Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: XPS720 Sound Failure Windows 7, onboard audio

16 Jul 2014   #1
Razima32

Windows 7
 
 
XPS720 Sound Failure Windows 7, onboard audio

Hi i am currently running a XPS 720 with Windows 7.
I have had Windows 7 on the machine for years and only recently have experienced sound

problems. Audio Does not play, or play a test tone. Audio also doesnt work with my USB

Gigaware Headset(basicaly its own external soundcard).

I have tried the following steps.

-Downloaded and Installed the newest Audio driver 'SIGMATEL STAC 92XX C-Major HD Audio

Driver Version A03'.
-Purchased a new external sound card thinking that may be the problem. I disable the

onboard soundcard prior to installing the new drivers. After installing it, i

troubleshooted it in every which way, to get it to work and play a test tone or sound. Many

long calls with Diamond customer service (the new cards manufacturer) but no luck.
-Removed PCI soundcard and re enabled onboard audio.
-Removed the video driver and reinstalling the current one without the audio.
-tried restarting the windows audio service in services.msc
-Uninstalled a Windows Update that was said to cause the sound problem (link below)


http://answers.microsoft.com/en-us/w...-failed-to-pla

y-test-tone/850853d2-eea0-4f53-972d-14515f80554d

I also tried these:
A Consuming Experience: ?Failed to play test tone?, no sound on Vista ? troubleshooting

I am stumped. Ive been researching and trying things for 3 weeks now to alleviate this problem. I was wondering if I am missing something here?Any suggestions? Thanks in advance.


My System SpecsSystem Spec
.
16 Jul 2014   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

As both the Sigmatel and Diamond sound cards do not work AND the USB headset does not work, suggests some other problem is causing the sound not to work, and not actually the sound hardware.

The USB headset does not use the PC's sound cards, just takes the digital audio, the same as what would be fed to the sound cards and processes it.

Post screenshots of the Device Manager, Sounds section and the Sound Panel, Playback section, for starters.
Screenshots and Files - Upload and Post in Seven Forums


(I see you are in MD. I used to live in Laurel).
My System SpecsSystem Spec
16 Jul 2014   #3
Razima32

Windows 7
 
 

Thanks for your response fireberd. Small world, Laurels right next door to me. I live in Baltimore City close to Catonsville. I figured it was a software problem since i basically went through 3 different audio cards.

XPS720 Sound Failure Windows 7, onboard audio-devicemanager.png

XPS720 Sound Failure Windows 7, onboard audio-driverdetails.png

XPS720 Sound Failure Windows 7, onboard audio-playback.png

XPS720 Sound Failure Windows 7, onboard audio-sounds.png


My System SpecsSystem Spec
.

16 Jul 2014   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

In the Speakers/Headphones Properties panel. Click on "Enhancements" and see if there is something there.

I worked at NASA, Goddard when I lived in Laurel. I went to work for Social Security in Woodlawn and was assigned to Kansas City, Mo on the SSA data network.
My System SpecsSystem Spec
17 Jul 2014   #5
Razima32

Windows 7
 
 

what! i live right off security, what a coincidence. Thanks for your guidance fireberd, hope this helps, this audio problem has been a pain in my arse.

XPS720 Sound Failure Windows 7, onboard audio-enhancements.png


My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2014   #6
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Disable the Microsoft LifeCam, in the Device Manager. See if that changes things. Cam's have been known to cause audio problems. Also, in the Sound Panel/Recording Section, you should have an option for "Stereo Mix" (System Mixer). Set that as the default recording device.

I'm retired, I went to work there when "Colt Lanes" bowling alley was across the street from SSA.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 XPS720 Sound Failure Windows 7, onboard audio




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
No sound from onboard audio (Realtek High Defition Audio)
Hey Guys, So here it goes, I normally have my Logitech z-5500 speakers connected to the onboard sound output (green,yellow and black) as well as my Plantronics 780 connected to the front panel USB port. I used to be able to play music through any one without any problems, just had to select...
Sound & Audio
Onboard Audio - no sound
After discovering that my beloved HT Omega Claro Plus soundcard cannot be installed on my new mb due to the lack of PCI slots, I decided to go with the onboard until I get a new card. I enabled onboard audio in the BIOS, downloaded and installed the latest drivers, went to Control Panel >...
Sound & Audio
No Sound from Speakers with Onboard Audio
I recently put together a new system with a fresh installation of Windows 7 64 bit. I cannot get sound to come from my speakers no matter what I have tried. I have trolled through all the forums I could find on the subject, and tried every possible solution, to no avail. I am hoping I simply...
Sound & Audio
No sound with onboard audio
Using Windows 7 64 bit. Have ASUS M4A79XTD board with onboard audio. Everything has been running great. There were no changes or upgrades done yesterday. There was a power failure at my house for a second and when it booted up it asked do you want to start up as usual or in safe mode etc. Ever...
Sound & Audio
Onboard audio and how to get 5.1/7.1 sound via HDMI
I'd figure I've got some time to make a new thread here for members of SevenForums who may have experienced some difficulty getting sound out of their computer via HDMI Locate the SPDIF connector on your motherboard using a 2 pin spdif cable PIN assignment # 1 Power 2 No pin 3 SPDIF...
Sound & Audio
I have a Sigmatel audio onboard no sound!
I have a Dell XPS 410 with Sigmatel onboard soundcard and I installed the newest drivers that Driver Detective found for me which was IntelĀ® Desktop Board DG33TLĀ Audio: IDT* 92XX Driver But I still have no sound working could somebody please help me to get the sound to work on my computer!!
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:35.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App