Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Rear speakers work partially

16 Mar 2015   #1
northernbard

Windows 7 Professional 64 bit
 
 
Rear speakers work partially

Running Realtek HD Audio on Windows 7 Pro, 64 bit.
Have quadraphonic speakers set up, which work fine during configuration test.
Rear speakers won't work for music playback or other audio files on computer, but
they DO work for YouTube, Pandora, etc., anything from the Internet. Strange.
Have tried new drivers but to no avail.


My System SpecsSystem Spec
.
16 Mar 2015   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Some audio is only 2 channel stereo and will not play on all speakers. A quad system, which is no longer specifically supported may not synthesize the surround sound like a 5.1 system does.
My System SpecsSystem Spec
16 Mar 2015   #3
northernbard

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
Some audio is only 2 channel stereo and will not play on all speakers. A quad system, which is no longer specifically supported may not synthesize the surround sound like a 5.1 system does.
Thanks fireberd. But with XP I could run any audio file through 4 speakers. Granted it might not be proper "quad" sound but the output was there. Why would Internet audio work on front and rear speakers now but no other file? What changed with Windows 7?
My System SpecsSystem Spec
.

17 Mar 2015   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Windows Vista/Win7/Win8 processes some audio functions different than XP. In XP, for example, you could have two different audio playback devices, in Win 7 only one (unless you can find a 3rd party program that will give you two).

I used to work the Dell forums and playback such as you reference came up frequently as a question around the time Vista came out.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Rear speakers work partially




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
5.1 Two Rear Speakers Not Working
Please help me with my problem. My PC configuration looks like this. Mobo : Intel DX58SO CPU : Intel i7 950 OS : Windows Vista Ultimate (32 Bit) Sound : Realtek High Definition Audio I have a 5.1 Creative LX520 Speaker, I have set the sound output to 5.1 in control panel, but when I...
Sound & Audio
Anyone knows why rear speakers works fine on firefox?
You probably know famous rear speaker problem. So i skip the info and come directly to question: Rear speakers works just fine on firefox and speaker test. Rear speakers dont work on anything else. What can possibly cause this? How do i fix this once and for all. Speakers: 4+1 Creative...
Sound & Audio
No Sound in 2 Rear speakers
Hi, I am using Windows 7 Ultimate x32, Realtek HD Audio and now just connected my old (2003) DELL Altec Lansing ADA995 System. It has a subwofer, 2 Frontspeakers, 1 Center Speaker and 2 Rear Speakers, however I get NO Sound in these 2 Rear Speakers, can Somebody please help?
Sound & Audio
5.1 Two Rear Speakers Not Working
Please help me with my problem. My PC configuration looks like this. Mobo : Intel DX58SO CPU : Intel i7 950 I have a 5.1 Creative LX520 Speaker, I have set the sound output to 5.1 in control panel, but when I test the speakers the two rear speakers does not work. But if I change the setting to...
Sound & Audio
Only Rear speakers work?? NO SOUND!!
Hi, I have windows 7 64bit Ultimate and have a very strange issue. I have no sound and have read through forums without sucsess!! the only way I have been able to get any sound at all is to swap to 5.1 mode and plug speakers into the rear out! and guess what! all I get is the rear out. ITS...
Sound & Audio
Rear speakers not working
Hello, I'm installed the Windows 7 and Realtek sound driver. Front PC speakers works good, but rear speakers not working. If I use Test device the speakers plays test music, all speakers works good. But if I play mp3 in winamp or windows media player works only front 2 speakers. Please help me. ...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App