Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: ***HDMI + ATI + REALTEK = ISSUE*** Need Expert Advice

View Poll Results: Have you had any HDMI Issue with Windows 7?
Yes and I'm ready to pull out my hair 7 53.85%
No, I got lucky and everything worked with SOUND 5 38.46%
What is HDMI???? :-) 1 7.69%
Voters: 13. You may not vote on this poll

06 Nov 2009   #1
bdelariva

Windows 7 Professional x64 - Retail
 
 
(((SOLVED))) ATI + REALTEK = No Sound**

Hey Guy,
This has been DRIVING me NUTS for the last 2 week so I finally decide to post my problem. Hopefully you guys can help.

Specs:
- Gateway FX6800-01e
- ATI 4850 Sapphire Video Card (with 2 DVI Ports)
- Onboard Audio via REALTEK HD
- Windows 7 Professional x64 (Retail)
****Pics of PC, Device Manager, Realtek HD Manager Below***

Issue:
I did a fresh install of Windows 7 Professional x64 (Retail) and everything is running prefectly except ONE THING. I'm not able to get sound from my HDMI to my TV. I previously had Vista Home Premium x64 running to my TV and it was working WITH SOUND fine but ever since I upgraded it not working. So I know its not a hardware/setup issue.

FYI - I do get VIDEO on the TV

Setup:
I have my Primary Display via DVI to my monitor on my desk. I have my Secondary Monitor (My TV) hooked up via a DVI to HDMI cable (not ATI but it shouldn't matter since it was working before)

Attempts to fix:
- I'm aware on how my setting are suppose to be on REALTEK manager and/or my Device Manager.
- Updated to the latest ATI Cat Driver 9.10 , Realtek Drivers R2.36, & Realtek HDMI Driver R2.35
- I tried old ATI CAT drivers

I'm thinking is a DRIVER issue but I'm not 100% sure.

I've been reading forums everywhere at it seems like some of the community has been having this issue but hasn't found a solution. I'm hoping to get this fix or myself and the community

I can really use some expert advice


***********UPDATE**************

I was able to solve the issue. I purchase the original ATI DVI to HDMI adapter off ebay for like $5 dollars. Now my ATI driver is up and working. Its showing up an "READY". See below

So the ATI Adapter was the problem




Attached Thumbnails
-realtek.png   -gateway.png  
Attached Images
    
My System SpecsSystem Spec
.

06 Nov 2009   #2
ba5ik

Windows 7 Ultimate x64 RTM
 
 

n/m didnt see that part of post.
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2009   #3
ba5ik

Windows 7 Ultimate x64 RTM
 
 

set HDMI as default.

also do you have the adaptor in the same DVI port as when you had vista?
My System SpecsSystem Spec
.


06 Nov 2009   #4
bdelariva

Windows 7 Professional x64 - Retail
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ba5ik View Post
set HDMI as default.

also do you have the adaptor in the same DVI port as when you had vista?
Yes,
I've set the REALTEK HDMI OUT as Default. Through the Device Manager and I also trying setting it through the REALTEK HD Manager with NO LUCK.

Yes,
Its on the same port as my Vista Setup. I didn't touch any thing on my hardware since my FRESH install
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2009   #5
ba5ik

Windows 7 Ultimate x64 RTM
 
 

Are you trying to set it as default with the speakers connected?
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2009   #6
bdelariva

Windows 7 Professional x64 - Retail
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ba5ik View Post
Are you trying to set it as default with the speakers connected?
Yes,
I'm keeping my speakers connected as i normally would.


Let me give you a scenario:

When i was on Vista:
- I would change my default device to REALTEK HDMI output and after that I would play a movie and the sound & video would come out of my TV.

In Windows 7:
- When I change the default device to REALTEK HDMI output and I start a movie NO sound is pass through the DVI-HDMI but Video does show up.


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2009   #7
ba5ik

Windows 7 Ultimate x64 RTM
 
 

what motherbaord are you using? I am going to guess that it has onboard sound and you not only have it enabled but drivers installed so that you can use your speakers?

The sound controller on your ATI card is completely separate form the mobos onboard chip. you see that top option in your sound panel?
"ATI HDMI Audio"
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2009   #8
Antman

 

It looks like you need to add/update your ATI driver. The DVI port is on the ATI card, not the RealTek card.

Because the ATI HDMI device is not shown, this should mean Driver Issue.

.


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2009   #9
ba5ik

Windows 7 Ultimate x64 RTM
 
 

It should have been automatically installed with the 9.10 cat suite...
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2009   #10
bdelariva

Windows 7 Professional x64 - Retail
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ba5ik View Post
It should have been automatically installed with the 9.10 cat suite...
Exact Install Procedure I Took:
- Installed ATI CAT 9.10 Suite
- Installed Realtek HD Driver

**It didn't work**

So then I also installed:
- Installed Realtek ATI HDMI Drivers (on Realtek's website)

**Still didnt work


Should ATI HDMI Output show "READY"??? Can this be the problem?

I can't remember my setup on Vista


Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
Reply

 ***HDMI + ATI + REALTEK = ISSUE*** Need Expert Advice




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Expert advice please. Windows installation disc not starting. Help.
Hello this is my first post. Im pulling my hear out here... Please help. Ok, iv had a self built pc for about 3 years now. Amd phenom ll quad 3.2ghz, 4gb ddr2 ram, gigabyte motherboard, 64bit windows7 proper disc. I have a 64gb ssd just for windows and 320gb hdd for my files and programs.In the...
Installation & Setup
Windows 7 Repair Install ... expert advice needed
I've had severe problems with the icons and taskbar on my Win 7 desktop since I replaced the hard drive a few weeks ago. I've tried various troubleshooting methods (restore points ... sfc scan ... malwarebytes), but nothing has brought things back to full working order. The PC is a couple of...
Installation & Setup
Realtek HDMI Output ATI HDMI Audio -Not Plugged In-
I'm trying to hook up my TV with my computer, and for the most part it's working. The video goes through and I get how to control it and everything. The only thing not working is the sound. I'm using an HDMI to HDMI cable, and like I said the video is fine. Also, when the cable is plugged into...
Sound & Audio
Expert Advice Needed: W7 x64 Software Causing Random BSODs!
My overclocked Win7 x64 system was running rock solid (24-hour stress tests with no issues) until about 2 months ago, when intermittent crashing started to occur (memory read errors, Stop 0x3b, Stop 0x124). I returned to stock hardware settings, even underclocked, upgraded drivers, installed SP1 --...
BSOD Help and Support
need some expert advice on how to spend my money
i have $500 at my disposal to buy a graphics card and all the other nice stuff that my computer needs. my computer is completly stock except for one ripjaws 4gb ram card. the specs that ccleaner program conveniently put up is this: MS windows 7 home premium 64-bit intel core i5-2300 cpu @ 2.80GHz,...
General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:20.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App