Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Realtek/Windows Sound not working but detecting devices.

31 Dec 2014   #1
Shro

Win 7 Ultimate x64
 
 
Realtek/Windows Sound not working but detecting devices.

As the title suggests, my on board sounds, seem to have failed, every time I boot, I get a Windows Troubleshooter telling me that the audio devices and services are not enabled or started, the troubleshooter fails without any errors to report (will grab a screen of this when I can)

Here is a screenshot of my windows systray showing that windows says there are no audio devices along with my playback devices window, showing speakers connected (no volume marker next to it if you notice)

You can find my full system specs listed in my profile, don't really wanna type em out again.

I went into device manager and uninstalled all my sound and video drivers and re-installed all fresh from AMD/Realtek (AMD Omega Catalyst Version 14.12 and Realtek HD Audio Codec V2.75)

EDIT: ADDED Windows Troubleshooter Screens






Any assistance would be excellent.

Sry for large sized post, spoiler tags not working?


My System SpecsSystem Spec
.
31 Dec 2014   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

What I recall, this is a Windows problem and not a problem with the sound drivers.

Run the SFC /scannow three times and see if that helps. It may take a reinstall.
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2014   #3
Shro

Win 7 Ultimate x64
 
 

Thinking of going for the re-install to be fair, will try these scans and see what happens. Report back shortly.

This has gotten progressively worse, but it did start with a Graphics driver update whilst using dual-video output with one HDMI and one DVI with stereo mix to get sound output in sync with my speakers, it slowly all started to stop working.
My System SpecsSystem Spec
.

31 Dec 2014   #4
Shro

Win 7 Ultimate x64
 
 

No Integrity Violations found, preparing to reinstall. Damn hope this'll sort it.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Realtek/Windows Sound not working but detecting devices.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Issues Detecting Bootable Devices
Hello, I've been experiencing a string of bad luck with my Asus G75VW laptop. Recently my 1TB harddrive showed signs of dying, so I pulled a 70gig harddrive out of an old laptop and replaced it till I got a new drive. A few days later the 70gig puckered out as well, I just wiped it and...
Hardware & Devices
Distortion sound using onboard realtek sound card on windows 7ultimate
Hello,i recently upgrade my system from xp to windows7,i use the same realtek driver and get distortions!I try severall drivers,disable all enhancements/levels on speakers properties with no result(2.1speakers-),i configure them in stereo mode,i reduce the default format to 44100 16bits(cd...
Sound & Audio
New MSI mobo with realtek sound not working
Hi i have a new MSI mobo H61M-P31(G3) that i used to replace a Dell mobo(unknown model) everything fit right and all drivers installed right but still have no sound. I'm not sure if this is due to a driver conflict because i did not reinstall windows or if it is a fault on the board. Yes i have...
Drivers
Realtek - sound not working right.
Hi, I just installed windows 7 (clean). I did not have sound at first. After downloading the realtek drivers...the sound did start working by switching from stereo to 7.1 speaker (in the realtek HD audio manager) .....so the surround speakers work but the front left and right do not, and thats...
Sound & Audio
realtek ac97 no sound,but shows its working
Knowing my luck,I have overlooked a setting,but either way my sound is not working,i recently installed win 7 build 7100,and my onboard sound card is not working,my sound properties and volume control shows it is working but there is no sound coming out,ive checked the volume and all the stuff that...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:46.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App