Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio Reverb after Mplayer shutdown

22 Jan 2014   #1
rhinse

Windows Home Premium 32bit
 
 
Audio Reverb after Mplayer shutdown

Occasionally, I get a continuous reverberation through my sound system when I finish
watching a movie with Mplayer. Closing Mplayer has no effect, so it is hardware or
system related.

Sound and video are provided through an HDMI connector to a 56" projection Samsung
HD TV. Nothing in the logs or in Control Panel of this Win 7 system suggest that there is
any kind of problem.

Anyone have any idea what causes this phenomenom and what I can do to correct it?


My System SpecsSystem Spec
22 Jan 2014   #2
fireberd

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

With an HDMI connection, the PC's "sound card" (RealTek) is not used, HDMI uses the sound generated by the Video Card. Is the TV's sound the one that has the reverb or is it the PC sound (RealTek) and speakers where you get the reverb?
My System SpecsSystem Spec
23 Jan 2014   #3
rhinse

Windows Home Premium 32bit
 
 

Noy quite sure what you're asking or trying to get at! The audio driver is listed in Control Panel under
Sound as Realtek HDMI Output - ATI HDMI Audio. I have a Radeon (ATI) HD5670 512MB PCI Express
2.0 x16 Video Card. If what you say is true, then it is probably the video card causing the reverb, since
the sound only comes through the TV speakers!

Any sugggestions?
My System SpecsSystem Spec
23 Jan 2014   #4
fireberd

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Can you post a screen shot of your Sound Panel Playback Section with the HDMI connected?

Screenshots and Files - Upload and Post in Seven Forums

Here is mine. I have the HDMI disabled in the Device Manager as I don't use it.


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2014   #5
rhinse

Windows Home Premium 32bit
 
 

Name:  Pict 01.png
Views: 6
Size:  75.5 KB


My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2014   #6
fireberd

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

The "Realtek HDMI Output" has me confused. All others that I've seen with an HDMI output will show "AMD" or "NVIDIA" but not Realtek or whatever the PC's sound is.

However, check the Realtek HD Audio Control Panel to see if any Sound Enhancements are enabled.
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2014   #7
rhinse

Windows Home Premium 32bit
 
 

Well, under Realtek HDMI Output it does say ATI HDMI Audio. Since Realtek makes the chip
and driver for the HDMI output, I'm not sure there is any problem there.

There are no enhanced sounds set under the Realtek HD Audio Manager in Control Panel. Just
the basic setup.
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2014   #8
fireberd

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Must just be that model with the Realtek chip. I have an AMD Radeon HD7770 and it just shows AMD HDMI, not "Realtek". I had an older HD4400 series and it too just listed AMD HDMI.

However, it may not be the HDMI sound that is the problem. It could be the player. I've seen (heard) sound do similar to what you are hearing from a program hanging up and causing it.
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2014   #9
rhinse

Windows Home Premium 32bit
 
 

Yes, it's probably the player! It doesn't seem to make any difference whether I issue a STOP or
just EXIT. It happens periodically either way. I guess I'll have to see if I can glean anything from
an MPlayer forum.

Thanks for your help!
My System SpecsSystem Spec
24 Jan 2014   #10
fireberd

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

I'd try some other movie player and see if it happens with that one.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio Reverb after Mplayer shutdown




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Win32 MPlayer crops screen using directx video output
On my Win 7 system with my resolution set to 1920 x 1080 for display on a 56" TV with HDMI connection, the normal setting (SMPlayer front end) for video driver is direct3d which plays all movies I have except for one. This movie will play on an XP system with driver specified as directx. Full...
Music, Pictures & Video
System shutdown while converting audio
My computer turned itself off, but not normally. It was an abrupt shutdown, as if the power was cut. I was downloading files, converting audio m4a - mp3 from my C drive to D drive, surfing, and listening to music. The processor was at 100% on all cores. Tj Max is 70*c the temps were at 73....
General Discussion
Old Sound Blaster Live Resurrected & Working in Win7!!! NO REVERB!!!
For anyone who has an old Sound Blaster Live or similar soundcards laying around, I found a developement project for drivers for these older cards and many others that Creative has chosen to drop support of long ago (2003). I was tearing apart an old PIII dinosaur I built in 1999, and decided...
Sound & Audio
Crysis audio crackle/reverb issue
I'm having the audio crackling problem in crysis. With the new game coming out soon, I thought I would play through the original game again and hit the crackle problem. I have been all over the place and tried probably 30 different 'fixes' one of which worked for one start of the game, (this was...
Gaming
Hide and seek... Reverb styles
Hello, I recently changed a setting on my speaker setting now..] I changed it from whatever it was to a different sound . I remember the icon was an orange speaker at the bottom of my screen. Some of the different reverb sounds for the speakers was, cave, forest, hall, parking lot, etc.. Now...
Sound & Audio
L.M.Maker, mplayer & classic, NO Sound-mpegs
Help!! I am on windows 7 home. I have lost my audio when playing mpeg/s in media player/media player classic and live moviemaker! I tried to uninstall MEDIA FEATURES and reinstall it. (turn features on and off) I have tried adding and removing codec with no luck! Now, the mpeg files that...
Music, Pictures & Video

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:05.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App