Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No Sound - Realtek HD Audio

25 Sep 2014   #11
dsperber

Windows 7 Pro x64 (1), Win7 Pro X64 (2)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Grrrr View Post
I got the Intel update utility to work.................Java issues

But anyway, the only thing Intel will provide for is the Intel chipset INF where what was suggested is I need driver number 9.4.0.1017, where the download centre list three pieces of software for that number but two items directly and I am unsure which one I need.

https://downloadcenter.intel.com/Sea...ord=9.4.0.1017
I would go with the second one shown... which is the latest version 10.0.13 of the "Intel Chipset Device Software (INF update utility)" even though it probably includes support for newer chipset hardware than your machine has. The other two packages don't apply to you.


Quote:
The rest of the stuff namely the Realtek audio I will have to go to Realtek for an update for that, ALC888 I know.
I know about the Realtek driver for the onboard ALC888 sound chip you have. Yes, that's the right driver for that hardware.

But in just looking for info on your small USB-powered speakers I saw a link for "drivers" for the speakers, which didn't really make sense. That's what I was questioning, as to whether this was nonsense or significant.


Quote:
And speakers, I will be looking for new ones tomorrow just in case.

And right clicking the speaker icon reveals headphones and speaker icons saying Realtek HD Audio, not plugged in, no other devices showing.
Well, it's possible the speakers are simply blown out (from some noise or extreme voltage sent to it) and are truly just dead... even though the green power light is lit.

If sound is not critical to you (and these $10 speakers suggest it's not critical to you), I'd honestly just pick up another inexpensive set at Best Buy or Radio Shack or Fry's or MicroCenter or TigerDirect or whatever electronics store is nearby. I suspect your current audio problems with "not plugged in" from that lime green jack even though the 3.5mm cable from the speakers is actually plugged in, well I suspect it will all magically disappear and you'll once again have sound from your new speakers.


My System SpecsSystem Spec
.
26 Sep 2014   #12
Grrrr

Win 7 Professional 32 bit sp1
 
 

An odd thing on switching on the PC this morning the sound was back and through the same speakers and I didn't do anything, the drivers downloaded I was not going to install until I had created a restore point. But it's done this before, it's there and then it drops out to reveal ''no speakers plugged in'' and yeah I know about the post hibernation issue

Even WMP had sound, that's a first, well it did until a second a go, it's dropped out again on the MP and both the internet and system sounds have gone again but I am not getting the speakers not connected icon yet.

I am totally perplexed

I suppose I need to understand how to use the event viewer if that is any use, although it is not showing anything for what happened when the sound dropped out as I noted the computer time.
My System SpecsSystem Spec
26 Sep 2014   #13
Grrrr

Win 7 Professional 32 bit sp1
 
 

An idea,the sound issues started when I activated WMP, and just using it now to test if sound was indeed working everywhere, there was sound for about a minute and then all sound stopped leading me to think WMP is the the catalyst in this issue or at least part of it.

Perhaps if I uninstall WMP........?
My System SpecsSystem Spec
.

26 Sep 2014   #14
Grrrr

Win 7 Professional 32 bit sp1
 
 

And now the speakers not connected icon is showing, and no I have done nothing since the sound failed, not even messed with WMP
My System SpecsSystem Spec
27 Sep 2014   #15
Grrrr

Win 7 Professional 32 bit sp1
 
 

Downloaded and updated the Intel file recommended and the original N10/ICH7 problem still persists I still have code 43 on 27C8 and 27C9
My System SpecsSystem Spec
28 Sep 2014   #16
Grrrr

Win 7 Professional 32 bit sp1
 
 

So no help here either then ?
My System SpecsSystem Spec
13 Oct 2014   #17
erpster4

Windows 7 SP1 Home Premium 64bit [x64]
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Grrrr View Post
Downloaded and updated the Intel file recommended and the original N10/ICH7 problem still persists I still have code 43 on 27C8 and 27C9
whenever I run a new version of the Intel chipset software utility, I run it's setup program with the -overall switch (ex. type infinst_autol.exe -overall at the command prompt or extract the setup files from the infinst_autol.zip file and run setup.exe with the -overall switch). not sure if it will resolve the code 43 problems with the Intel 27c8 & 27c9 devices. I'm using v9.1.9.1006 of the Intel drivers dated 7/31/2013 for the Intel 27C8 & 27C9 USB Universal Host Controller hardware.

Since you are using USB audio speakers on Windows 7, maybe you can try to obtain & install the KB2828030 hotfix.
My System SpecsSystem Spec
13 Oct 2014   #18
MForrester16

Windows 7 Professional 64bit
 
 

Hiya

I note your system was HP Pavillion G3001 uk. I checked online and that system only seems to have drivers UP TO Vista 64bit

Software & driver downloads HP Pavilion g3001.uk Desktop PC | HP® Support

Your problem may be that the Realtek Audio Chipset requires updating from their website.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No Sound - Realtek HD Audio




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
No sound from onboard audio (Realtek High Defition Audio)
Hey Guys, So here it goes, I normally have my Logitech z-5500 speakers connected to the onboard sound output (green,yellow and black) as well as my Plantronics 780 connected to the front panel USB port. I used to be able to play music through any one without any problems, just had to select...
Sound & Audio
Realtek HD Audio No Rear Sound
I have a problem with the Realtek HD Audio. I just installed Windows 7, and configured my audio settings for all my 4 speakers, 2 front and 2 rear. The test was successful, from Realtek HD Audio Manager. But I was just playing a song on iTunes and there was no sound coming from the rear speakers....
Sound & Audio
NO sound Windows 7 32-bit using Realtek HD audio
Hi everyone, I am having issues with my sound(built in) and has been trying to fix this for over 6 months now. Here are the details of the problem: No sound after installing Windows 7 32 bit Ultimate or probably after installing the NVIDIA 9400 GT Video Card still using VGA as my monitor...
Sound & Audio
Realtek Audio Windows 7 No Sound
I just reinstalled windows and installed the latest realtek from here Realtek I checked my playback devices, and it shows a green bar going up and down indicating that the sound should be working, but i can't here jack. If i switch my sound in playback devices to my 42 inch flat screen,...
Sound & Audio
Realtek HD Audio Sound Comes and Goes
My sound comes and goes on my HP e9280t. Sometimes I get the realtek hd manager icon telling me that the speakers have been plugged in, and then 1 second later it tells me they have been unplugged. It can keep doing that for minutes until I finally close the message. If I go into the audio manager,...
Hardware & Devices
Realtek audio, no sound, need help!
I just installed Windows 7 on my Acer Aspire E380 desktop. I have tried downloading and installing newest drivers, and still am unable to get sound. I have tried uninstalling and reinstalling, still no sound. I have checked in device manager and everything says the driver is working properly. I...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:02.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App