Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Can't get the sound to work on a new system


16 Mar 2014   #1

Win 7
 
 
Can't get the sound to work on a new system

Bought a second hand machine without OS from a computer shop, had Windows 7 installed in a different shop, but now canít get the sound to work. Clicking on the speaker icon runs through windows diagnostic utility, which solved nothing.

Installed absolutely all windows updates. In device manager no icons have any alerts, including all sound-related ones, as you can see.
Used DriverMax to update two drivers, so now all sound-related ones are up to date.
Restarted, still same red X.


Thank you very much,
David



My System SpecsSystem Spec
.

16 Mar 2014   #2

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Please post a screen shot of what is showing in the Device Manager for Sound devices. Also what is set as the Default Playback Device in the Sound Panel, Playback section.

How to post screen shots

Here are mine, for examples.


Attached Thumbnails
Can't get the sound to work on a new system-device-manager-capture.jpg  
Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
16 Mar 2014   #3

Win 7
 
 

Thank you very much for your time.

Nothing seems out of order in DM. 'zvukove zarizeni' means sound device.

Under playback are speakers and headphones, neither of which are connected, as you can see, which wouldn’t make any difference, since the sound icon on the task bar has a permanent red X.

Third image is from control panel/sound/adjust volume, and the error message states :
Sound mixing
No sound device installed.

Thank you again.

Images:

My System SpecsSystem Spec
.


16 Mar 2014   #4

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Can you translate to English what the PC sound card is? In the Device Manager/Sounds I see the NVIDIA High Definition Audio, which is for HDMI audio, and one other High Definition Audio. What is that? RealTek? VIA?
My System SpecsSystem Spec
16 Mar 2014   #5

Win 7
 
 

Under general tab:
Type: sound, game and video controller
Manufactured by: Microsoft
Location: location 2 (internal bus hd audio)
Status: working properly

I checked for driver and it said it has the latest one.

Under controller tab just dates, etc.

Last tab (details) has even less, just ‘hd sound device’.

I tried turning it off and restarting, but it didn't do anything.



This user also had no sound, and it was because of power service being off.

No audio devices are installed

I checked, it’s on and automatic.
Mine is a 3GHZ Core Duo desktop, his may have been a laptop.

Thank you,
D
My System SpecsSystem Spec
16 Mar 2014   #6

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

If it is the Microsoft HD Audio Codec, it should be for the PC sound, but may not be.

Check the BIOS, make sure the Integrated Audio is Enabled.
My System SpecsSystem Spec
17 Mar 2014   #7

Win 7
 
 

BIOS wording is a bit confusing. It says [enable] after a peripheral, which could mean that it is enableD, or that it's disabled, and by selecting it you can choose and save Enable.

In BIOS under peripherals, everything except Trusted Platform Module had [enable], including Audio, High definition audio codec and High definition front panel audio. I switched the Audio to the [disable] status, which made the other two disappear, and restarted.
No difference. Taskbar volume icon still has the X. So looks like [enable] does mean enabled.
So that's another possible fix that didn't work. Real mystery.

Thank you,
D
My System SpecsSystem Spec
17 Mar 2014   #8

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Two more possibilities.

1. The sound chip on the motherboard is defective, and you will have to install a separate sound card.
2. A Windows corruption and in that case it will take a complete, new, install.
My System SpecsSystem Spec
17 Mar 2014   #9

Win 7
 
 

Thank you, will take it back to the shop.
My System SpecsSystem Spec
17 Mar 2014   #10

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Sorry, but after all you have done, those two options were the only ones remaining.

I hope the shop gets it sorted out for you.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Can't get the sound to work on a new system




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:58 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33