Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: NVidia install disables start-up sound

22 Oct 2013   #1

Windows 7
 
 
NVidia install disables start-up sound

NVidia video driver also installs NV high-def audio drivers, which disables Win 7's start-up sound, yet all other sound is fine. (Realtek audio driver feeds the speakers.)

Yes, "Play start-up sound" is enabled.

During install I did not select the NVidia sound driver choices or several other (3D) options; still, they installed.

Deleting the virtual sound driver appears to be what has reinstated the start-up sound.

Strange. Just curious whether others have experienced this.

My System SpecsSystem Spec
.

22 Oct 2013   #2

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

I have a PC with an NVIDIA GTS450OC sound card. I have installed all the NVIDIA software and it has not affected the startup sound or any other sound. My "Speakers" (PC sound device and in this case RealTek) are set as the default audio playback device.

Why are you using a "virtual sound driver"? You haven't provided any PC specs or filled in the "My System Specs" so we don't know what hardware you have. However, the PC Vendor's sound driver is the preferred.
My System SpecsSystem Spec
22 Oct 2013   #3

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
I have a PC with an NVIDIA GTS450OC sound card. I have installed all the NVIDIA software and it has not affected the startup sound or any other sound. My "Speakers" (PC sound device and in this case RealTek) are set as the default audio playback device.
Same RealTek here, and but for a few occasions with Win 7 my experience with NVidia video driver installations was your experience. It didn't affect audio.

Quote:
Why are you using a "virtual sound driver"?
I am not using the virtual driver. Don't need it, but it installed just the same...and it may have been what disabled the start-up sound. That sound returned after the VD was uninstalled. Or so it seemed. If it happens again with the next driver update I'll watch more closely.
My System SpecsSystem Spec
.


23 Oct 2013   #4

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Sometimes, where a driver loads or doesn't load in the startup can cause this. Installing a new/updated driver can put it in a different location in the startup sequence.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 NVidia install disables start-up sound





Thread Tools



Similar help and support threads for2: NVidia install disables start-up sound
Thread Forum
Solved Nvidia and Realtek = no sound Sound & Audio
start navigation sound (continuation from Sound & Audio) System Security
Nvidia Drivers failing to install on either of my Nvidia cards. Drivers
Sound disables itself Sound & Audio
Windows 7 start up sound/login sound Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:02 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33