Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: No subwoofer with 5.1 sound.

03 Nov 2009   #1

Windows 7 Ultimate x64
No subwoofer with 5.1 sound.


So i have on-board realtek HD audio card (6 jack) with my 5.1 system connected via 3 jacks (front , surround & sub). The problem is that i've just run the auto calibration thing with the microphone and it worked fine and calibrated all of my speakers, but now my subwoofer doesnt work with ANY playback at all inc. movies and music etc.

My system automatically does its own "speaker fill" if just a stereo input is connected - which is what it was until i performed the calibration tool. And i know that all of the jacks are connected in the proper place because when i go into settings - (the screen where you can click on each individual speaker to test them), they all work fine.

I've noticed that if i use the EQ tool in WMP and turn it all to the max, i get some bass through - but only the real low-freq. stuff. It's not outputting the full range.

Like i said about my system working with just a stereo input - currently i can leave Front and Surround plugged in and unplug the Sub / Center cable - but then , obviously, i lose the speech as its coming from the center speaker.

Please help

EDIT: Oh and also - everytime i download the realtek drivers for it - it says "This file cannot be unpacked.." so i googled that problem and tried installing windows installer 3.1 - which then told me i haven't got enough storage to perform the request.

My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2009   #2

Windows 7 Ultimate x64

sorted it
needed the official driver
My System SpecsSystem Spec

 No subwoofer with 5.1 sound.

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Sound Blaster Live! 24-bit external - dead subwoofer
Hi, I have Sound Blaster Live! 24-bit external. I've installed Win7 beta drivers from creative. com (1.01.0092). But no sound is comming form subwoofer. When I open creative audio control panel I don't have bass redirection tab, like in WinXP. Did anyone have the same problem? Thanks
Sound & Audio
Making Subwoofer Sound Louder
hey , i have a 5.1 speaker system by creative and i have a question ; is there any program that can make my normal speakers sound quiter but to leave my subwoofer the same loudness ... i might not be very clear and i cannot express myself very good but i have an example : in the sound section in...
Sound & Audio
Surround 5.1 problem, Only subwoofer produces sound
Hi everybody. Well i have a stereo 5.1 system by Creative, version SBS 580. When i first got the computer everything was fine, then my brother bought those headphones, so we didnt use the speakers at all. so after about 1-2 years without use i plugged them in and tried to use them. The...
Sound & Audio
Subwoofer very low sound
Hi everyone Recently i upgraded my GC to Sapphire 5750 as well as my HDD, so I do a clean windows 7 installation. The problem with my sound is, i need to turn the bass volume high (almost max) to actually hear very low bass sound from it. I never had this problem before upgrading Im using...
Sound & Audio
Creative Sound Blaster Live 24 Bit - No Subwoofer
Hi Guys! I hope I'll get an useful answer here! My problem is that i don't get any bass out of my subwoofer, my system (as i configurate) recognizes my subwoofer, but as soon as i listen to music there's no sound coming out of it! My other speakers work, but only the bass is missing! I...
Sound & Audio
No Sound from speakers only from reflex subwoofer
Hi, I just upgraded my HP dv7-1135ea from Vista to Windows 7 RC and the speakers are not producing sound, only the reflex subwoofer at the base of the laptop is producing sound. Is there something I can do to get the speakers working? While installing Windows 7, the installation complained of...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:01.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App