Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Reinstalled Windows 7 > No sound > BSOD after audio driver install

02 Sep 2014   #1
Kenshin XI

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Reinstalled Windows 7 > No sound > BSOD after audio driver install

I've just reinstalled Windows 7 Ultimate 64 bit and was trying to install drivers from the motherboard manufacturer website. I have no sound and when I try to install the latest VIA Audio Driver, I get a BSOD right after, then I have to do a system restore.

This is what I see when I go to the playback devices, I have my pc speakers plugged into the audio jack.
Reinstalled Windows 7 > No sound > BSOD after audio driver install-audio.png

Reinstalled Windows 7 > No sound > BSOD after audio driver install-audio2.png

My speakers dont show up. How can I get around this so I can have sound again?

Heres the link to the website: Motherboards - M4N68T-M V2 - ASUS




My System SpecsSystem Spec
.
03 Sep 2014   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

It sounds like the Sound was disabled in the BIOS. Check the BIOS to see if it was inadvertently disabled. If the VIA is Windows 7 compatible, Windows would have installed the generic High Definition Audio Codec and that apparently was not installed.

With only the High Definition Audio Device, that says you did not install the AMD Radeon HD5450 drivers or you would see AMD HDMI listed instead of the generic Windows installed High Definition Audio Device.

On an unrelated note, I see you have Windows 7 64 bit installed. With only 4GB of RAM the 64 bit OS does nothing for you. In fact the 64 bit uses more basic memory than a 32 bit so you have less memory available for programs.
My System SpecsSystem Spec
03 Sep 2014   #3
Kenshin XI

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I installed the drivers from amd including the suite from the drivers that were recommended to install, and now where it said "Digital Audio (HDMI)" is now "AMD HDMI Output". But I tried installing the via hd audio again but I still get the BSOD saying "The driver is mismanaging system PTE's".

I havent had any problems before during previous times that Ive installed and reinstalled windows. The VIA HD Audio Deck worked perfectly fine in the past. Im not sure whats going on now.

Where would I find the sound if it was disabled in the BIOS? The registry, startup screen?

Thanks for the information by the way.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Sep 2014   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The BIOS is the first thing that loads on boot up. DEL key or F2 usually will get you into the BIOS.

Generally, the error you are getting is caused by the Video Card drivers, from what I see doing a google search for that error.

Try this driver and see if it works better. Be cautious when downloading that you only get the driver and when installing as many times they slip other software in with them and unless you uncheck those they install toolbars, change home pages, etc.
http://www.techspot.com/drivers/driv...rmation/16276/
My System SpecsSystem Spec
04 Sep 2014   #5
Kenshin XI

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Ok thank you Ill see what happens and give an update.
My System SpecsSystem Spec
04 Sep 2014   #6
Kenshin XI

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Alright I checked the BIOS and the only audio option that was listed was something called azalia audio which was already on. I installed the driver you sent through the link and the sound works now. I have yet to restart my computer after the driver install but Ill give it a try. Hopefully it wont crash.
My System SpecsSystem Spec
04 Sep 2014   #7
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Great, "sounds" like progress.
My System SpecsSystem Spec
04 Sep 2014   #8
Kenshin XI

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I just restarted my computer and it works great. No crashes or anything. Thank you very much for your time and help. I really appreciate it.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Reinstalled Windows 7 > No sound > BSOD after audio driver install




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Reinstalled OS, graphics card not recognised, BSOD on driver update
Well, first of all I am a total computer neophyte so any advice needs to be really simple. I use my laptop for my Internet research, translating 18th and 19th century documents, word processing and GTA IV :) I never had an issue with graphics or game play until a period of BSOD/Black screen...
Graphic Cards
Audio driver for Sound blaster CT4780 for Windows 7
Hi, I just upgraded my Dell dimension 4300 which was running on Windows XP pro to Windows 7. Everything is working fine except my sound. I cannot see my audio driver through system information or anything. So I had to open my CPU tower and found out that my sound card is Sound blaster live...
Sound & Audio
Reinstalled Windows 7 Ethernet Driver error
Hi, I recently suffered a problem with my Samsung np-rv511-a07UK laptop that required me to reinstall windows 7 on my PC. It all seems to be working fine but I can't connect to the Internet and haven't found any solutions on fixing it yet since theres nothing on the CD to update the drivers. Any...
Drivers
Asking :SOUND DRIVER High Definition Audio Device Driver
im using now a sound driver default "High Definition Audio Device"Driver do i need to uninstall it first before changing to realtek sound drivers?? and how do i uninstall it in safest way??and was there an option to undo if something goes wrong?? im using windows 7 ultimate 32bit. ..:rolleyes:
Sound & Audio
Reinstalled windows, no audio. HELP!
I reinstalled Win 7 ult 32-bit on my dimension 8300 and mistakenly formated the disk, erasing everything this time. Once installation was complete, i no longer have sound. Everything else works how it used to. The crazy thing is that there are no yellow or red exclamaion or question marks in...
Sound & Audio
Need help with a audio driver!!!!! have no sound!!!!
I need the driver for this: Intel 82801EB ICH5 - AC'97 Audio Controller PCI I need it fast please I have no sound in my computer!!!!
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:54.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App