobo?

32bit or 64?

Ken
Thanks for the quick reply, Ken.

I have no sound at all. I can see the green bar moving to indicate there is sound.

I am using a chip built into my motherboard.

I started using 64 bit, but that didn't work. I re-installed windows 7 yesterday with 32 bits, just to see if that might be the reason, but I still have no sound. I am using 32 bit at the moment.
My System SpecsSystem Spec
.


23 Oct 2009   #4
rluke42

Windows 7
 
 

An update.

I have been searching all morning, and have finally found a driver that works.

The name has changed to 'VIA High definition audio'. I think it was an update, and the sound works fine now.

One thing i was wondering. A friend of mine said this driver may not be compatible with 64 bit, and i want to go back to 64 bit. Can anybody tell me if it is compatible or not?

This is what the sound looks like now:

My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2009   #5
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by rluke42 View Post
An update.

I have been searching all morning, and have finally found a driver that works.

The name has changed to 'VIA High definition audio'. I think it was an update, and the sound works fine now.

One thing i was wondering. A friend of mine said this driver may not be compatible with 64 bit, and i want to go back to 64 bit. Can anybody tell me if it is compatible or not?
drivers are version specific. 32bit wont work on 64. did they have a 64bit where you got this one? If not win 7 what about vista 64bit from there?

Btw Im glad you are working
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2009   #6
rluke42

Windows 7
 
 

They did not provide a website for 64 bit, i'm afraid. I tried the 32 bit one just incase, but as you said, it's incompatible.

After a long afternoon of downloading more drivers in 64 bit, i got it to work!

The ASUS website has a load of downloads... it's still VIA high definition...but it's different.

ASUSTeK Computer Inc.

Incase anyone else has the same problem, the file is:

VIA_Audio_V6017200_XPVistaWin7
or
VIA Audio Driver V6.0.1.7200

Thanks a lot for the help Ken, I wouldn't have known how to get the sound to work in 64 bit without you!

My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2009   #7
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by rluke42 View Post
They did not provide a website for 64 bit, i'm afraid. I tried the 32 bit one just incase, but as you said, it's incompatible.

After a long afternoon of downloading more drivers in 64 bit, i got it to work!

The ASUS website has a load of downloads... it's still VIA high definition...but it's different.

ASUSTeK Computer Inc.

Incase anyone else has the same problem, the file is:

VIA_Audio_V6017200_XPVistaWin7
or
VIA Audio Driver V6.0.1.7200

Thanks a lot for the help Ken, I wouldn't have known how to get the sound to work in 64 bit without you!


You did all the heavy lifting. Im glad you are working. make sure you remember what you did is case you ever have to re-install

Ken
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound - Windows 7 Home Premium




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 Home Premium 32,No sound and can't browse any sites
Hello! I just bought my Acer laptop 5057G Windows 7 Home Premium 32 last December. I just woke up one day and my laptop don't have sound when I play videos and music, and I can't surf the internet at all though I am connected to the internet. It says, Error 324(net: ERR_EMPTY_RESPONSE): The server...
Sound & Audio
Upgraded to 7 Ultimate from Home Premium, and now no sound.
As the title says, I was wondering if reinstalling windows home premium would work, as I have tried disabling drivers, uninstalling and reinstalling drivers. Checked everything on control panel. So would reinstalling home premium help?
Sound & Audio
No sound after upgrading from WINXP home SP3 to WIN7 Home premium SP1
okay now im having this VERY nagging and now starting to become very time consuming problem... Recently ive decided that Well i should upgrade this computer. give it a bit of ..well style. But since ive upgraded to WIN7 there has been no sound whatsoever. Ive downloaded countless driver...
Sound & Audio
No Sound Recorder in Windows 7 Home Premium!
After spending about 2 fruitless hours trying to find out why my Windows 7 Home Premium was telling me I did not have an sudio device in my system and could not therefore record sounds, I found this in a Vista forum. It seems that the sound recorder is disabled in Windows 7 and the information...
Sound & Audio
no sound in windows 7 home premium 64 bit version
HELLO I NEED HELP FIXING A M8S COMP WHICH HE GOT IT MESSED UP AND DEN GOT IT FIXED BUT THE PERSON WHO FIXEDS IT SAID U NEED THE CD FOR DRVIERS JUST THE SOUND DRIVER TO INSTALL WHICH WE CANT GET SOUND ITS PLUGGED THROUGH SPEAKERS BUT WE CANT FIND A CD DRIVER THAT CAME WITH COMP IVE CHECKED IN...
Drivers
No Sound (Windows 7 Home Premium) 64 bit
HELLO I NEED HELP FIXING A M8S COMP WHICH HE GOT IT MESSED UP AND DEN GOT IT FIXED BUT THE PERSON WHO FIXEDS IT SAID U NEED THE CD FOR DRVIERS JUST THE SOUND DRIVER TO INSTALL WHICH WE CANT GET SOUND ITS PLUGGED THROUGH SPEAKERS BUT WE CANT FIND A CD DRIVER THAT CAME WITH COMP IVE CHECKED IN...
Drivers

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:55.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App