Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound when headset is plugged in


14 Jan 2014   #1

Windows 7 Home Premium x64
 
 
No sound when headset is plugged in

Hello all,

I am on laptop using Windows 7 home premium 64bit. There is sound when nothing is plugged into the audio jack, but when something is plugged, there is no sound.

I am using also Kubuntu on the same laptop, and the sound works perfectly even when a headset is plugged in the audio jack. So apparently the problem is with the driver.
Also the headset does not appear in my Playback devices at all (neither as disabled/disconnected) (although a notification comes up when I plug a headset in saying that something was plugged into it).

I've been searching for this problem for a long time, and could not find a solution for it.
I tried downloading the driver from dell.com, I even tried re-installing windows all along. Nothing works.

After using windows for the first time after re-installing it, the headset worked properly (even without the official driver installed), but it stopped working upon a restart, which is when I tried installing the driver from dell.com which didn't work.

Please help, this problem is driving me crazy..!
Thanks a lot,
rand


My System SpecsSystem Spec
.

14 Jan 2014   #2

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

If you mean there is no speaker sound when a headset is plugged in, that is the normal configuration. Some PC sound systems have an option to either mute or not mute the speakers when a headset is plugged in. Depending on what sound you have and the control panel for it that may or may not be an option.

There is a Dell "N"5030 and an "M"5030. Which do you have?
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2014   #3

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Speaker works fine, but when i plug in a headset, there will be no voice in the headset (headset works and the audio jack works too since they both work Kubuntu)

The headset doesn't even appear in the playback devices.

Sorry for not explaining it right. (first time trying out the forums)
Thanks for your quick reply!
My System SpecsSystem Spec
.


15 Jan 2014   #4

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

There are two different sound drivers listed on the Dell downloads, depending on whether you have an "N"5030 or "M"5030. Are you sure you downloaded the correct driver?
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2014   #5

Windows 7 Home Premium x64
 
 

I downloaded the driver using the Dell Service Tag, which is supposed to be unique for my laptop. I also tried downloading the Dell software that detects which drivers I should take. Both failed.

My laptop is Dell Inspiron N5030
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2014   #6

Windows 7 Ultimate x64 / Windows 8.1 Pro x64
 
 

I don't know a thing about linux but the concept should be the same. Have you tried setting your speakers as the default audio device?
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2014   #7

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Here is the link directly to the sound driver download for the N5030. Note the instructions for downloading and installing.
Click on "Download File" DO NOT use the Add to My Download List as the Dell Download Manager doesn't always work properly.

Driver Details | Dell US

Collin2011, he has stated that the speaker works OK, so the "Speakers" would be set as the default playback device.
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2014   #8

Windows 7 Ultimate x64 / Windows 8.1 Pro x64
 
 

Oops I read that wrong my apologies. Just do what fireberd has instructed.
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2014   #9

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Alright, this is really weird.

So I downloaded the driver you told me, which was the same name as the driver installed, but still i proceeded with it (maybe its a better version).
So it told me if I want to remove the current driver, reboot, then install this one. so I did so.
Now for the weird part; after removing the driver and rebooting, windows found and installed a driver on its own, i tested if sound comes out from the headphones, and yes it did! But still the headphones did not appear in the playback devices.(neither does a notification come up when I plug in the headphones)

Now I installed the driver you posted, rebooted, and again, sound came out from headphones and all is good. Except headphones still do not appear in the playback devices. (but a notification comes up now when I plug it in)

I am afraid that this might stop working after some time (just like I did when i re-installed Windows)
Is it normal for the headphones not to appear in the playback devices? Is there a way to fix it?

Thanks for all your help guys!
My System SpecsSystem Spec
15 Jan 2014   #10

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

I have RealTek on my desktop PC. When I plug in the Headphones I get a notice they were plugged in, but they DO NOT show up on the Sound/Playback panel. Just my "Speakers" and options for digital (S/PDIF).
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound when headset is plugged in




Thread Tools



Similar help and support threads for2: No sound when headset is plugged in
Thread Forum
Microsft headset not being detected when plugged in Sound & Audio
Jack-input thinks its a headset plugged in all the time? Hardware & Devices
No sound after headphones plugged in Sound & Audio
Cpu says that headset Mic isn't plugged in Sound & Audio
Static background noises with my headset plugged in to sound card Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:09 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33