Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No Audio Output Device is installed, HDMI Audio Out Works

22 Apr 2015   #1
Planthony

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 
No Audio Output Device is installed, HDMI Audio Out Works

No sound.
Little speaker with the red 'x' appeared yesterday
I have gone through the whole update drivers circus to no avail, my laptop can't detect that it has speakers built in so it doesn't bother finding a driver for them.

This is where I am at:
- Intel Display Audio is the only driver installed for sound
- This means that sound works when the laptop is plugged into an HDMI
- When HDMI is not plugged in, the computer cannot find the built in speakers.
- I have Linux on this system and audio does not work there as well

I would call this a broken chipset, but the fact that the computer still processes audio with the HDMI cable attached is confusing me. Also, the 'audio board' for this laptop has 2 usb ports attached to it, and those both work fine.

Any help would be appreciated


My System SpecsSystem Spec
.
22 Apr 2015   #2
oscer1

win 7 64 bit
 
 

Hi welcome to the forum

first thing i would check is the bios to make sure it is enabled.
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2015   #3
Planthony

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

I've checked the BIOS, nothing there for audio options, I checked for an update to the BIOS on Dell's website and there is one(A01) but it is apparently 32 bit only and won't install on my setup since I'm running 64 bit
My System SpecsSystem Spec
.

23 Apr 2015   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

HDMI is separate from the PC's audio. HDMI is generated (usually) from the video and apparently Intel HD audio from your post.

As the sound does not work in Linux suggests that either it IS disabled in the BIOS (Setup as Dell calls it) or there is a hardware problem with the Realtek chip (the audio you have). In the BIOS, on many Dell's, it can be listed as "legacy audio". Neither available Dell on-line manual details what is in the BIOS. Normally, the BIOS should not be updated (flashed) but in your case I would try it, even if it is the same version as you have. If that does not fix it, I would suspect a hardware problem. The audio is on a separate board in this model and connected via a cable. First thing I would try is reseating the audio board cables (it has two according to the manual) and see what happens. "Reseat" - unplug cable or board then plug back in.
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2015   #5
Planthony

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Thanks for the informative post,

I'll check the Dell Setup again and try to upgrade it again. (Why would Dell only offer an upgrade incompatible with 64 bit OS?)

I've tried reseating both cables a few times already, what puzzles me is that there are two working USB ports on the board as well, would that be strange that only part of the board(audio) is broken and the other(USB) isn't?

Thanks again for your time, it is much appreciated!
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2015   #6
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The A01 BIOS is for both 32 bit and 64 bit OS (see the screen capture below). A01 apparently is the only BIOS version issued for this model. There is no "previous version" available. On BIOS' with multiple versions Dell will list previous versions.

I don't know what all is on the "audio" board. Whether its just jacks or if there are some electronics. But reseating is one step, if it does not work with Linux. You can download Ubuntu Linux and run it from a CD (and maybe a USB flash drive). It good for testing hardware problems such as this. If the sound works with Linux that tells you the hardware is OK and the problem is in Windows.
The leading OS for PC, tablet, phone and cloud | Ubuntu


Attached Thumbnails
No Audio Output Device is installed, HDMI Audio Out Works-capture.jpg  
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2015   #7
Planthony

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

I have A00 on this laptop (system info screen capture below)
Downloading the A01 update and running the exe gives the error seen in the other screen capture.
Looks like if you go to the folder listed in the error there is a WIN_... version of that exe that might work.
I'll try that and get back.


Attached Images
No Audio Output Device is installed, HDMI Audio Out Works-system-information-win-7.png No Audio Output Device is installed, HDMI Audio Out Works-bios-update-error.png 
My System SpecsSystem Spec
23 Apr 2015   #8
Planthony

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

I was able to install the updates(A01) BIOS, but no new options regarding audio :/

I guess I'll have to call it a hardware failure since it affects both Windows and Linux.

Thanks all for the useful information!
My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2015   #9
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Dig inside and reseat the audio board cables, if you are up to that.
The Dell service manual HERE details how to do that.
My System SpecsSystem Spec
26 Apr 2015   #10
Planthony

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

I have already tried that twice, just going to assume its the board.

Thanks
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No Audio Output Device is installed, HDMI Audio Out Works




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
HDMI sound output works just fine, audio jacks not at all! New PC
Hello everyone, you guys seem to know your stuff so Ill ask for your help: I have a frustrating problem with my brand new XPC Shuttle computer. Everything works fine, just not sound. I tried hooking up the computer via HDMI to a TV for the first time as I didnt have a monitor - sound works just...
Sound & Audio
Audio stops working, "No Audio Output Device Installed"
I'm running a Dell XPS 420, which came with Windows Vista. I decided this morning that I was going to give Windows 7 a try, backed up some media on another PC, and did a completely fresh install. Everything worked perfectly, I didn't even have to install any drivers. My native resolution was...
Sound & Audio
No audio output device installed.
Hello, I have installed some software that auto shuts down my PC, next day when i turn on my PC the sound was gone, i have this red "x" on that sound icon near the clock, when i hover over it it says "No audio output device installed". If i click on it, some loading starts to detect problems,...
Sound & Audio
Realtek Audio: No Audio Output Device is Installed
Hello. Im having the dreadful "No Audio Output Device is Installed" problem on my realtek audio. It worked some months ago, but im in no position to do a roll back. Im sure the hardware is just fine, it works with Ubuntu. The computer is a Dell Vostro 430. My OS is win7 64bit. I tried...
Sound & Audio
No Audio Output Device is installed
Few days ago, I had to change my motherboard due to some error from MSI to ASUS P5NSLI. After installing Windows 7 Ultimate x64, I found out that my sound wasn't working. I tried installing Realtek HD and the AC '97 with no luck.I used the program HWinfo32 to figure out my audio adapter, but it...
Sound & Audio
No Audio Output Device is installed.
Hey guys, Ive looking all over the net on how to fix this problem but no luck yet after trying possibly everything. Basically the other after i booted up my computer i had no sound at all and on the bottom right hand corner there is a speaker with a X through it saying No Audio Output device is...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:39.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App