Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Front jack not working for Realtek HD Audio on Windows 7

30 Jan 2009   #1
gicanu

windows 7
 
 
Front jack not working for Realtek HD Audio on Windows 7

Hi all,

I've just installed Windows 7 and was very happy to see all the hardware working, even my Realtek HD Audio sound card, except the front jacks.

On windows XP I could solve this by with the Sound Manager that comes with the realtek drivers, and select the "Disable front panel jack detection" check box. Unfortunately, after installing the Vista drivers, I could not start he Sound Manager app beause it said it worked only on Windows Vista.

So, if someone knows a way I could start the manager or how I could set the "Disable front panel jack detection" by modifying the registry, or ofcourse, any other way to make the front jacks work, please help.

Thanks


My System SpecsSystem Spec
.
30 Jan 2009   #2
Airbot

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

I installed it and run it as is and have no problems, everything's working. I don't have to run in compatibility mode or anything. Maybe uninstall it and reinstall
Realtek
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2009   #3
gicanu

windows 7
 
 

What is your soundcard chipset? Mine is 'Realtek ALC883 8 Channel Audio Code'.
And please post me a link to the driver you've installed

Thanks
My System SpecsSystem Spec
.

31 Jan 2009   #4
Mark

Windows 7 Ultimate Vista Ultimate x64
 
 

You want to install at least 2.11, that was the first one that actually worked with windows 7, 2.14 is the latest but I found that I could not play COD WAW with that driver installed, so if that doesn't bother you go for that one.
My System SpecsSystem Spec
02 Feb 2009   #5
hoanlv

Windows 7
 
 

Download it here!
My System SpecsSystem Spec
12 Jun 2009   #6
akash3656

Windows 7 32-bit; no 64 coz its a P4 478
 
 

Um if i were you (i had this problem b4 in Vista and 7 with Realtek).
OPTION 1: Download this: RapidShare: Easy Filehosting
Then extract it, go to task magaer, kill 'RTHDCPL.exe'... then run the file you downloaded, ignore the OS warning [If you can't continue from here, right click troubleshoot compability....>Try Recommended Settings>Start the program> now hopefully it can run] then open the Sound Manager (ignore the OS warning), and 'disable front jack audio detection' like you did in XP... then re-boot..

OPTION 2: Go to your BIOS and see under HD Sound/Audio something, then see front jack something change that so "AC' 97".. it STILL may not work if you follow option 2..... (coz i haven't tested it)...

PS: the file i told you to download it Realtek's Sound manager (WINDOWS XP version)....

BTW, latest realtek HD audio driver is R2.26 not R2.14

get the R2.26 (if you want) from: http://www.realtek.com.tw/downloads/...&GetDown=false
My System SpecsSystem Spec
21 Jun 2009   #7
vivekhakim

Windows 7 64-bit
 
 

I assembled a new system with dual boot of XP and Win7. I have a ALC 888 sound chip on my Gigabyte EP43 mobo. The front audio jack has a AC97 connector which goes to the motherboard.

I get the same audio on front/rear with realtek HD drivers in XP(no issues in XP).
However, I do not need to install any drivers in Win7(it detects and starts installing drivers on its own).
It never detects the front headphone/microphones. System keeps displaying that they are installed but not connected.
I tried to install R2.26 realtek drivers. They dont affect the rear audio, but now the system does not even display the front headphone/microphone in the playback devices list.

What should I do to make the front audio jack work on Win7 ?
My System SpecsSystem Spec
22 Jun 2009   #8
akash3656

Windows 7 32-bit; no 64 coz its a P4 478
 
 

Read my Option 1 above your post and see that works or not...
PS: It seems that realtek HD chips are gonna spoil 7 release date... T.T
SOO MANY ISSUES!
My System SpecsSystem Spec
22 Jun 2009   #9
vivekhakim

Windows 7 64-bit
 
 

I cant find "RTHDCPL.exe" in the process list..

I dont even see this file name even after installing realtek.
I do see some RAVCL64.exe after installing realtek 2.26.

Am I missing something ?
My System SpecsSystem Spec
09 Nov 2009   #10
MasterChin20988

Windows 7
 
 
I got it to work!!!!

OPEN up sound manager. Look for the little yellow folder ICON up right corner below DEVICE ADVANCE SETTINGS. Click on it. Select disable front detection... It was there all along
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Front jack not working for Realtek HD Audio on Windows 7




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Front Audio Jack, right sided speakers/cup not working
Hello, I'm Artekis. A year ago, sevenforums helped solved my BSOD problem! Now I'm back for help on audio problems. I recently noticed that the front audio ports of my Windows 7 PC do not work properly. I plugged in both speakers and my headset, and the right side of the speakers do not work as...
Sound & Audio
REALTEK|using front speakers through rear output jack - possible?
hi Every time I wanna use speakers instead headphones,I have to use the same headphones output (green one - back panel), and therefor to disconnect and connect cables.. not very comfortable I've tried to use the black output, and it worked, but only as a 'rear speakers', both left and right...
Sound & Audio
Realtek HD Audio Drivers - Constantly detecting/undetecting front jack
Hello all, I rercently came with the following problem without any reason: I have a realtek audio chipset with my mother board. Since some time, the HD audio drivers keeps on detecting/undetecting a device plugged in my front jack (resulting is sound cutoff, which is more than annoying)....
Sound & Audio
Front I/O Audio Jack not working.
Hello, Last month I built my own computer. I am having a problem with my Front I/O audio jacks. - Headset is Beats by Dr. Dre Solo HD - I have went into BIOS and enabled my Front I/O - My front I/O is properly connected to my Motherboard - My driver is Realtek HD R267 (Newest driver)
Sound & Audio
static from front audio jack??????
i have a acer ax1700-u3700 desktop computer. the front audio jack makes a static audio noise when moving the mouse. but when im not moving it it doesnt make noise. its worse when i click the start button and look threw the stuff on the menu. all drivers are current. upgraded bios to lastest at...
Sound & Audio
Realtek HD audio - Front jack makes cracking sound
MODS: I post this thread to isolate the most important problem from my previous thread and to make it clearer and easier to answer. I hope that's alright. I have this on onboard Realtek HD audio card. And no matter if I connect the AC'97 or HD audio adapter to the motherboard, the sound that...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:14.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App