Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Sound skips after some time (tried diff. sound cards)

03 Nov 2009   #1
Jim14Qc

Windows 7 x64
 
 
Sound skips after some time (tried diff. sound cards)

Hello, I used to have Vista on this computer and didn't have audio problems. I've upgraded to Windows 7 and use the latest drivers available for my sound card (Striker 7.1). I have also tried not using these drivers and instead using a USB sound card (Sennheiser that comes with one of their headsets).

My problem is that, some time after booting up my computer, the audio starts skipping/glitching every ~30 seconds (if not more). This will usually happen with almost 100% frequency after the computer goes into sleep mode. A reboot fixes this for some time and then it starts over. This happens with all audio sources (moves in VLC, music in iTunes, youtube, etc.)

I have absolutely no idea what could be causing this. Any help would be greatly appreciated. Thanks.


My System SpecsSystem Spec
04 Nov 2009   #2
feystorm

Windows 7 x64, Windows XP x64, Windows XP x86, linux
 
 

This is apparently a fairly common problem in windows 7. Just google these forums for 'audiodg.exe', and you'll see tons of other people reporting the exact same thing.

I have the same problem and my solution ended up being to write a cmd script I can launch that runs
Code:
net stop audiosrv
net start audiosrv
This shuts audiodg.exe down and starts it back up. Sad part is I have to run this anywhere from every 10 to 30 minutes. Extremely annoying.
My System SpecsSystem Spec
09 Nov 2009   #3
Jim14Qc

Windows 7 x64
 
 

Thanks a lot, this appears to be a working fix and is much faster than having to reboot.
My System SpecsSystem Spec
14 Nov 2009   #4
xlr8r

Windows 7 Home Premium
 
 
Got mine fixed

This worked for me. Right click sound icon, select playback devices, highlight the green checked speaker icon, click properties, click the tab that has the name of your sound card, check the box that disables enhancements and apply.
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2009   #5
Therapix

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by xlr8r View Post
This worked for me. Right click sound icon, select playback devices, highlight the green checked speaker icon, click properties, click the tab that has the name of your sound card, check the box that disables enhancements and apply.
Holy sh1t! I've been doing this since I installed W7 64bits. Weird how we all end up finding similar solutions by ourselves.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Sound skips after some time (tried diff. sound cards)




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Sound skips after some time (tried diff. sound cards)
Thread Forum
Screen Freezes, Sound Skips into BSOD while Playing League of Legends BSOD Help and Support
Solved Which of my sound cards is better? Sound & Audio
Media Player sound Skips/jumps Media Center
Sound skips/cracks under windows 7 32bits Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:22 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App