Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound with WIn 7 & Ggigabyte 7n400 /Pro/L

25 Oct 2014   #1
Darcy Peal

Win 7 Ulitimate x64 - Signature Edition
 
 
No sound with WIn 7 & Ggigabyte 7n400 /Pro/L

I have currently installed the 6305 AC 97 driver. No sound at all even though the volume meter show levels going up and down as the song plays.
I have tried rolling back to the original XP driver with no success.

All volume levels are set to 100%
Speakers are set as default
Speakers are turned on and at reasonable volume level.
Basically anything I can check is set correctly.

I have read almost 100 threads about this topic with no luck anywhere.

I am currently using a Gigabyte 7N400 /pro/L with built in audio.


I am banging my head.

I have over 30 years computer experience, so I am used to being able to follow directions and make things work. So this has me kind of choked.


My System SpecsSystem Spec
.
26 Oct 2014   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Has this ever worked since installing Win 7? The XP driver is not compatible due to a change in the way some audio functions are handled in Vista/Win 7/Win 8.
My System SpecsSystem Spec
26 Oct 2014   #3
Darcy Peal

Win 7 Ulitimate x64 - Signature Edition
 
 

Not it has never worked in Win 7. I am currently trying driver version 6305 (again) which is the one that Win 7 installed to begin with. I have tried 6360 and currently have realtek software that says it is using 7206 - even though it still shows 6305 in device manager.

What gets me is I can see the volume going up & down on meters but not a peep heard from speakers (rear) or headphones (front)
My System SpecsSystem Spec
.

26 Oct 2014   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Have you tried testing the speakers? In the Sound Playback section. Click on the "speaker" icon to highlight it and then click the configure button.

One thing to try. Go to the Device Manager, uninstall the sound AND the drivers. If there is more than one listed in the Device Manager (except an HDMI audio) uninstall them all. Then restart Windows and if the sound chip is Win 7 compatible, Windows will install the generic, basic function, High Definition Audio Driver (Codec). If that does get installed try the sound with that. If Windows does not install any sound driver, good chance it is not Windows 7 compatible (or fully compatible even with the RealTek AC97 driver). I used to work the Dell forums (for 10 years) and we saw a lot of audio problems when Vista came out and users upgrading. A lot of the XP sound hardware was not compatible and users had to install separate Vista compatible sound cards.
My System SpecsSystem Spec
26 Oct 2014   #5
Darcy Peal

Win 7 Ulitimate x64 - Signature Edition
 
 

Deleting sound and drivers did not work. It merely installed the same 6305 AC 97 driver. I had to install a PCI Driver which windows update was not finding. So I tried it again and this time it worked. Although I went about getting the updates a different way.
My System SpecsSystem Spec
26 Oct 2014   #6
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Good that it got fixed. I don't understand the PCI driver though.
My System SpecsSystem Spec
26 Oct 2014   #7
Darcy Peal

Win 7 Ulitimate x64 - Signature Edition
 
 

Not sure about that either, but it works, so I'll just be happy to leave things the way they are.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound with WIn 7 & Ggigabyte 7n400 /Pro/L




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Custom Sound Scheme: Close Window Sound Plays Instead of Chosen Sound
Cheers all, Problem is as stated in the thread; I downloaded, untar'd and set the theme up today. I know it's specifically the "Close Window" sound since it's unique from the others. I'm referring to the following actions in particular (there may be more things I could do to proc it, but I...
Sound & Audio
Distortion sound using onboard realtek sound card on windows 7ultimate
Hello,i recently upgrade my system from xp to windows7,i use the same realtek driver and get distortions!I try severall drivers,disable all enhancements/levels on speakers properties with no result(2.1speakers-),i configure them in stereo mode,i reduce the default format to 44100 16bits(cd...
Sound & Audio
Sound Control panel takes 2 minutes to open; HDMI sound inconsistent
Brand new Windows 7 Home Premium (6 bit) computer. When I click on the Sound control panel item, sometimes it takes 1-2 minutes to open. But that's kind of minor (although I'd like to know how to fix it), because sometimes the HDMI sound to my HDTV works fine, and sometimes it doesn't work at all....
Sound & Audio
narrator no sound - and sound vbs file no sound
I tried this file on my other win 7 and it works fine , but I have no sound with this file . and narrator has no sound also .. system sounds and mp3 's / movies sound good ... Ideas . thanks
Sound & Audio
Missing Sound Video & Game Controller in Device Manager, no sound
Hi Its bit complicated.:D I have 5 year old Compaq Pressario V3611AU notebook with AMD Atholon X2 TK-55 processor. Was using Windows XP and everything working fine. Recently I upgraded RAM to 2GB & processor was changed to AMD Turion(tm) X2 TL-60 2.00Ghz. I installed windows 7 and everything...
Sound & Audio
Creative Sound Blaster Audigy 24bit Sound Card
I installed windows 7 a little while ago but i cant seem to get a driver that will recognize my sound card. the computer doesnt think its installed correctly but when i was using Xp it was just fine. ive tried another PCI slot but no such luck. all of the drivers i have tried tell me that they dont...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:37.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App