Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Creative X-Fi MB issues on Windows 7 - CMSS 3D and Creative Console

15 Nov 2014   #1
CreativeLabs

Windows 7 Home Premium 64 Bit
 
 
Creative X-Fi MB issues on Windows 7 - CMSS 3D and Creative Console

I have a 5.1 system and I play it through the Sound Blaster X-Fi MB audio card. As I'm playing a stereo file in Winamp, I have enabled CMSS 3D upmixing (surround). It would play in the surround (upmixed state) for a while and if I play any movie on VLC and return to Winamp, the CMSS 3D won't play (it will be still enabled in the Dell Audio panel for Sound Blaster). No matter how many times I turn it on and off, it still won't play in the CMSS 3D Surround mode or Stereo Upmix mode.

Frustrated by that, I used the creative auto updater to update my creative drivers. And all hell broke loose! When I restarted and tried to use the new driver it showed: "The audio device supported by this application is not detected". I again reverted the driver back to the factory version and now creative audio works but the CMSS 3D issue still persists. Also, the Creative Console wont open either. Spent the whole day trying to fix this. Someone please help me why this happens and how the hell can I fix it?

So far,
  • I have re-installed and updated all the creative drivers and reverted it back to factory version as updates didn't recognize the device.
  • My 5.1 speakers are working fine (tested with a 5.1 media).
  • Restarted and reconnected my audio system several times.
  • Creative and a few other forums have no answers. (Been trying to fix it for the past four hours)

Details:
Creative X-Fi MB
Dell XPS 15 (l502x)

Update: Though I can play audio over the card and see Sound Blaster X-Fi MB in Dell audio, the Device Manager is not showing it




My System SpecsSystem Spec
.
15 Nov 2014   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The Dell SoundBlasters and drivers tend to be custom for Dell. I used to work the Dell forums and we always recommended the Dell supplied drivers.

Since this is a Dell PC and the Dell SoundBlaster version, the Dell forums would be the best place to try and get help.
Dell Community
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2014   #3
CreativeLabs

Windows 7 Home Premium 64 Bit
 
 

Thanks man But unfortunately, there are no drivers available for this. And, the problem is my CMSS 3D wouldn't work if I restart VLC, or close it and resume Winamp (which was earlier playing in surround sound. Would appreciate any workaround.
My System SpecsSystem Spec
.

15 Nov 2014   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Dell used to have a "My Dell Downloads". I don't know if they still have that, but it had all the software that was on the PC when delivered, such as the SoundBlaster application software. You can download from that.

Again, post on the Dell forum and those more familiar with what is happening now can help you better than I can.
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2014   #5
CreativeLabs

Windows 7 Home Premium 64 Bit
 
 

I have the CD that contains the Creative software I did install the factory version of the Creative software. But the problem seems to be with Windows 7. The CMSS 3D surround holds good only for one time play. If I have to use the effect again, I have to turn off X-Fi in dell audio and then relaunch VLC and then turn it on again :/ At least this workaround is working for me now. (I changed VLC audio output to DirectX)
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2014   #6
matts6887

Windows 7 ultimate 64-bit
 
 

Well; for the creative console you were trying to open; I would go directly to creative's support/drive downloads page and search to see if there are updates for the console. As for why your surround sound stopped working; i would again still check creative's site for updated drivers that will work for that.
My System SpecsSystem Spec
16 Nov 2014   #7
CreativeLabs

Windows 7 Home Premium 64 Bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by matts6887 View Post
As for why your surround sound stopped working; i would again still check creative's site for updated drivers that will work for that.
X-Fi MB is not listed in Creative website! Their support won't respond to me. Why do you think I'm here?
My System SpecsSystem Spec
16 Nov 2014   #8
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Again, as this is a Dell custom model sound card, the Dell forum, that I linked, is the best place for help with the custom hardware. It is a users helping users, as this forum is, but with specific knowledge of the Dell products.
My System SpecsSystem Spec
16 Nov 2014   #9
matts6887

