Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound through earplugs, although plugging in is recognized

28 Jan 2015   #1
Wonkietonkie

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 
No sound through earplugs, although plugging in is recognized

Hi all,

I have a curious problem, which I'm not able to solve on my own although I've a couple of solutions. Here is the problem:

When I plug my earphones in, its recognized that something is plugged in, the sound output changes, but I hear nothing through my earplugs.

I'm sure that: the hardware is working correctly (I have a dual OS system, and there everything is working fine). I have already reinstalled the drivers, reinstalled the HD Audio manager from Realtek including their drivers. One time, I had it working, but with the next reboot it did not work anymore.

In my sound settings everything seems OK, at least when it was working the same devices were listed and asssigned as standard devices so I dont think that the problem lies there. Anybody has an idea what to do or how to solve this?


My System SpecsSystem Spec
.
28 Jan 2015   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hello and welcome Wonkie mate seems rather an obvious question but do these ear buds work in anything else??
My System SpecsSystem Spec
28 Jan 2015   #3
Wonkietonkie

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Yes, I've also tested with different sets of earplugs..
My System SpecsSystem Spec
.

28 Jan 2015   #4
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Ok mate look some system specs would be helpful here as it sounds (no pun) like a driver problem or maybe - worse though - a socket problem.
System Info - See Your System Specs

Even the model of the laptop would be good as if we do not know what you have it makes it so hard to pi things down to the detailed stuff inside the machine.
My System SpecsSystem Spec
04 Feb 2015   #5
Wonkietonkie

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Sorry for the late reply. I'm also studying and it can be sometimes quite demanding to do everything at the same time. I uploaded the info to my profile, if anything else is needed, please let me know.

There is some interesting outcome in the summary provided by the executable you gave me, there are three sound cards listed:

1. Nvidia
2. Realtek
3. Intel

The Nvidia card is listed first, could this have anything to do with the problems I am experiencing?
My System SpecsSystem Spec
04 Feb 2015   #6
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hmm now you have my curiosity fired up as I can understand the Intel and Realtek as sound sources but the NVidia has me wondering what it is? The only reference I can find is to one that is an APU which used to be associated with AMD CPU's has recently been taken up by Intel.
In other words the CPU carries a graphical and sound component. I really don't know which of these are being used on your machine.

Now there are some references to the NVidia sound component and I am not real sure now of what to do.
I think it might be an idea to run HW Info see my ditty and pic to see what is actually on the system.
Using HW Info
You can test the volts on the PSU with HW Info HWiNFO, HWiNFO32/64 - Download < download the right bit version and close the right hand window select Sensors and scroll down to the power section where you will see what the volts are doing see my pic.
The original right hand window shows the machine running and is handy for that but for looking at the components in some detail close it and use the main left hand side panel
FOR OTHER COMPONENTS
Open each + down into the component itself and then click on it - in the right hand side will appear all sorts of details including brands speeds and other essential info that device. See my pic for an example.
Just use the latter part.


Attached Thumbnails
No sound through earplugs, although plugging in is recognized-hw-info-audio.png  
My System SpecsSystem Spec
15 Feb 2015   #7
Wonkietonkie

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Hi ICIT2LOL,

I'm not quite sure what you're expecting from me, but here is some info on the Audio device. The Nvidia audio device probably comes from the HDMI connection which is on this card, and of course also includes sound. I think its not related to my problem.

I need to say again, that the earphones are working proper in my other OS (as I have a dual OS system) which is Arch Linux. There pluggin in and out results in the desired outcome. So I'm not sure whether this a hardware problem, I thinking more about a software problem.

My System SpecsSystem Spec
15 Feb 2015   #8
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hmm well as you say it does seem to be a software problem and it also seems to me that while in Linux the drivers are fine but not in Windows?

So I was thinking that you may need to reinstall that driver for that device you posted while in Windows.
The drivers for the Cougar Point I cannot find on the Intel site and as you say you have installed the driver from the Realtek site maybe trying them form the Asus site could prove to be a fix I am not sure but worth a try

http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/K53SV/HelpDesk_Download/

I donít know if it would help either if you ran these too
http://www.sevenforums.com/tutorials/1538-sfc-scannow-command-system-file-checker.html
http://www.sevenforums.com/tutorials/433-disk-check.html < if necessary include the /f and /r in the command line as per Option2 (in Windows boot of course)
My System SpecsSystem Spec
27 Feb 2015   #9
Wonkietonkie

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Thank you so much for your help ICIT2LOL! I reinstalled the original driver of which you provided the weblink and now its working again.

Again, thanks for your support and suggestions!
My System SpecsSystem Spec
27 Feb 2015   #10
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Good it worked mate and if you feel like a little more out of your machine run through this tutorial
Optimize Windows 7 there are a few tweaks that are registry based one and I know Brink is the master and really is the master when it comes to jus about anything bit I always back up the registry for two reasons -
a) when ever I do a clean install or
b) when tweaking the registry and like I said there are no problems with what Brink instructs you to do - more that I do it because I may or someone else might hit a wrong key and then it is only a matter of merging the full registry back again. F course you do not have to use the tutorial but I think you will notice a considerable improvement in the performance of your machine.

To backup the registry - Registry - Backup and Restore takes about a minute and a half to do and saves you form wrecking the machine
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound through earplugs, although plugging in is recognized




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
No Sound - Have to keep re-plugging in speaker connector
Hi, I posted some threads about this on adobe ( thought it was flash player) and firefox forums because the issue is mainly no sound on youtube videos. Adobe Community: Audio Issues - Sound stops on youtube vid after a few seconds. Please Help? ...
Sound & Audio
How to enable sound when plugging/unplugging charger for laptop.
I was wondering if anyone is familiar with a method to enable sounds for when you plug in or remove a charger connected to your laptop. It is not a problem with my pc, but is an option that is not available for me which i would like to install to let me know if i accidentally unplugged the charger,...
Sound & Audio
5.1 sound recognized but working wrong :S
First of all, hello everybody, im new there... i present myself, my name is Jose, i live in spain and im Telecomunications and informatic technic, now lets go with my trouble :) Well, my prob is: I have a 5.1 genius sound system conected to my pc, my OS is win7 ultimate 64 bits edition and it...
Sound & Audio
Sound Notification when plugging power
Is it possible to get a sound notification every time i plug and unplug my power cord into my laptop ? There is no notification lights around the power jack in Sony Vaio . So after i plug in power i have to see the notification area to check whether the laptop is plugged in properly . Is there a...
Sound & Audio
Mic not recognized, no sound
I have a built-in mic on an Inspiron 1521 laptop that does not work ever since I have installed Windows 7. I've been told it could be solved by installing drivers, but I'm not sure which drivers those would be. Also, I've looked at the settings and set one microphone as default, but it still wasn't...
Sound & Audio
Sound Card not recognized in W7
I have an asus A8n-sli board with the Nforce4 chipset. I have creative x-fi xtreme music installed on the board and the sound works fine in XP. The issue is that the when I try to install the drivers it keeps telling me that there is no compatible hardware installed. In device manager it shows...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:20.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App