Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: changed sound card - now no system sound??

16 May 2014   #1
Burgurne

Windows 7 Ultimate x64 retail
 
 
changed sound card - now no system sound??

Greetings.
Used onboard sound until today where I remounted my Auzentech X-Fi Forte. I have uninstalled the realtek sounddrivers and deactivated the onboard sound in BIOS.
Everything is playing with the default analog speakers (5.1 setup) through the Forte, except systemsound (logon sound, program error, USB connected/disconnected aso). When open controlpanel -> Sound -> change system sounds I can NOT test the selection. They play allright, I think, but not via the Forte soundcard, so no sound i put out. When selecting Windows soundlevels and move the sliders up and down some bizar thing happen. When placing the cursor over the "speaker-slider" and move it, I hear a DING. But when placing the cursor over the systemsound and move it, no sound is generated.

How do I change that?


My System SpecsSystem Spec
.
16 May 2014   #2
linnemeyerhere

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ultimate 64
 
 

Did you get the latest drivers from the Auzentech site and use those?
My System SpecsSystem Spec
17 May 2014   #3
Burgurne

Windows 7 Ultimate x64 retail
 
 

Yep. Tried the official "new" driver from Auzentech and also the "PAX" drivers.
Same issues with both drivers
My System SpecsSystem Spec
.

17 May 2014   #4
linnemeyerhere

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ultimate 64
 
 

If you have an optional PCI Express lane you may want to try that and see if problem continues. Have you contacted support for Auzentach for any idea's?
My System SpecsSystem Spec
18 May 2014   #5
Burgurne

Windows 7 Ultimate x64 retail
 
 

I can't contact auzentech as they have closed down (look at www.auzentech.com), but I might have found a solution myself.
If I put the soundcard in one of the 16-lanes (for graphics cards!!), then it works, but my graphic card then only have 8 lanes to use (will I ever see the difference?). Putting the soundcard back to a single-lane slot, then the problem is back. Maybe a defect mobo then?
My System SpecsSystem Spec
18 May 2014   #6
linnemeyerhere

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ultimate 64
 
 

Try very carefully taking a clear paint brush and compressed air and clean the offending lane, even repeated insertions and removals may get it to self clean an align.
My System SpecsSystem Spec
19 May 2014   #7
Burgurne

Windows 7 Ultimate x64 retail
 
 

Bingo! That did it
Cleaning the socket with compressed air (or maybe inserting the card this time?) make it works again.
Thanks for the help.
My System SpecsSystem Spec
19 May 2014   #8
linnemeyerhere

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ultimate 64
 
 

Always look for the simple physical connections first then move from there ! Congrats on a awesome sound card....blast some high res. files for me !
My System SpecsSystem Spec
Reply

 changed sound card - now no system sound??




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
S/PDIF Optical out - No sound from receiver (onboard and sound card)
I've got an Asus Crosshair V Formula motherboard that I couldn't get any sound on my Onkyo HT-R550 receiver via the onboard optical output (Win 7 Ultimate 64 bit OS) I was planning on getting a nicer sound card anyway, so I bought the Asus Xonar Essence ST. Installed that sound card but alas, I...
Sound & Audio
Distortion sound using onboard realtek sound card on windows 7ultimate
Hello,i recently upgrade my system from xp to windows7,i use the same realtek driver and get distortions!I try severall drivers,disable all enhancements/levels on speakers properties with no result(2.1speakers-),i configure them in stereo mode,i reduce the default format to 44100 16bits(cd...
Sound & Audio
BSODs playing GTA IV - No Sound (Sound Card) & Laggy Video!
Been having major issues playing GTA IV. First, the sound kept getting cut during gaming. When I exited the game, there was no sound in Windows either. I had to reboot to get sound but after a couple of minutes, the sound cut off again and I wasn't even gaming then. Video playback became really...
BSOD Help and Support
Audiophile 2.1 sound system for Xonar D2X sound card.
I have given up on getting a good 5.1 or 7.1 sound system for my pc since it requires a receiver and all. What I am looking for right now is a 2.1 sound system that can be directly plugged in to my Asus Xonar D2X sound card. The system should have a really decent subwoofer with tight and deep...
Sound & Audio
How can I get sound output from sound card when streaming video?
I get sound from the mic of course.but I would like to get sound straight from the sound card too when I want to.I don't know exact model,but it's a realtek HD on board sound card.Acer 5551 series laptop
Sound & Audio
Creative Sound Blaster Audigy 24bit Sound Card
I installed windows 7 a little while ago but i cant seem to get a driver that will recognize my sound card. the computer doesnt think its installed correctly but when i was using Xp it was just fine. ive tried another PCI slot but no such luck. all of the drivers i have tried tell me that they dont...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:42.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App