Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Bassless sound in Windows 7

04 Nov 2009   #1

Windows 7 Home Premium (7600 Build)
Bassless sound in Windows 7

I'm not too knowledgable when it comes to audio, but I'll try to explain as much as I can. I just upgraded from Vista to Windows 7 on my Dell Studio Desktop. I think my Audio card is the Realtek Audio HD Manager? I have a desktop speaker system. (Altek Lansing) With two speakers and a sub.

The sound overall seems to be bassless even when I turn the speaker bass knob to max. I played around with WOW effects and the equalizer in Windows Media player until I got the desired sound, but all other programs I use including internet sites, DVD, etc all seem to have no bass.

I checked to make sure all the wires are plugged in completely and firmly and are in the correct port (green). I've noticed many people mentioning downloading Driver Updates to fix this problem. My only problem is I'm not sure where to start downloading. I guess I just need to confirm my Audio card type and which driver update or setting will make the speakers get their bass back over all the programs.

Any help on this would be greatly appreciated.

(By the way my install was smooth, error free and I'm satisfied so far..except for the no bass...)

I apologize if this is a repeat post...

My System SpecsSystem Spec
04 Nov 2009   #2


Hi I have the same problem! I have a Toshiba A200-1js (Portuguese model) and it happens the same to me!
My System SpecsSystem Spec
04 Nov 2009   #3

Windows 7 Ultimate x64

yeah sorry for posting an unhelpful comment..
but i posted pretty much the same question like a day ago :P

I can't seem to figure it out - its like its playing but really quietly. And like you, i turned up all of the WOW effects in WMP and even then i could only hear a few bits of bass.

My driver works fine because the bass plays fine in the sound tests. :s
Only thing is when i try to download realtek official driver - it keeps saying its corrupt.
My System SpecsSystem Spec

04 Nov 2009   #4


OK, I would suggest first of all to try and hunt down the most recent drivers for your audio interface. However, I'm not convinced it will solve your problem.
If you're really not getting any bass out of your system then maybe its your connections. It may seem obvious but its always worth checking. Plug in a set of headphones instead of the speakers and compare the sound.
If you're getting bass through those then there's something wrong with your speakers or sub. If not...well get yourself a proper audio card.
They're not too expensive, but the improvement in sound quality is huge.
Try the lower end of professional PCI cards such as the E-MU0404 or M-Audio AudioPhile 192 (AP192)
I have a audio project studio running with the AP192 and I have to say it is superb!

Hope this helps
My System SpecsSystem Spec
04 Nov 2009   #5


the problem is that I have a laptop and that everything works perfectly in Vista
My System SpecsSystem Spec
05 Nov 2009   #6

Windows 7 Home Premium (7600 Build)

My problems were helped by Stormy, in this forum

Need Help Finding Audio Card Type & Driver

I hope it works out for you as well.
My System SpecsSystem Spec

 Bassless sound in Windows 7

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Sony Vaio, No Sound, No Sound Card Detected, Windows Vista and Windows
Hi, I desperately need help with the following issue. Well I just purchased a Sony Vaio VGN-Z790J and it had Windows 7 preloaded on it and the audio symbol in the system tray had a red cross and I couldn't locate the sound card in Device Manager. I have tried everything possible,...
Sound & Audio
Distortion sound using onboard realtek sound card on windows 7ultimate
Hello,i recently upgrade my system from xp to windows7,i use the same realtek driver and get distortions!I try severall drivers,disable all enhancements/levels on speakers properties with no result(2.1speakers-),i configure them in stereo mode,i reduce the default format to 44100 16bits(cd...
Sound & Audio
No sound, yet windows says the sound card is fine?
Hey, I need a bit of help I'm running a Dell inspiron laptop, if this helps, but I recently had what I believe was a virus on here, my internet security (McAfee and Windows Defender) were both being turned off from time to time and I had to manually turn them back on. Then my laptop started...
Sound & Audio
Why does muting sound in Live TV mute all Windows sound?
Using a tuner card in my computer. When I mute the sound in Media Center Live TV, it mutes all the Windows sound. Any way to get around this? Would like to be able to mute the Live TV & run closed captioning while keeping all the other Windows sounds. Can't seem to find any options to set. ...
Media Center
Can't record my line in sound, using USB sound device and windows 7
I've had this problem since windows vista, in windows xp i could record my line in perfectly, without any problems, but now, even if i enabled Stereo mix(tried mono also) it won't make any sound when i try playing some music. :cry: Anyony that can help me with this? Also, as stated in the...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:14.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App