Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No audio after installing Windows 7 Ultimate 32 bit on Laptop

06 Sep 2014   #1
rryanto

Windows 7 Home Premium SP 1 64 bit
 
 
No audio after installing Windows 7 Ultimate 32 bit on Laptop

Hi,

I recently installed Windows 7 Ultimate 32 bit on Toshiba Portege M500. However there is no audio came out although in the device manager it worked properly.

I have installed realtek audio driver but still no audio.

Could you please advise how to fix this issue? Thank you.




Attached Thumbnails
No audio after installing Windows 7 Ultimate 32 bit on Laptop-audio-driver-properties.jpg   No audio after installing Windows 7 Ultimate 32 bit on Laptop-sound-speaker-properties.jpg   No audio after installing Windows 7 Ultimate 32 bit on Laptop-realtek-audio-driver.jpg  
My System SpecsSystem Spec
.
07 Sep 2014   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

If you installed RealTek, it did not take. The generic basic function Windows installed High Definition Audio Device is all that is showing for sound. Are you sure this PC has RealTek?

Looking at the Device Manager listing, this PC has other unidentified device problems. If there are motherboard chipset drivers for this model, install them as a first step.

More on the specs of this PC is needed. I looked at the Toshiba site but there are many different Portage M500 models.
My System SpecsSystem Spec
08 Sep 2014   #3
rryanto

Windows 7 Home Premium SP 1 64 bit
 
 

Hi Firebed,

I did install Realtek but it didn't show on the device manager. I am confused as well.

Below are the information from Belarc Advisor:
System Model
TOSHIBA PORTEGE M500 PPM50L-0C102V

Main Circuit Board
Board: TOSHIBA Portable PC Version A0
Serial Number: $$C07296MA
Bus Clock: 166 megahertz
BIOS: TOSHIBA Version 3.40 02/14/2007

Multimedia
High Definition Audio Device

In Toshiba support I can't find Windows 7 audio driver for this model maybe because its too old already.

Thank you.
My System SpecsSystem Spec
.

09 Sep 2014   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

I can find an M400 and an M600 on the Toshiba Asia site, but no M500?

I notice you have 64 bit OS installed. Unless you have more than 4GB of RAM, the 64 bit OS isn't really getting you anything and in fact the 64 bit OS uses more RAM than the 32 bit version.

The generic, basic function, Windows installed High Definition Audio Device, sound driver should give you the basic sound playback function.

Considering the age of the PC, it may not be compatible or fully compatible. A 2007 PC (that's what your BIOS date is), generally is a poor candidate for Windows 7 (or even Vista). Many Windows XP PC's just won't work or work correctly.
My System SpecsSystem Spec
09 Sep 2014   #5
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

One of the other forum techies found the downloads for the M500.

It list ADI not RealTek for the sound, and obviously why Realtek didn't install.

Windows®7. Your PC, simplified.
My System SpecsSystem Spec
09 Sep 2014   #6
rryanto

Windows 7 Home Premium SP 1 64 bit
 
 

Hi Fireberd,

I am using Winsdows 7 32 bit for this Toshiba laptop. The 64 bit version is for my Asus one.
Ok I have installed the ADI driver but still no sound from speaker. I don't understand, the driver working properly and there is no error. I am lost now. Any idea what else I should do ? Thank you.
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2014   #7
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

My take is that you have an old 2007 PC, which is only marginally Windows 7 compatible. Consider that, and what you have working on it.
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2014   #8
rryanto

Windows 7 Home Premium SP 1 64 bit
 
 

Ok thank you Fireberd for your help & advise.
My System SpecsSystem Spec
16 Sep 2014   #9
rose1876

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

sound driver missed. You can search it and download it on google
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No audio after installing Windows 7 Ultimate 32 bit on Laptop




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Laptop became slow after custom installing windows 7 ultimate
hi I recently have windows 7 home premium and I custom install windows 7 ultimate . After installing and booting to windows 7 ultimate my laptop became so slow there a black screen after windows logo and pauses for almost 2 minutes and slow on everything. I thought deleting windows.old folder...
Performance & Maintenance
Camera is not available after installing Win7 Ultimate on my laptop
Hello, On my new Fujitsu laptop, I replaced Win7 Home Basic 64-bit with Win7 Ultimate SP1 64-bit. However, I cannot see any option to use the webcam. Infact the camera is not listed (or its icon not visible) anywhere in the system. I already used the Drivers and Utilities CD supplied by...
Hardware & Devices
Installing ENG Windows 7 Ultimate on a Japanese laptop
I cannot seem to figure out how to get the keyboard layout to install correctly. Every time I install whether it's japanese keyboard, IME keyboard, even installing in English with English keyboard always everything to the right of the U, H and N keys comes up wrong. my j's k's and l's are all...
Installation & Setup
Windows 7 Ultimate Installed... No Audio! :(
Hello, I have a New windows 7 installed from an windows xp! The speaker icon down on the bottom right has a 'Red cross'. It says "no audio output device is installed". I went to device manager and on "high definition audio device" has an exclamation mark. the description says device cannot...
Sound & Audio
Installing Windows 7 Ultimate in another laptop?
I have two laptops: one with Windows 7 Home, and the other one with Windows 7 Ultimate. I am currently using the newer laptop with Windows 7 Home, but I would like to install Windows 7 Ultimate from the CDs I purchased (which I used for the older laptop). What do I need to do? Do I need to...
Installation & Setup
No audio after installing Windows 7 Ultimate
Hi, I am really hoping if someone could help me with this issue that I am facing ever since I installed Windows 7 Ultimate (32 Bit). I was using Windows XP Home edition prior to this. After the installation of Windows 7, I saw in the Device Manager under the section "Sound" : Multimedia Audio...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:34.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App