Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Creative X-Fi Xtreme Audio plays no sound

06 Nov 2014   #1
erDi89

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Creative X-Fi Xtreme Audio plays no sound

Hi,

I installed my soundcard, everything works perfect. I installed drivers and i get no trouble at device manager. After I plug my headphones in and try to play music, i get no sound. At the sound options in windows i see the soundcard and it looks like it works, because the green bar goes up and down. I read that i need to turn onboard sound off in bios. I couldnt find it in my bios (Award Software F4), dont know why, so i deactivate onboard sound at device manager but it didnt work. Maybe someone knows the problem and can help me

Best regards,
erDi

Windows 7 Ultimate 64bit


My System SpecsSystem Spec
.
06 Nov 2014   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

If you have installed a separate sound card, the front panel headphone jack connection has to be moved from the motherboard to the separate sound card. If you didn't move the connection that is probably your problem.

Depending on the age of the PC and the BIOS, the on-board sound could be labeled "Legacy Audio" in the BIOS.
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2014   #3
erDi89

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Thank you for the help. I opened my computer and saw that there is a cable at the soundcard which isn't fitted. There are letters on it: AC 97 (http://ask.creative.com/wwimages/aud...ontpanel2a.jpg). Did I understand you correct and have to connect this cable to the mainboard?
My System SpecsSystem Spec
.

06 Nov 2014   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The HD Audio is the preferred connection as it has jack sensing that the AC97 does not have.
The cable must be connected to the SoundBlaster sound card to have front panel headphone audio from the SoundBlaster.
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2014   #5
erDi89

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Ah now i understand, but that can't be the problem, because the front panel headphone jack connection has already been moved from the motherboard to the separate sound card.
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2014   #6
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Has the front panel headphone jack ever worked? Try the AC97 connector and see if works with that.

Does the PC speakers work with the SoundBlaster? Try plugging the headphone directly into the Speaker jack on the SoundBlaster and see if the headphones work.
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2014   #7
erDi89

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I'll do it tomorrow and give my experience. Thanks
My System SpecsSystem Spec
07 Nov 2014   #8
erDi89

Windows 7 Ultimate x64
 
 

The front panel headphone jack just works with Onboard sound. The AC 97 connector doesn't work, Soundblaster doesn't work with speakers...
My System SpecsSystem Spec
07 Nov 2014   #9
erDi89

Windows 7 Ultimate x64
 
 

System control -> hardware and sound -> sound -> right click SB X-Fi Xtreme audio -> properties ->connector information -> no connector informations available

Is that normal?
My System SpecsSystem Spec
07 Nov 2014   #10
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Sounds like the SoundBlaster requires a custom front panel connector. I ran into that with Dell's that used one model Xfi sound card.

Is the Xfi fully Windows 7 compatible? I remember issues with some model Xfi cards not being supported by Creative for Windows 7.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Creative X-Fi Xtreme Audio plays no sound




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Creative X-fi Xtreme Audio
Bought this card today. Because it said support for vista, I thought it would work in Windows 7 as well. Installed the card and I had immediately sound. Then I went to the creative site to install the drivers because I had only control over the volume. There was no EAX, no bass control, nothing....
Sound & Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio PCI - microphone problem
Hello there. Yesterday i've installed this sound card and everything works fine but no microphone. I can see it in control panel but it doesn't work. Mic is fine as i was using it before. I have Win 7 64bit. If you have any idea what can cause the issue please help, if nothing will work i will...
Sound & Audio
Creative's Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio PCI Express
Hey mates, Today I bought and installed a new sound card. Creative's Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio PCI Express. More information about the card can be found here: Creative Labs Online Store (Europe) | Sound Blaster | Buy Creative PCI Express X-Fi Xtreme Audio Anyway, this card is a...
Sound & Audio
Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio / Creative.com
Ok, so I read the stickied topic about the X-Fi Xtreme Audio driver, as I think this maybe a part of my computers less-than stable condition after recent Fresh Installs of Windows 7 Home Premium 64bit. I got 2 things... 1) When I install Drivers off my CD, I get a SpiRunE.dll error about a...
Sound & Audio
Creative X-Fi Xtreme Audio
Does anyone know where i can download drivers for this card for the Windows 7 RC1? ive tried the Beta drivers off Creative and had no joy, the ones that came out when the "leaked" RC1 was out and im gettin majorly cheesed off.... ive got everythig else set up how i want except the fact ive no sound...
Sound & Audio
Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio
Hi, im running windows 7 (7100) 32 bit. Ive got Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio in, ive downloaded the xp, vista and 7 beta drivers from creative, they either say driver version not found OR they say the device isnt plugged in properly, which it is having run it with xp. The only thing i...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:04.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App