Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows Audio Service won't start

23 Dec 2013   #11
lpfan420

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Log Name: Application
Source: Microsoft-Windows-WMI
Date: 12/23/2013 9:08:20 AM
Event ID: 10
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Hunter-PC
Description:
Event filter with query "SELECT * FROM __InstanceModificationEvent WITHIN 60 WHERE TargetInstance ISA "Win32_Processor" AND TargetInstance.LoadPercentage > 99" could not be reactivated in namespace "//./root/CIMV2" because of error 0x80041003. Events cannot be delivered through this filter until the problem is corrected.
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-WMI" Guid="{1edeee53-0afe-4609-b846-d8c0b2075b1f}" EventSourceName="WinMgmt" />
<EventID Qualifiers="49152">10</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2013-12-23T17:08:20.000000000Z" />
<EventRecordID>39334</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Hunter-PC</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>//./root/CIMV2</Data>
<Data>SELECT * FROM __InstanceModificationEvent WITHIN 60 WHERE TargetInstance ISA "Win32_Processor" AND TargetInstance.LoadPercentage &gt; 99</Data>
<Data>0x80041003</Data>
</EventData>
</Event>


My System SpecsSystem Spec
.
23 Dec 2013   #12
lpfan420

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

has been happening for the last week. still cannot start Windows Audio and it returns the same 1053 error. The above error was found in my windows application log.
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2013   #13
lpfan420

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

this is the error found in the windows system log

Log Name: System
Source: Service Control Manager
Date: 12/23/2013 9:07:47 AM
Event ID: 7000
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Hunter-PC
Description:
The Windows Audio service failed to start due to the following error:
The service did not respond to the start or control request in a timely fashion.
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Service Control Manager" Guid="{555908d1-a6d7-4695-8e1e-26931d2012f4}" EventSourceName="Service Control Manager" />
<EventID Qualifiers="49152">7000</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8080000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2013-12-23T17:07:47.667638700Z" />
<EventRecordID>180508</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="740" ThreadID="744" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>Hunter-PC</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data Name="param1">Windows Audio</Data>
<Data Name="param2">%%1053</Data>
</EventData>
</Event>

as well as this one just below it

Log Name: System
Source: Service Control Manager
Date: 12/23/2013 9:07:47 AM
Event ID: 7009
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Hunter-PC
Description:
A timeout was reached (30000 milliseconds) while waiting for the Windows Audio service to connect.
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Service Control Manager" Guid="{555908d1-a6d7-4695-8e1e-26931d2012f4}" EventSourceName="Service Control Manager" />
<EventID Qualifiers="49152">7009</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8080000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2013-12-23T17:07:47.652038700Z" />
<EventRecordID>180507</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="740" ThreadID="744" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>Hunter-PC</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data Name="param1">30000</Data>
<Data Name="param2">Windows Audio</Data>
</EventData>
</Event>
My System SpecsSystem Spec
.

23 Dec 2013   #14
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by lpfan420 View Post
Log Name: Application
Source: Microsoft-Windows-WMI
Date: 12/23/2013 9:08:20 AM
Event ID: 10
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: Hunter-PC
Description:
Event filter with query "SELECT * FROM __InstanceModificationEvent WITHIN 60 WHERE TargetInstance ISA "Win32_Processor" AND TargetInstance.LoadPercentage > 99" could not be reactivated in namespace "//./root/CIMV2" because of error 0x80041003. Events cannot be delivered through this filter until the problem is corrected.
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-WMI" Guid="{1edeee53-0afe-4609-b846-d8c0b2075b1f}" EventSourceName="WinMgmt" />
<EventID Qualifiers="49152">10</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2013-12-23T17:08:20.000000000Z" />
<EventRecordID>39334</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
<Channel>Application</Channel>
<Computer>Hunter-PC</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>//./root/CIMV2</Data>
<Data>SELECT * FROM __InstanceModificationEvent WITHIN 60 WHERE TargetInstance ISA "Win32_Processor" AND TargetInstance.LoadPercentage &gt; 99</Data>
<Data>0x80041003</Data>
</EventData>
</Event>
Is this event happening when you start "windows audio service"?
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2013   #15
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by lpfan420 View Post
has been happening for the last week. still cannot start Windows Audio and it returns the same 1053 error. The above error was found in my windows application log.
Assume it was fine before december 16, 2013. Can you do a system restore prior to that date/time?
System Restore
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2013   #16
lpfan420

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

No it is not. Not sure why that event is occuring but it is not after i attempt to start Windows Audio

Earliest restore point i have is Dec 17
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2013   #17
lpfan420

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

I am currently restoring computer to that point. I will post once it is finished
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2013   #18
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by lpfan420 View Post
No it is not. Not sure why that event is occuring but it is not after i attempt to start Windows Audio

Earliest restore point i have is Dec 17
On Dec 17 all was fine?
My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2013   #19
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

My System SpecsSystem Spec
23 Dec 2013   #20
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

In registry goto HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control
Create or modify on the right side of screen:

ServicesPipeTimeout make the value: dword:0000ea60

Post screenshot. Reboot.... post results
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows Audio Service won't start




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
"Windows Audio Endpoint Builder" service will not start
The audio services worked fine at first. But after optimizing the system for gaming and security, the "Windows Audio Endpoint Builder" service fails to start. It gives the error: "Error 1722: The RPC server is unavailable" This is required for the "Windows Audio" service, so I have no sound now....
Sound & Audio
Windows Audio Service doesn't start until I adjust volume
This problem has started in recent weeks (yes, too far back to do System Restore): When I reboot, if I click on the speaker icon in the Notification Area, it tells me that Windows Audio is not running (and so no media app will produce any sound). However, if I then raise or lower the volume via...
Sound & Audio
audio service not working, dependency service does not exist...
hi can anyone help? i have a medion akoya laptop running windows 7 64 bit i have no audio. if i click troubleshoot problems it says the audio service is not running it says the windows audio and endpoint builder arent working if i go into services, windows audio is set to automatic but its...
Sound & Audio
sigh. Windows Audio service won't start
i'm using a p5b deluxe motherboard with on-board sound. my sound was working when i installed se7en, but i had the speakers in the wrong port. fixed that. the very next reboot, i get a red x over the speaker icon in the system tray. when you mouse over it, it tells you that "the Audio...
Sound & Audio
My Laptop Slow Start up, Crash after sleep, Audio Service not running!
Toshiba Satellite Window 7 Ok. so the past couple of weeks my laptop has been running incredibly bad.. First Problem arise when I put my laptop to sleep. It was working when it was brand new, no problems whatsoever. But lately every time i would put my laptop to sleep, it would crash after been...
BSOD Help and Support
Windows Audio service won't Start Error 1067
I have recently installed Windows 7 on my new computer. My sound drivers are all up to date, and the Device Manager knows they are there and working. However, the Volume Adjuster has the speaker with the red and white cross, and when the audio troubleshooter pops up, it does nothing to fix the...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:29.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App