Windows 7 ultimate 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by CreativeLabs View Post
Quote   Quote: Originally Posted by matts6887 View Post
As for why your surround sound stopped working; i would again still check creative's site for updated drivers that will work for that.
X-Fi MB is not listed in Creative website! Their support won't respond to me. Why do you think I'm here?
Well; its possible it could be a legacy product(basically meaning discontinued) and therefore they wont support it anymore. But instead of trying to email etc. i would actually call them and find out because there should be drivers out there somewhere for it whether it be from creative's site or elsewhere.
My System SpecsSystem Spec
28 Jan 2015   #10
erpster4

Windows 7 SP1 Home Premium 64bit [x64]
 
 

The Sound Blaster X-FI MB is software only - it is not a real audio device, which is why it will never show up in Device Manager when it's installed. It is a software suite to emulate or imitate an actual Sound Blaster X-FI audio card. Plus the X-FI MB software OP was using on the Dell XPS 15 is an OEM product and there are no specific downloads listed on the Creative support web site for that.

See here:
OEM - Software Solutions - Sound Blaster X-Fi MB

Originally the X-FI MB software supported Windows XP & Vista until either Dell or Creative had to release some updates to make it compatible with Windows 7.

If you're having trouble with the X-FI MB application, I suggest you un-install it, clear any registry entries, files and folders relating to Creative Labs, Creative Tech, etc. that have not been removed by the uninstaller, and remove your main HD audio driver, which on the Dell XPS 15 L502X is a Realtek HD Audio Codec driver and install the newest Realtek driver from the Realtek web site. Reboot after installing the latest Realtek audio driver and re-install the Sound Blaster X-FI MB program and restart the PC again. And if the X-FI MB software is still not working right, try the following downloads from Dell (though they are "patches" for the X-FI MB)
Creative Labs Sound Blaster X-Fi MB Application Driver Details | Dell US
Creative Labs Sound Blaster X-Fi MB Application Driver Details | Dell US
At least one of the patch downloads attempts to fix the compatibility problems on Windows 7.

And if the bundled X-FI MB software still doesn't work on Windows 7, even after applying the patches you may want to remove it and consider trying out and buying the new X-FI MB3 software.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Creative X-Fi MB issues on Windows 7 - CMSS 3D and Creative Console




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
creative x-fi titanium fatal1ty pro issues
i just got a headset (turtle beach dx12) to use for gaming. all my friends use ventrilo to voice chat. when i plugged the new headset in, it worked except if i was listening to music it would play the music i was listening to in the background behind my voice even though it wasn't loud enough to...
Sound & Audio
Creative THX Console missing. Can't get it back.
Hey all. I asked this question before but in a different manner. Basically I may have caused some confusion as to what my problem is and as yet, I still haven't found a solution. Ok, I have the Creative XF-i Extreme Audio soundcard on my system and since upgrading to Windows 7, I am missing the...
Sound & Audio
X-fi Creative audio console Error
Hello everyone,a few days ago i've installed Windows 7 64-bit(ultimate),everything seems to be going well except for the sound card -.-, I go on the creative site and download the drivers for 64 bit windows seven, but when it comes to the end of the installation gives me a message saying the device...
Drivers
Creative Audigy 2 sound issues
While playing a game, listening to music, talking on ventrilo my audio starts getting distorted. The best description I can think of is it sounds like a metallic freaky sound. It last for a minute or so and then it starts to clear up and returns to normal. This happens a couple times per day and...
Sound & Audio
windows 7 creative sound card issues
Hi there basically i just built myself a new computer and installed W7 HP 64 bit my sound card is a creative sound blaster audigy 7.1 se, i have installed the drivers and in device manager it picks up the sound card but when i try to access the eax settings or anything in that part it says...
Sound & Audio
Creative Fatal1ty Headset Issues with Windows 7.
Hi, i was wondering if anyone could help. I recently installed Windows 7 (build 7100), and now am unable to get the mic to work on my headset (Creative Fatal1ty). I've changed it to the default, but it's just not picking up any sound. Tried it with skype, ventrilo and the speech recognition...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:47.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App