Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows shows an audio device but doesn't play any sound. (Realtek)

18 Dec 2013   #1
zealouscookie

Windows 7 Ultimate X64
 
 
Windows shows an audio device but doesn't play any sound. (Realtek)

The past few days I found that I could no longer hear anything from my earphones when I plugged in my earphones.The problem first started when I started the computer without plugging the ram completely into its socket. After I plugged the ram back in, the bios said it restored itself to the default settings and from then on the sound no longer worked.
I scoured the internet for solutions to my problems but none of them worked. I already reinstalled Windows once and reinstalled the Realtek drivers numerous times but none of them seemed to fix the problem.

Please help me.
Thanks in advance


Pictures:
(Device Manager)

(Realtek 1)

(Realtek 2)


(Realtek 3)



My System SpecsSystem Spec
.
18 Dec 2013   #2
archer

Windows 7 ultimate x64
 
 

Hi, Welcome to Sevenforums.

Try to update the installed drivers. Try a different headphone. If possible, get an external sound card and check if that is working or not.
My System SpecsSystem Spec
18 Dec 2013   #3
zealouscookie

Windows 7 Ultimate X64
 
 

Hello, thanks for the reply. I already tried numerous different versions of the realtek drivers both from MSI and the Realtek website but they didn't work. I did a clean install in safe mode just now and installed the drivers but it still didn't work. Microsoft says I have the latest drivers so I can't do much about that. As for the sound card, I don't have one lying about and that would be my last resort choice since I want to try to get the onboard sound to work.
My System SpecsSystem Spec
.

18 Dec 2013   #4
archer

Windows 7 ultimate x64
 
 

Go to Run, type sevices.msc in their. It will open service window. Move down to Windows Audio service, check if the Startup Type is Automatic and if not, change it to Automatic. For doing that right click on the entity and go to properties. Under the General tab you will find startup type. Select it as Automatic.

If this resolves it, fine.

Else do a system restore.
My System SpecsSystem Spec
18 Dec 2013   #5
zealouscookie

Windows 7 Ultimate X64
 
 

I checked and it was set to start on startup but the sound still doesn't work.

Also I reinstalled my os so then I can't do a system restore.

My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows shows an audio device but doesn't play any sound. (Realtek)




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
NO sound Windows 7 32-bit using Realtek HD audio
Hi everyone, I am having issues with my sound(built in) and has been trying to fix this for over 6 months now. Here are the details of the problem: No sound after installing Windows 7 32 bit Ultimate or probably after installing the NVIDIA 9400 GT Video Card still using VGA as my monitor...
Sound & Audio
Realtek Audio Windows 7 No Sound
I just reinstalled windows and installed the latest realtek from here Realtek I checked my playback devices, and it shows a green bar going up and down indicating that the sound should be working, but i can't here jack. If i switch my sound in playback devices to my 42 inch flat screen,...
Sound & Audio
Device working but sound doesn't come out Digital Audio S/PDIF
I have a problem with audio, after upgrading to windows 7 home 32 bit, I installed all the drivers that are neccessary for windows 7. My audio device is High Definition audio device but the only device I can see is Digital audio S/PDIF. Other devices that may be disabled don't appear. I installed...
Sound & Audio
realtek high definition audio device - no sound
Hi, I just got a new PC and I can't get the sound to work. My PC has the following specs: Microsoft Windows 7 (6.1) Enterprise Edition 64-bit Service Pack 1 (Build 7601) DirectX Version 11.0 CPU Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz Mainboard Model ...
Sound & Audio
5.1 Sound doesnt work at Realtek High Definition Audio Device
Hello, Some time ago i was tried to connect my 5.1 creative speakers to my laptop and when i wass connecting one by one the cables windows 7 asked me what speakers it will play ( Rear, Front, Center) but now i try to connect them again and it does not ask me that ... and only 2 speakers and sub is...
Sound & Audio
No sound from HDMI device Nvidia and Realtek HD Audio
Hi, I have installed windows 7 Ultimate 64bit and have now found I get no sound through the HDMI device. I had a simlar issue in Vista and found I had to use an older Nvidia Driver 175.97 for Geforce 7650 GS inorder to get this working with "Speaker" as default device...However in Windows 7 even...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:22.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App