Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Some System Sounds Won't Play


05 May 2014   #1
John256145

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 
Some System Sounds Won't Play

My Windows 7 computer won't play most sounds when an event occurs. I've already gone into the Sound window from Control Panel, and the sounds still won't play. The following program events DO play a sound : default beep, device connect, device disconnect, device failed to connect, empty recycle bin, windows change theme, windows logoff, windows logon, windows UAC, and start navigation. The following events DO NOT play a sound: Asterisk, Critical Stop, Exclamation, and System Notification. How can I fix this? I can appreciate any help. Thanks.




Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
06 May 2014   #2
fireberd

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Have you tried changing the Sound Scheme to something other than the "Windows Default (modified)" that you have. Then change it back to the Windows Default Modified and see if that fixes it.
My System SpecsSystem Spec
06 May 2014   #3
John256145

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

Didn't work. When I changed it to a different scheme, I still didn't hear any sound. The same goes when I changed the scheme back to Windows Default (modified)
My System SpecsSystem Spec
07 May 2014   #4
fireberd

Windows 7, 64 bit Home SP1, Win 8.1.1 Pro 64 bit
 
 

Did you restart the PC after changing the sound schemes. That may be needed. Just changing it could result in whatever is wrong not getting reset. Try it by changing the sound scheme then restart the PC and see what sounds work.

On a side note, most do not want all the system sounds and are happy when they are disabled.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2014   #5
John256145

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

I restarted the PC and still had no sound. Also, I am not annoyed when the system sounds play.
My System SpecsSystem Spec
08 May 2014   #6
andrew129260

Windows 7 Professional x64 Sp1
 
 

Try choosing a windows 7 basic theme in personalization, and then choose the windows 7 aero theme.

Do they all play then?

What happens when you go the the test button on the sounds that are not working, nothing plays?

I could copy the music files for you and then you could download them to replace the ones you have.
My System SpecsSystem Spec
08 May 2014   #7
John256145

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

When I change the theme, the sounds still won't play.
When I click the Test button, the sounds play fine.
I have another recently made account that plays the sounds fine.
My System SpecsSystem Spec
09 May 2014   #8
andrew129260

Windows 7 Professional x64 Sp1
 
 

That usually indicates a corrupt profile. I would move your data to the new user account and delete the corrupted one.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Some System Sounds Won't Play




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Some System Sounds Won't Play
Thread Forum
No Windows Sounds, but regular sounds play fine Sound & Audio
Laptop will play system sounds but no other audio! Sound & Audio
Won't let me play my sounds Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:01 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App